Pericolele fracturării hidraulice: cât de mari sunt cutremurele provocate de această metodă de extragere a gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pericolele fracturării hidraulice sunt demontate într-un nou studiu. FOTO Reuters
Pericolele fracturării hidraulice sunt demontate într-un nou studiu. FOTO Reuters

Despre fracturarea hidraulică şi pericolele din spatele acestei metode s-a discutat foarte mult odată cu subiectul exploatării gazelor de şist. Fracturarea hidraulică provoacă cutremure? Potrivit unui nou studiu nu este cazul de o astfel de îngrijorare.

Ce presupune fracturarea hidraulică? În sol, pentru a extrage gazul, se introduce apă sau alte substanţe chimice pentru a elibera pungile de gaz care urcă apoi spre suprafaţa Pământului. Această metodă este bănuită a produce cutremure prin faptul că sunt create zone instabile sub scoarţă.

Noul studiu, despre care scrie Daily Mail, ajunge la concluzia că practica nu este vinovată de producerea cutremurelor, cum s-a crezut până acum. „[...] este extrem de probabil ca nimeni să nu simtă vreodată un cutremur provocat de fracturarea hidraulică“, se arată în acest studiu.

Unul dintre oamenii de ştiinţă implicaţi în această cercetare, Richard Davies, de la Energy Institute al Universităţii Durham, a spus că riscul unei activităţi seismice pe care cineva s-o simtă la suprafaţă nu este semnificativ. „În aproape toate cazurile, evenimentele seismice cauzate de fracturarea hidraulică au trecut neobservate de alte persoane şi înregistrate doar de către cercetători. Mai mult, sunt scăzute în intensitate în comparaţie cu alte surse create tot de om“, a completat Davies.

Echipa de la Universitatea Durham a analizat evenimentele seismice care au avut legătură cu activitatea industrială a oamenilor, începând cu 1929. Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată, şi cauzat de fracturarea hidraulică, a fost consemnat în 2011, în Canada, şi a avut o magnitudine de 3,8 grade pe scara Richter.

Un seism de 3,8 grade ar fi doar un mic tremur pentru majoritatea oamenilor sau ca un camion care trece pe drum ori ca un om care sare de pe o scară. Richard Davies

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite