Cum a evoluat fizionomia oamenilor
0
Tot ce ţine de oameni şi de actuala stare a faunei arată aşa cum arată în prezent datorită evoluţiei. Deşi s-a crezut că feţele oamenilor din prezent sunt un rezultat al mediului, în fapt violenţa le-a „cizelat“ astfel.
Violenţa a jucat în evoluţia noastră un rol mult mai important decât ne-am fi imaginat. Studiind trăsăturile feţelor strămoşilor noştri îndepărtaţi, australopitecii, David Carrier şi Michael Morgan, paleontologi în cadrul Universităţii din Utah, au demonstrat cum craniile acestora au devenit mai dure exact în locurile predispuse la lovituri. Practic, este vorba de o evoluţie care a minimizat posibilitatea apariţiei rănilor în luptele cu pumni, scrie „Ştiinţă&Tehnică“.
Cei mai vechi membri ai genului Australopithecus au trăit acum aproximativ patru milioane de ani. Erau indivizi cu feţe robuste şi, pentru decenii bune, paleontologii au considerat aceste trăsături ca fiind strâns legate de dieta bogată în fibre tari a australopitecilor.
Pe de altă parte, Carrier şi Morgan susţin că palmele acestor australopiteci timpurii au evoluat la rândul lor pentru a putea fi folosite ca arme. „Australopitecii sunt caracterizaţi de o sumă de trăsături care le-ar fi putut îmbunătăţi capacitatea de luptă. Muşchii şi oasele delicate ale palmelor au evoluat astfel încât să poată fi transformate într-o veritabilă armă albă. Iar în luptele în care sunt implicaţi pumnii, capul este principala ţintă“, afirmă Carrier.