De ce a trimis-o NASA pe Mona Lisa pe Lună folosind laserul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mona Lisa a revenit pe Terra distorsionat[, dar cu ajutorul unei tehnici de codare, a fost readusă la standardele iniţiale FOTO NASA Goddard
Mona Lisa a revenit pe Terra distorsionat[, dar cu ajutorul unei tehnici de codare, a fost readusă la standardele iniţiale FOTO NASA Goddard

NASA a trimis-o pe Mona Lisa pe lună sub forma unei raze laser, în cadrul unui experiment menit să testeze limitele fizice ale unor tehnologii.

Agenţia Spaţială Americană a trimis imaginea cu Mona Lisa de la Goddard Space Flight Center, din statul american Maryland, până la Modulul de Recunoaştere Lunară (Lunar Reconnaissance Orbiter) amplasat în apropierea satelitului natural al Pământului.

Imaginea a călătorit peste 380.000 de kilometri cu ajutorul impulsurilor laser trimise către modulul lunar, folosite deja de către acesta pentru a monitoriza suprafaţa Lunii. Potrivit lui David Smith de la MIT, acesta este prima reuşită prin care cineva a reuşit o comunicare laser unidirecţională la scară planetară.

Cum au trimis-o pe Mona Lisa pe Lună?

Pentru a reuşi să trimită imaginea cu pictura, cercetătorul Xiaoli Sun şi colegii săi au trebuit să împartă imaginea în 30.400 de pixeli. Fiecare pixel a fost transformat într-o nuanţă de gri, reprezentată de un număr între 0 şi 4.095.

Fiecare pixel individual a fost trimis cu impulsuri laser către modului lunar, alegându-se ordinea de la stânga la dreapta. Practic, toată imaginea a fost trimis la o rată de 300 de biţi pe secundă.

În momentul când impulsurile laser erau primite, imaginea era reconstruită urmând ordinea stabilită de la sol, cu grijă pentru a nu interfera cu misiunea curentă a modulului. Pentru a testa transmisiunea, oamenii de ştiinţă au vrut să trimită imaginea înapoi pe Pământ, dar din cauza turbulenţelor din atmosfera Terrei, aceasta era fragmentată. Cu toate acestea, folosind codurile Reed-Solomon. Acestea identifică erori de simboluri.

Cu toate că experimentul a fost aproape reuşit şi nu a fost perfect, scopul cercetătorilor nu era acela de a o trimite pe Mona Lisa întreagă, ci de a testa fluctuaţile de semnal cauzate de atmosfera Pământului. NASA a stabilit acum că poate folosi laseri pentru a trimite date cu o viteză mai rapidă în spaţiu.

Practic, agenţia americană speră ca pe viitor laserii să fie o soluţie de rezervă pentru sistemele de comunicare actuale. „În viitorul apropiat, această tehnică simplă de comunicaţii laser ar putea servi ca o rezervă pentru comunicaţiile radio folosite de sateliţi“, a spus într-un comunicat NASA David Smith de la MIT.

Dar Luna este doar un obiectiv simplu. NASA ar dori să transmită imagini în direct din alte locuri ale Sistemului Solar, cum ar fi planeta Jupiter. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite