Cercetătorii au feliat în 2.400 de bucăţi un creier celebru şi l-au pus pe Internet. Cei interesaţi îl pot studia digital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creierul lui Henry Molaison a fost feliat în peste 2.400 de felii. FOTO Reuters
Creierul lui Henry Molaison a fost feliat în peste 2.400 de felii. FOTO Reuters

Unul dintre cele mai cunoscute creiere din neuroştiinţă, al „pacientului H.M.“, cum a ajuns să fie cunoscut purtătorul, a fost feliat în peste 2.400 de fâşii, digitalizat şi încărcat online. Cei interesaţi de boala care l-a făcut celebru pe Henry Molaison îi pot studia acum creierul bucată cu bucată la propriu.

Henry Molaison, cunoscut în lumea medicală drept „pacientul H.M.“, era lipsit de capacitatea de a crea noi amintiri. La 27 de ani el a fost operat de epilepsie printr-un tratament experimental, iar chirurgul a îndepărtat lobul medial temporal, incluzând o parte din hipocamp. De la cazul său s-a ajuns la teoria că această regiune a hipocampului este responsabilă de stocarea informaţiilor în creier, deci crearea amintirilor.

image

io9 prezintă cazul lui Molaison şi al digitalizării creierului său. El a fost studiat mai bine de 50 de ani şi a lucrat îndeaproape cu oamenii de ştiinţă. „Mare parte din ce ştim despre memoria umană are legătură într-un fel sau altul cu H.M.“, a spus cercetătorul Jacopo Annese, director al Observatorului Creierului din San Diego, citat de ScienceWorld. Molaison a murit în 2008, dar Annese şi colegii săi au vrut să continue studiul, astfel că i-au tăiat creierul îngheţat în 2.401 felii, fiecare cu o grosimea de 0,7 milimetri. Au realizat o fotografie (baza de date aici) a fiecărei bucăţi şi au creat un model tridimensional al creierului pacientului.

Într-un nou studiu ei notează că o porţiune semnificativă a hipocampului, despre care se credea că a fost îndepărtat în timpul operaţiei chirurgicale, era, de fapt, intact. Totuşi, cercetările efectuate pe Molaison au arătat că există mai multe tipuri de amintiri. El nu putea să înveţe lucruri noi, să ţină minte evenimentele care se derulau în jurul lui sau să reţină numele persoanelor pe care le întâlnea, dar era capabil să-şi amintească evenimente din copilăria sa şi să înveţe noi lucruri.

Cum a fost feliat creierul lui Molaison

„Descoperirile arată ce i s-a întâmplat lui Moilaison, dar, cel mai probabil, nu vor revoluţiona cunoştinţele oamenilor de ştiinţă despre memorie şi sunt, de fapt, în concordanţă cu ceea ce ştim despre funcţiile hipocampice“, a spus Annese. Ei au mai observat că amnezia acestui pacient se poate să nu fi fost cauzată de eliminarea părţilor din hipocamp, ci de înlăturarea unei regiuni denumite cortex entorhinal care conectează hipocampul de alte regiuni cerebrale.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite