70 de ani de la moartea fizicianului Nikola Tesla, „omul care a inventat secolul XX”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bobinele Tesla lansează fulgere spectaculoase, de milioane de volţi FOTO teslacommunity.com
Bobinele Tesla lansează fulgere spectaculoase, de milioane de volţi FOTO teslacommunity.com

Inventatorul croat al motorului electric care îi poartă numele era considerat un excentric, care vorbea de raze ale morţii care pot distruge 10.000 de avioane. Nikola Tesla rămâne în istorie drept inventatorul sistemului de curent alternativ, folosit azi în locuinţe.

Nikola Tesla s-a născut pe 10 iulie 1856, în satul Smilijan. Tatăl său era preot, la fel şi bunicul din partea mamei. În 1882, fizicianul a început să lucreze pentru compania lui Thomas Edison, în Franţa, la designul şi îmbunătăţirea echipamentelor electrice.

În 1884, Tesla s-a mutat în New York. În timpul traversării Atlanticului, i-au fost furate bagajele, inclusiv biletul şi banii. Era cât pe ce să fie aruncat peste bord după ce echipajul navei s-a răzvrătit. A ajuns la destinaţie cu patru cenţi în buzunar şi o scrisoare de recomandare. Charles Batchelor, un fost angajator, în recomanda pe Tesla lui Edison cu cuvintele: „Ştiu doi oameni eminenţi şi tu eşti unul dintre aceştia; celălalt este acest tânăr”.

Sursa inspiraţiei pentru invenţii

Edison l-a angajat pe Nikola Tesla pentru a lucra la sistemele electrice, dar inventatorul a evoluat rapid, ocupându-se de redesignul complet al generatoarelor de curent direct ale companiei, în scurt timp.

Având o memorie fotografică, el a experimentat momente detaliate de inspiraţie, relatate ulterior în autobiografia sa. În plus, avea o gândire vizuală: putea vizualiza orice obiect al cărui nume îl auzea, inclusiv invenţiile, cu o precizie foarte mare a tuturor detaliilor, înainte de a începe să construiască dispozitivele respective. Din acest motiv, nu avea nevoie să deseneze schiţe.

Suferea, din copilărie, de o afecţiune ciudată, vedea fascicule de lumină orbitoare, adesea însoţite de halucinaţii, care erau asociate unui cuvânt sau unei idei. Aceste halucinaţii însă îi dădeau şi soluţiile la problemele care îl preocupau.

Invenţii: avantajele sistemului de curent alternativ

Transformatoarele inventate de el permiteau transmiterea curentului alternativ la distanţe mari prin fire subţiri, lucru imposibil de realizat de curentul direct. Acest lucru i-a atras antipatia din partea lui Thomas Edison, care investise în dezvoltarea sistemelor care foloseau curent direct.

Tesla este şi inventatorul motoarelor electrice folosite de toate electronicele şi al becurilor fluorescente. El a conceput prima centrală hidroelectrică, construită la Cascada Niagara.

La expoziţia mondială din Chicago, Tesla demonstra în 1893 siguranţa curentului alternativ. Corpul lui era traversat de curent de înaltă frecvenţă care aprindea, ulterior, becuri. O altă demonstraţie spectaculoasă era lansarea de fulgere din bobinele Tesla (inventate cu doi ani înainte) în mulţime, fără a le dăuna spectatorilor.

Medalii şi probleme financiare

Faptul că lumea îl considera nebun din cauza ideilor revoluţionare îi dăuna bugetului lui Tesla. Nimeni nu putea concepe că ar fi posibil să fie transmise sunete, imagini şi electricitate, dar Tesla vorbea despre aceste lucruri. A demonstrat principiul de funcţionare a radioului cu aproape 10 ani înaintea lui Guglielmo Marconi, precum şi radiaţiile cu raze X cu trei ani înainte ca Wilhelm Roentgen să-şi atribuie această descoperire.

La începutul primului Război Mondial, Tesla propunea folosirea undelor de energie pentru detectarea submarinelor. Ideea considerată ridicolă de Edison este azi binecunoscutul sistem radar.

În cele din urmă, fizicianul a primit Medalia Edison, o insultă pentru Tesla, având în vedere disputele răsunătoare în care cei doi fuseseră implicaţi de-a lungul anilor.

Aproape o mie de invenţii

Tesla a murit sărac şi singur în camera 3.327 a hotelului New Yorker, pe 7 ianuarie 1943. Avea 86 de ani. Înregistrase în decursul vieţii sale peste 800 de patente. Oamenii de ştiinţă îi cercetează încă notele adunate imediat după moartea inventatorului de guvernul american, cu ajutorul FBI. În ultimii ani din viaţă, Tesla susţinuse că ar fi descoperit o sursă nelimitată de energie, fără a o dezvălui vreodată.

Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism şi inginerie, Tesla este considerat un pionier în domeniile roboticii, balisticii, ştiinţă calculatoarelor, fizicii nucleare şi fizicii teoretice. În onoarea sa, unitatea de măsură a câmpului magnetic se numeşte „Tesla”.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite