Reţelele sociale, noul „CV“ folosit de companii ca să recruteze angajaţi
0
O companie specializată în recrutări prezintă un sumar al modului în care tinerii sunt, mai nou, angajaţi şi ce îi motivează. Surprinzător sau superficial, salariul n-ar mai fi important.
„Tinerii [născuţi între 1980-2000], sunt destul de greu de abordat. Pentru aceştia salariul nu este cel mai important şi, de departe, nici singurul aspect pe care îl iau în considerare în alegerea unui loc de muncă. De aceea, procesul de recrutare este diferit”, a afirmat Raluca Peneş, HR Coordinator Smartree.
Este o afirmaţie destul de superficială, care se contrazice cu o tendinţă des întâlnită în rândul tinerilor: nevoia de a se afişa cu un statut social mai bun decât cel pe care îl au. Deşi compania n-a oferit mai multe detalii despre afirmaţie, o tendinţă destul de întâlnită e ca viitorii angajaţi să refuze oferte puţin mai bune pentru un loc în care se simt mai bine primiţi. „Puţin mai bune“ înseamnă, de regulă, în marja de 100 de euro, pentru salarii de până la 1.000 de euro.
Realitatea e şi că, da, procesele clasice de recrutare nu mai funcţionează, cum susţine Smartree. Accentul se pune mai mult pe mediul online, reţele sociale şi interviuri informale. La interviu, este important ca recrutorii să menţioneze aspecte legate de mediul organizaţional, pachetul de beneficii extrasalariale, flexibilitatea programului de lucru, existenţa oportunităţii de a evolua profesional cât mai rapid, distanţa faţă de domiciliu, lucruri destul de importante pentru candidaţi.
O altă tendinţă vizibilă pe piaţa muncii în ultima perioadă a fost recrutarea într-un mod foarte alert. Astfel, intrarea pe piaţa din România a unui număr mare de companii multinaţionale, într-un timp relativ scurt, a generat nevoia suplimentării personalului. Pe scurt, nevoia serviciilor de outsourcing e mare, astfel că cerinţele corporaţiilor sunt mai mari, dorind angajaţi mai repede. De la o lună se ajunge la doar o zi.