Ce face Nokia în proiectul de un miliard de euro pentru studierea grafenului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul Morph de la Nokia, care ar folosi materiale pe bază de grafen FOTO Nokia
Proiectul Morph de la Nokia, care ar folosi materiale pe bază de grafen FOTO Nokia

Comisia Europeană a oferit 1,35 miliarde de euro pentru două proiecte de cercetare care vor fi realizate în următorii ani: studierea grafenului şi studierea supercomputerelor. Primul proiect are un partener surprinzător: Nokia.

Grafenul, materialul minune gros cât un atom şi printre cele mai rezistente din lume, poate fi folosit pe viitor în realizarea unor instrumente chirurgicale de fineţe, în fabricarea ecranelor flexibile şi a altor componente interesante.

Liderii proiectului

Banii de la Comisia Europeană au fost primiţi de consorţiul Graphene Flagship, format din nouă instituţii: Universitatea Tehnologică Chalmers, Universitatea din Manchester, Universitatea Lancaster, Universitatea Cambridge, AMO Gmbh (Germania), Institutul Catalan de Nanotehnologie, Consiliul de Cercetare din Italia, Fundaţia Europeană de Ştiinţă şi … Nokia.

Coordonatorii proiectului sunt cei de la Universitatea Chalmers, o instituţie privată de învăţământ din Suedia, care are ca obiect de studiu ştiinţele naturii, tehnologia şi arhitectura. De curând, universitatea a stabilit opt domenii de cercetare, dintre care trei conţin studiul grafenului: nanotehnologia, ştiinţa materialelor şi tehnologii de informaţie şi comunicaţii

De asemenea, o poziţie cheie în acest proiect o are şi Universitatea din Manchester, lucru normal, deoarece aici a fost descoperit practic pentru prima oară grafenul, de către profesorii Andre Geim şi Kostya Novoselov. Cei doi au studiat împreună grafenul, iar în 2010 au primit chiar Premiul Nobel pentru munca lor de cercetare.

Ce vrea Nokia?

Ce caută Nokia în toată această ecuaţie? Ei bine, finlandezii participă cu centrul lor de cercetare, Nokia Research Center, care încearcă să descopere noi căi în mobilitate şi rezolvarea unor probleme folositoare pentru dezvoltarea industriei comunicaţiilor în era internetului.

Nokia Research Center constă din 500 de persoane din 13 locuri din lume: Berkeley, Cambridge, Hollywood, Palo Alto, Cambridge (Marea Britanie), Lausanne (Elveţia), Helsinki şi Tampere (Finlanda), Nairobi (Kenya), Bangalore (India) şi Beijing (China).

Astfel, de la finlandezi vor participa la acest proiect de cercetare Jani Kivioja şi Markku Rouvala. Kivioja este la centrul de nanoanaliză de la NRC Cambridge. La Nokia, el a participat la cercetarea din domeniul electronicii şi optoelectronicii. În acest moment, studiază implicaţiile din domeniul opticii ale grafenului. Rouvala a fost implicat în cercetarea şi fabricarea componentelor electronice şi reţelistică mobilă. El a venit la Nokia în 1994 şi a acumulat experienţă în studiul de design al serverelor. El studiază acum modalităţi de a îmbunătăţi consumul de energie electrică al dispozitivelor mobile, nanoelectronică şi concepte de design.

Un concept Nokia implicând grafenul poate fi văzut în video-ul de mai jos.

Cum se va extinde Graphene Flagship acum?

Format iniţial din nouă instituţii academice şi de cercetare, Graphene Flagship va coordona 128 de instituţii academice din lumeşi grupuri de cercetare industrială din 17 ţări europene. Bugetul iniţial pentru 30 de luni va fi de 54 de milioane de euro. Consorţiul, potrivit anunţului lor oficial, va fi extins cu alte 20-30 de grupuri.

Din păcate, din România nu există nici o instituţie participantă, ţările care au trimis cele mai multe instituţii de cercetare în proiect fiind Germania şi Spania.

Un video explicativ despre Graphene Flagship poate fi văzut mai jos. 

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite