FOTO Lumea, în cutii de chibrituri. Cea mai mare colecţie de cutii de chibrituri din lume, la un pas de Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima cutie de chibrituri care a pus bazele colecţiei profesorului de matematică Gheorghe Simionaş a venit tocmai din Brazilia. Au urmat sute de cutii de toate formele şi mărimile din toate colţurile lumii, care au compus în 45 de ani cea mai mare colecţie de cutii de chibrituri din lume.


Pasiunea pentru cutiile de chibrituri a profesorului de matematică Gheorghe Simionaş, unul dintre cei mai iubiţi dascăli din Bistriţa, a fost stârnită în anul 1962, de o cutie de chibrituri cumpărată cu ocazia turneului echipei braziliene de fotbal „Metropol”.

Au urmat alte sute, mii de cutii de chibrituri de toate formele şi mărimile, din peste 40 de ţări, care de care mai exotice, pe care profesorul le-a păstrat cu multă grijă în apartamentul său din Bistriţa, până la 71 de ani când a decedat.

Iubirea elevilor pentru profesorul Gheorghe Simionaş se traducea de cele mai multe ori în cutii de chibrituri. Nici un elev nu îndrăznea să se întoarcă din vreo excursie fără o cutie de chibrituri pentru profesorul de matematică.

Deşi a deţinut cea mai mare colecţie de cutii de chibrituri din lume, adunate în peste 45 de ani, Gheorghe Simionaş s-a bucurat de minunăţiile sale fără prea multă vâlvă, refuzând să vorbească despre colecţia sa. A păstrat-o până în ultima clipă de viaţă, lăsând-o moştenire în anul 2009 surorii sale şi nepoţilor săi.

Colecţia bistriţeanului, la un pas de Cartea Recordurilor

La patru ani de la trecerea în nefiinţă a lui Gheorghe Simionaş, sora acestuia împreună cu nepoţii, în grija cărora a rămas colecţia de cutii de chibrituri au decis să o facă publică. Au decis acest lucru atât datorită pieselor deosebite care compun colecţia, cât şi a pasiunii şi a sufletului cu care a adunat fiecare cutie de chibrituri profesorul Gheorghe Simionaş.

cutii chibrituri 11

1000 de cutii de chibrituri pot fi admirate la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud

Începând de vineri o parte din colecţia lui Gheorghe Simionaş, înfăţişând cele mai deosebite piese, poate fi admirată la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, în cadrul unei expoziţii. 1000 de piese de toate dimensiunile, realizate din carton, plastic sau metal mai pot fi văzute săptămâna aceasta la muzeu.

cutii chibrituri 2

Cutiile au diferite forme şi sunt dedicate ba sărbătorilor de iarnă, ba diferitelor ţări sau personalităţi

Mai mult, unul dintre nepoţii bistriţeanului, stabilit în Franţa, a început deja demersurile pentru ca cea mai mare colecţie de cutii de chibrituri din lume, care ocupă o încăpere întreagă, să ajungă şi în Cartea Recordurilor. Acest lucru se va materializa cel mai probabil anul care urmează, reprezentanţii Cărţii Recordurilor precizând că dacă colecţia numără 25.000 de piese cum se ştie va ajunge cu siguranţă record mondial.

Pasiunea profesorului Gheorghe Simionaş, împărtăşită de un judecător şi un depanator

Deşi deţine cea mai mare colecţie din lume, pasiunea pentru cutii de chibrituri nu este una neobişnuită. Cunoscuţi pentru colecţiile lor impresionante sunt şi judecătorul Ion Duguleanu din Gorj, care are şi el peste 17.000 de cutii de chibrituri, sau Nagy Levente, un depanator din Carei, care a reuşit să adune peste 10.000 de cutii de chibrituri.

Vă mai recomandăm:

FOTO De un sfert de secol colecţionează imagini cu Bistriţa. Printre piesele  de rezistenţă: un bulevard surprins în 1891

FOTO Piese LEGO de colecţie precum o dubiţă din 1980 sau un vapor din 1985 au atras ca un magnet mii de bistriţeni



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite