INFOGRAFIE „Corabia solară“ e gata de lansare. Cum funcţionează obiectul spaţial propulsat doar de razele luminoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nanosatelitul cu velă solară se va deplasa câteva sute de metri pe zi
Nanosatelitul cu velă solară se va deplasa câteva sute de metri pe zi

Nanosatelitul LightSail 2, al doilea dintr-o serie de trei sateliţi dezvoltaţi de organizaţia non-profit Planetary Society pentru a testa propulsiei unei nave spaţiale utilizând energia solară, va fi lansat la începutul lunii viitoare. Lansarea este programată la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, pentru 7 aprilie.

Micul obiect spaţial, care are cam mărimea unui cozonac, este unul dintre cei 25 de nanosateliţi care constituie încărcătura primului zbor comercial al noii rachete Falcon Heavy a companiei Space X. Motoarele din treapta superioară a rachetei se vor aprinde de mai multe ori, pentru că încărcăturile aflate la bord trebuie plasate pe trei orbite diferite.

O velă solară de 32 de metri pătraţi

Odată ajuns pe orbită, nanosatelitul LightSail 2 îşi va extinde spectaculos dimensiunile modeste, de 10 x 10 x 30 centimetri, în momentul în care îşi va desfăşura vela solară. Cu armăturile extinse la maximum şi cu vela desfăşurată complet, dimensiunile sale cresc la 566 x 566 x 30 centimetri, suprafaţa velei fiind de 32 de metri pătraţi.

Prima misiune LightSail, din iunie 2015, a avut exact obiectivul de a testa extinderea armăturilor şi desfăşurarea velei solare. Această a doua misiune urmăreşte să verifice dacă LightSail se poate deplasa în spaţiu, pe o orbită terestră superioară, folosind pentru propulsie doar energia fotonilor emişi de Soare, ca o adevărată „corabie solară“. Mica navă spaţială va încerca să facă acest lucru îndreptându-şi vela perpendicular pe direcţia razelor solare, pentru a capta fotonii. Fotonii nu au masă proprie, dar au impuls, care se va transmite velei solare, propulsând nanosatelitul. Forţa transmisă velei nu va fi mai intensă decât presiunea exercitată de greutatea unei agrafe de birou, dar este continuă şi experţii se aşteaptă ca ea să fie suficientă pentru a  ridica nanosatelitul pe o orbită mai înaltă cu câteva sute de metri în fiecare zi.

s
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite