Lucruri greşite sau supraestimate pe care ar trebui să le ştii despre moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa de la capătul tunelui există? Depinde pe cine întrebi. FOTO Shutterstock
Luminiţa de la capătul tunelui există? Depinde pe cine întrebi. FOTO Shutterstock

Moartea reprezintă sfârşitul sau, din contră, tocmai începutul vieţii în Rai sau Iad, depinde pe cine întrebi. Sunt mai multe etape parcurse de oamenii care se apropie de moarte sau care chiar mor. Spre exemplu, ştiai că unghiile şi părul continuă să-ţi crească? Sau că, şi mort, poţi avea erecţie?

Moartea este percepută drept un eveniment destul de simplu, încetezi să mai trăieşti, te stingi din viaţă, prezinţi semne incompatibile cu viaţa sau, cum se spune în popor, „crăpi“. Totuşi, sunt câteva detalii cu privire la moarte pe care ar trebui să le ştii înainte să fie prea târziu. Spre exemplu, unghiile şi părul continuă să crească, cel puţin aşa merge mitul, dar, în fapt, pielea se strânge pe măsură ce se deshidratează şi pare că unghiile şi părul cresc, notează Huffington Post.

Când urinezi ţi se pare că e o acţiune voluntară, tu decizi când o faci, dar, de fapt, este doar creierul tău care controlează această funcţie. La fel este controlată şi ejacularea, dar atunci când mori moare şi creierul, muşchii se relaxează şi se pierde controlul asupra corpului. În plus, dacă eşti bărbat şi mori cu faţa în jos, ai toate şansele să generezi o erecţie post-mortem. Asta din cauză că sângele pur şi simplu urmează calea gravitaţiei. Dacă eşti curios în cât timp devii schelet, asta se întâmplă în circa o săptămână. După o lună, dinţii şi alte elemente încep să se desprindă.

Viaţa îţi trece prin faţa ochilor, iar acesta s-ar putea să nu fie chiar un mit absurd, ca altele care vorbesc despre fenomene înrudite cu moartea. Pe măsură ce îţi trăieşte ultimele clipe de viaţă, creierul intră într-o stare hiperactivă, iar mulţi oameni descriu asta prin formule de tipul „îţi vezi toată viaţa prin faţa ochilor“ sau „lumina de la capătul tunelului“. Faptul este accentuat de oprirea fluxurilor de oxigen şi sânge din organism.

Corpul de după moarte

În câţiva ani - poate câteva zeci sau sute de ani -, oamenii vor fi cât se poate de nemuritori. Google lucreză la un proiect în acest sens, ba chiar şi un miliardar rus pe numele său Dimitri Itskov. Iar filosoful John Martin Fischer este implicat într-un proiect privind înţelegerea stării de nemurire. Adică, poţi trăi foarte mult şi să ţi se pară că eşti nemuritor doar prin faptul acesta. De asemenea, ai putea trăi doar prin mintea ta, ţinut într-un borcan într-un laborator. El a acordat publicaţiei Vice un interviu pe această temă.

Până la nemurire, oamenii încă mor suficient de bine, doar că se împuţinează şi locurile în cimitire. O soluţie ar fi incinerarea, fără costuri suplimentare de tipul „cumpărarea unui sicriu“, „cumpărarea unui costum de înmormântare“ sau „plata unui loc în cimitir“. Problema cu incinerarea e că ai putea ajunge, printr-un complex nefericit de evenimente, să inhalezi cenuşa morţilor. Asta s-a întâmplat în Canada, în 2009. Oamenii au stat cu geamurile închise la case, dar unii dintre ei tot au ajuns să inspire cenuşa incineraţilor.

În final, câteva cuvinte despre mortul-viu care s-a prezentat la judecată. Mai precis, Donald Miller Jr. a fost declarat mort de un judecător în timp ce Donald Miller Jr. stătea în faţa judecătorului şi încerca să-i explice că, ei bine, este destul de viu, în ciuda vârstei de peste 60 de ani. New York Times nota la acea dată că Miller Jr. a fost declarat mort, de către acelaşi judecător, în 1994, după ce a dispărut câţiva ani de acasă.

Când a revenit, şi şi-a cerut dreptul la viaţă, judecătorul a spus că, pur şi simplu, o moarte nu poate fi dată înapoi, dacă au trecut trei ani de când a fost pronunţată. „Nu ştiu care este situaţia ta, dar în ceea ce te priveşte, din punct de vedere legal, eşti mort“, a spus judecătorul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite