O nouă tehnologie poate reinventa industria exploatării cărbunelui. Energia ar putea fi obţinută fără ardere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii americani vor să reinventeze industria de exploatare a cărbunelui. FOTO osu.edu
Studenţii americani vor să reinventeze industria de exploatare a cărbunelui. FOTO osu.edu

Un profesor de la Universitatea Ohio State din SUA, împreună cu studenţii săi, a reuşit să dezvolte un sistem care transformă cărbunele în energie, dar fără a-l arde, cum se face în prezent.

Profesorul Liang-Shih Fan şi studenţii de la Universitatea Ohio State au realizat în 9 zile un sistem de combustie tip centrală, capabil să transforme cărbunele în căldură, fără ardere, şi să oprească 99% din dioxidul de carbon care s-ar fi degajat în timpul reacţiei de ardere, se arată pe site-ul universităţii.

Sistemul „coal-direct chemical looing“ pune bazele unui procedeu denumit „looping“. Practic, cărbunele nu va mai fi ars, după cum se întâmplă în prezent în centralele electrice pentru punerea în mişcare a turbinelor generatoare de electricitate. Mai mult, acest procedeu ajută şi mediul, deoarece nu se mai eliberează dioxid de carbon.

În acest looping chimic cărbunele este aprins chimic într-o incintă sigilată astfel încât să nu polueze aerul. După această primă combustie, gazele de sinteză vor fi supuse unui procedeu similar. Astfel, resursa de combustie este exploatată în proporţie de aproape 100%. Producţia cumulată a unităţilor va atinge cota de 25 kilowaţi de energie termică, conform datelor obţinute până acum. 

exploatare carbune fara ardere

Coordonatorul acestui act de pionierat, profesorul Liang-Shih Fan este şi directorul Laboratorului de Cercetare asupra Energiei Curate din Cărbune şi este specializat în inginerie chimică şi biomoleculară. Pentru acest proiect a fost începută construcţia unei centrale la Centrul Naţional de Captură a Carbonului din cadrul Departamentului de Energie al Statelor Unite ale Americii. Exploatarea acesteia este plănuită pentru finalul anului 2013, urmând să producă 250 kilowaţi pe oră numai prin arderea gazelor de sinteză.

Profesorul Fan mizează pe capacitatea personalului rectrutat şi suportul financiar al statului american. Cât despre proiectul universităţii, se pare că acesta putea fi folosit în continuare fără probleme. „Am decis voluntar să oprim unitatea. A fost o decizie de comun acord cu profesorul Fan şi cu studenţii. A fost o săptămână lungă şi obositoare“, a declarat Elena Chung, una dintre studenţi.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite