Indienii vor să cerceteze planeta Marte: dacă are succes, India va intra în liga numelor mari ca Europa, SUA şi URSS
0India şi-a început prima misiune interplanetară din istoria sa. Sonda trimisă spre Marte îşi va începe explorarea anul viitor, după o călătorie de aproape un an de zile prin spaţiul extraterestru.
La puţin trecut de 11.00, pe 5 noiembrie, India şi-a trimis în spaţiu prima sondă de explorare a unei planete din sistemul solar. Mangalyaan va ajunge la Marte pe 24 septembrie 2014, după o călătorie de 300 de zile prin spaţiu, dar misiunea propriu-zisă va începe pe 30 noiembrie, până atunci sonda fiind pe o orbită eliptică în jurul Pământului care îi va spori viteza pentru lansarea finală, scrie Space.com.
Mangalyaan cântăreşte 1.350 de kilograme şi a costat peste 55 de milioane de euro pentru a fi construită. Misiunea marţiană a demarat în 2012 şi a fost concepută potrivit „jugaad“, un principiu teoretic indian care presupune să fie găsită cea mai ieftină soluţie posibilă. În timpul acesteia, indienii vor testa sistemele de navigaţie, comunicaţie şi de călătorie în spaţiu interplanetar.
„Avem încă multe de înţeles despre Univers, despre sistemul solar în care trăim şi acestea au fost de multe ori puncte de pornire pentru cercetare“, a afirmat K. Radhakrishnan, preşedintele Organizaţiei Indiene de Cercetare a Spaţiului. Dacă sonda ajunge la Marte, India va deveni a patra ţară care reuşeşte această performanţă, după Statele Unite ale Americii, Europa şi URSS. Până acum, însă, două treimi din cele 51 de misiuni au eşuat.
Sărăcia nu stă în calea ştiinţei
India nu are cea mai mare economie din lume, nici nu are un popor cu un nivel de trai ridicat, dar un oficial al guvernului, citat de BBC, crede că acestea nu sunt argumente pentru a tăia fondurile dedicate cercetării. „Am auzit astfel de argumente încă din anii '60, despre cum India e o ţară prea săracă pentru a-şi permite sau pentru a avea nevoie de un program spaţial. Dacă nu îndrăznim să visăm la scară mare, rămânem tăietori de lemne“, a spus acesta.
În drumul său spre Marte, Mangalyaan cară şi câteva echipamente care să-i fie utile în misiune. Primul este un fotometru Lyman-alpha folosit pentru a măsura evaporarea apei de pe planetă, apoi este un spectometru pentru cartografierea planetei folosind imagini în infraroşu şi identificând urma termică. Mai are şi un analizator de compoziţie cu ajutorul căruia va studia atmosfera planetei, dar şi senzori pentru detectarea metanului, iar cu o cameră foto va realiza poze cu suprafaţa şi cu fenomenele meteorologice. În cadrul acestei misiuni vor fi monitorizaţi şi sateliţii Phobos şi Deimos ai planetei Marte.
Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul
Află mai multe despre Marte:
O nouă descoperire a NASA confirmă că, în viitor, Marte ar putea fi colonizată
Unde în sistemul solar ar putea fi descoperită viaţa extraterestră?