Omul care vrea să „tipărească“ locuinţe a ajuns să construiască case pentru peşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reciful aritificial creat de Enrico Dini FOTO Octavian Palade/Adevărul
Reciful aritificial creat de Enrico Dini FOTO Octavian Palade/Adevărul

Enrico Dini este cunoscut drept „omul care tipăreşte case“, însă, în cadrul evenimentului Maker Faire, care are loc zilele acestea la Roma, el s-a descris drept „omul care construieşte case pentru peşti“.

Dini a susţinut un discurs pe scena Maker Faire, eveniment la care a participat şi „Adevărul“, cu sprijinul Intel, în care a povestit despre încercarea lui de a creea o casă cu o imprimantă 3D uriaşă şi despre cum a ajuns să printeze recifuri – case pentru peşti.

Enrico Dini este creatorul imprimantei 3D D-Shape, o maşinărie uriaşă care se foloseşte de diverse prafuri din roci pentru a face construcţii uriaşe. Aceasta poate face obiecte cu volum de până la şase metri cubi, iar fiecare strat al acestora este de cinci milimetri. Italianul vrea să printeze în totalitate o casă.

Deocamdată, Dini a găsit altă utilitate imprimantei D-Shape. Împreună cu echipa lui, inginerul a adunat nisip şi sedimente de pe coastă, a uscat materialele la soare şi le-a folosit pentru a modela recifuri artificiale. „Am putea spune că printarea 3D va salva lumea. În ziua de azi modelăm lumea cu ajutorul acestei tehnologii“, a spus el.

Odată realizate, construcţiile sunt scufudate înapoi în mare, iar peştii îşi pot găsi adăpost în numeroasele scobituri din aceste structuri. 

enrico dini foto octavian palade adevarul

De ce face Dini acest lucru? Din plăcere şi din dragoste pentru ştiinţă şi matematică. „Am făcut asta pentru că pur şi simplu voiam să o fac. Este rezultatul a şase ani de brainstorming în care am încercat să găsesc o modalitate de a printa ceva care este util pentru cineva“, a spus inginerul. „Putem tipări matematică. Imprimanta nu şi-ar atinge cu adevărat potenţialul fără un limbaj potrivit în spate: matematica“, a mai declarat Dini, referindu-se la algoritmul cu ajutorul căruia a dezvoltat forma recifurilor artificiale. 

În cadrul Maker Faire Rome, Intel a prezentat Galileo, prima placă Arduino construită pe arhitectură Intel.

Şi olandezii au planuri pentru o casă printată 3D

Există deja planuri pentru o casă executată în stilul benzii Mobius, fără sfârşit şi fără început, dar există un proiect mai realist şi plănuit pentru 2013. Casa prezentată de PopSci este gândită de compania olandeză DUS Public Architecure şi nu va fi atât de futuristă precum una fără început şi fără sfârşit, va semăna mai mult cu o catedrală mai mică.

Compania DUS va începe să printeze 3D prima cameră direct unde va fi poziţionată casa şi restul de componente vor fi realizate pe parcursul următorilor trei ani. Realizării primei camere îi sunt dedicate aproximativ 6 luni. Vor folosi pentru acest proiect imprimanta KamerMaker, suficient de mare pentru a executa un perete.

Proiectul nu este prea ambiţios, motiv pentru care s-ar putea să şi reuşească. Au şi un program pus la punct cu toate fazele pe care urmează să le parcurgă în 2013.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite