O teoremă demonstrează existenţa lui Dumnezeu, dar provoacă un conflict în rândul matematicienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kurt Godel, matematicianul care a folosit logica pentru Dumnezeu
Kurt Godel, matematicianul care a folosit logica pentru Dumnezeu

Doi cercetători au reuşit să rezolve o teoremă care spunea că Dumnezeu există. Deşi titlurile de tipul "Existenţa lui Dumnezeu a fost demonstrată" sunt foarte sexy, ce se află în spatele descoperirii? O mare dezbatere în lumea matematicii.

"Der Spiegel" explică în ediţia sa electronică ce au reuşit cercetătorii să facă. Ei au luat teorema matematicianului Kurt Godel şi au demonstrat că este corectă. Godel, care a murit în 1978, a dezvoltat o teoremă extrem de complicată, care folosea principii de logică, prin care demonstra existenţa lui Dumnezeu. Cum a reuşit acest lucru? El a plecat de la ideea că Dumnezeu este atât de mare, încât nu există nimic care să-l poată întrece. Practic, a transpus în logică ceea ce cărţile sfinte spun de mii de ani.

Christoph Benzmuller şi Bruno Woltzenlogel au folosit un MacBook şi au demonstrat că argumentele lui Godel erau corecte, cel puţin la nivel matematic. Ei s-au folosit de un computer pentru a demonstra o teoremă şi s-au bazat pe asta pentru lucrarea lor ştiinţifică.

În schimb, lumea cercetătorilor a început să vorbească despre nevoia de a mai avea oameni care să demonstreze teoremele, dacă un calculator poate face acest lucru. "E uimitor că asta a dus la concluzia că dacă demonstrezi argumentele lui Godel, poţi să faci asta automat, în câteva secunde cu orice teoremă", a declarat Benzmuller pentru "Spiegel".

Benzmuller explică faptul că el nu a vrut să demonstreze existenţa lui Dumnezeu, ci să arate că un calculator poate să rezolve teoria lui Godel. "E un lucru mic. Avem şase axiome într-o mică teoremă. Poate sunt şi lucruri care folosesc aceeaşi logică. Putem să dezvoltăm computere care să verifice fiecare pas şi să vadă dacă avem dreptate?", a mai spus cercetătorul.

Subiectul este complicat în lumea matematicii. Spiegel menţionează că matematicianul american Doron Zeilberger a folosit numele Shalosh B. Ekhad în lucrările ştiinţifice în ultimii 30 de ani şi, potrivit Simons Foundation, acesta este pseudonimul pentru computerele pe care le foloseşte pentru a-şi demonstra teoremele. Zeilberger i-a dat computerului un nume omenesc pentru a demonstra că matematica poate fi făcută şi pe calculator şi ar trebui să recunoaştem meritul tehnologiei şi să renunţăm la "filosofia umanocentrică în matematică".

Există Dumnezeu cu siguranţă acum? Poate nu, poate da. Cercetătorii nu au rezolvat decât o teoremă cu ajutorul calculatorului, dar au deschis o dezbatere veche în lumea matematicii.
 

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite