Giganţii din Sillicon Valley şi-au creat propria versiune a Premiilor Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mark Zuckerberg este unul dintre fondatorii proiectului Breakthrough Prize in Life
Sciences FOTO Reuters
Mark Zuckerberg este unul dintre fondatorii proiectului Breakthrough Prize in Life Sciences FOTO Reuters

Fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, co-fondatorul Google Sergey Brin, Anne Wojcicki, şi investitorul Yuri Milner au oferit  premii în valoare totală de 33 milioane de dolari, oamenilor de ştiinţă care au contribuit semnificativ la dezvoltarea medicinei. Premiul poartă numele de “Breakthrough Prize in Life Sciences” (Premiul pentru Progres în Ştiinţele Vieţii), potrivit Mashable.

Giganţii din Silicon Valley şi-au lansat, astfel, propria versiune a Premiului Nobel. Cele 33 de milioane de dolari vor merge către cercetătorii care lucrează pentru “videcarea bolilor intratabile şi prelungirea vieţii umane”. Preşedintele Apple Art Levinson va preşedintele fundaţiei.

Şi soţia lui Mark Zuckerberg,  va fi parte din această iniţiativă. “Priscilla şi cu mine suntem onoraţi să luăm parte la această iniţiativă”, a spus Zuckerberg într-o declaraţie prin care anunţa noua fundaţie. “Suntem de părere că Premiul pentru Progres în Ştiinţele Vieţii  are potenţialul de  a oferi o platformă de lansare pentru alte modele de filantropie, pentru ca oamenii de pretutindeni să aibă oportunitatea unui viitor mai bun”, a mai spus fondatorul Facebook.

Anne Wojcicki, soţia lui Sergey Brin , este fondatoarea companiei de studii genetice 23andMe iar Priscilla Chan, soţia lui Zuckerberg este absolventă a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Standford.
Cei 11 câştigători ai anului acesta au fost deja anunţaţi. Dintre ei fac parte neurobiologul Cornelia Bargmann, geneticianul Hans Clevers şi biologul molecular Napolean Ferrara. Începând de anul viitor, vor fi acordate numai cinci premii în valoare de 3 milioane de dolari.

În cadrul unei conferinţe de presă, Mar Zuckerberg a declarat că fundaţia oferă cele mai mari premii  pentru astfel de cercetări şi că speră că, astfel, societatea îi va recunoaşte pe ingineri şi oamenii de ştiinţă ca “eroi”.
Premiul pentru Progres reprezintă o extensie a Premiului pentru Fizică Fundamentală oferit anul trecut de către Yuri Milner. Astfel nouă fizicieni teoreticieni au primit în 2012 câte 3 milioane dolari.

Nu toată lumea este încântată de idee. Cercetătoarea Eva Amsen a scris pe blogul de biologie The Node că “progresul în cercetarea ştiinţifică nu vine de la câţiva cercetători care deja şi-au făcut un nume în domeniu, ci de la o colaborare dintre mai mulţi oameni de ştiinţă.  Păstrarea unei reţele vaste de cercetători poate fi, pe termen lung, mai profitabilă decât premierea numelor de top”.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite