FOTO NASA surprinde „Mâna Lui Dumnezeu“ într-o nebuloasă aflată la 17.000 de ani-lumină distanţă de Terra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii caută mereu să vadă divinitatea în diverse forme fizice, de la urma de caşcaval de pe o felie de mâine la desenul dintr-un copac. Se pare însă că nici chiar cei mai importanţi cercetători ai spaţiului nu se abţin de la a căuta un semn divin. NASA anunţă că a descoperit „mâna Lui Dumnezeu“ în spaţiu.

NASA a folosit Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) pentru a cerceta spaţiul şi a primit, de curând, o imagine impresionantă de acolo. Impresionantă mai ales după numele care i s-a dat: Mâna Lui Dumnezeu. Depinde cu ce dispoziţie şi cu câtă imaginaţie te uiţi la poza de mai jos, deoarece poate trece foarte bine drept Pumnul de foc al Lui Dumnezeu. Dincolo de toate aceste denumiri, trebuie să ştii că imaginea a fost realizată într-o nebuloasă localizată la 17 mii de ani-lumină distanţă de Pământ, scrie Sploid.

„Mâna Lui Dumnezeu“ ar putea să nu fie atât de certă pe cât s-ar interpreta dintr-o poză. Hongjun An de la Universitatea McGill susţine că ar putea fi doar o iluzie optică. „Unul dintre misterele care înconjoară acest obiect, un vânt al pulsarului nebuloasei, este dacă particulele pulsarului interacţionează cu materialul într-un mod specific care duce la această imagine sau dacă materialul s-a format direct precum o mână“.

Dincolo de a produce imagini interpretate şi reinterpretate, rostul NuSTAR e de a veni cu informaţii noi despre obiecte şi regiuni din spaţiu studiate deja şi care sunt încă în atenţia cercetătorilor, consideră Fiona Harrison, şefa misiunii. În imaginea de mai jos se vede nebuloasa stârnită de rotaţia stelei moarte, denumită PSR B1509-58.

image

Steaua moartă este un pulsar, resturile unei supernove care a explodat în urmă cu mult timp, şi are un diametru de circa 19 kilometri. Se roteşte de circa şapte ori pe secundă şi trimite în spaţiu particule în restul de material rămas după dispariţia supernovei. Particulele interacţionează cu câmpurile magnetice ale materialului rămas şi, astfel, rezultă un nor care, în alte imagini, a apărut drept o mână deschisă.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite