Oamenii devin o „plagă pentru Pământ“ şi efectele negative se vor vedea pe măsură ce populaţia continuă să crească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Planet Earth“ a fost unul dintre documentarele narate de David Attenborough. FOTO BBC
„Planet Earth“ a fost unul dintre documentarele narate de David Attenborough. FOTO BBC

Sir David Attenborough, un cunoscut om de televiziune britanic, consideră că cele mai rele efecte negative pentru Pământ se vor vedea pe măsură ce populaţia este lăsată să crească în ritmul actual.

Suntem o plagă pentru Pământ. Nu este vorba de schimbările climatice, este vorba de spaţiul propriu-zis, de locurile unde vom cultiva hrana pentru această populaţie“, a declarat Sir David Attenborough pentru „Radio Times“. El prevede că cele mai rele lucruri pentru Pământ se vor întâmpla în aproximativ 50 de ani, pe măsură ce populaţia va creşte în ritmul actual.

„Fie limităm creşterea populaţiei, fie ordinea naturală a lumii o va face pentru noi, şi se pare că ordinea firească deja a început să se aplice“, a mai afirmat acesta. El a abordat şi problema foametei din Africa, referindu-se la Etiopia. „Ei nu se pot susţine şi nu este un lucru inuman pe care îl spun. Este realitatea. Până când umanitatea nu va reuşi să se coordoneze, va deveni şi mai rău.“

Sir David Attenborough a devenit cunoscut printr-o serie de documentare pe care le-a narat pentru BBC. „Planeta Pământ“ sau „Viaţa pe Pământ“ sunt două dintre acestea. Totuşi, el spune că meseria sa este tot mai puţin căutată din cauza avansului tehnologic. „Este mai ieftin să pui pe cineva care să descrie animalul decât să arăţi animalul propriu-zis. Dar programele atent lucrate în care potriveşti cuvintele cu imaginile sunt puţin demodate acum.“

Ipoteza este greşită

Teoria lui sir Attenborough este însă contrazisă de Bjorn Lomborg, autorul cărţii „The Skeptical Environmentalist“ şi profesor adjunct la Business School din Copenhaga. „[...] ideea că nu putem susţine populaţia neglijează avansul tehnologic şi potenţialul pe care îl are în găsirea şi utilizarea pământului şi a resurselor mai eficient“, a afirmat acesta pentru „The Telegraph“.

Lomborg a spus că pe măsură ce oamenii sunt mai bogaţi, ei se mută la oraş, iar natura poate înflori în zonele rurale. „Realitatea este că producţia industrială modernă este una dintre multele căi prin care ne putem reduce impactul [asupra planetei]“, a mai declarat acesta. „Au mai fost câteva momente de panică până la cea curentă - şi este mai bine să nu uităm că au dus la nişte acţiuni şi gândiri greşite.“

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite