Facebook ar putea lansa serviciul care ne va spune ce prieteni sunt în zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zuckerberg se orientează din ce în ce mai mult spre segmentul de mobil
Zuckerberg se orientează din ce în ce mai mult spre segmentul de mobil

Facebook va dezvolta în curând o aplicaţie de mobil care să concureze cu serviciul „Find My Friends” oferit de  Apple, scriu cei de la Bloomberg. Aplicaţia va localiza utilizatorii şi îi va ajuta să-şi găsească prietenii aflaţi în apropiere.

Aplicaţia, care ar putea fi lansată la jumătatea lunii martie, va funcţiona pe fundal, chiar şi atunci când nu va fi deschisă de către utilizator, potrivit surselor citate de Bloomberg. O astfel de aplicaţie ar putea creşte riscul ca Facebook să stârnească încă un scandal legat de încălcarea intimităţii şi confidenţialitatea datelor personale.

Facebook vs. Find My Friends

Facebook adaugă constant noi facilităţi în încercarea de a monetiza o bucată cât mai mare din cei aproape 1 miliard de utilizatori mobili. Aplicaţia de localizare ar putea fi folosită pentru a prezenta utilizatorilor reclame în funcţie de poziţia lor precum şi de obiceiurile lor zilnice.

Aplicaţia Facebook pentru telefoane are deja capabilitatea de a le indica utilizatorilor ce se află în împrejurimi, cu ajutorul funcţiei Nearby, dar nu şi cine. Tot ce trebuie să facă Facebook pentru a le permite utilizatorilor să-şi urmărească prieteni, este să combine funcţia „Places” cu funcţia „Nearby”, potrivit  The Next Web.

Facebook are un mare avantaj în faţa aplicaţiei Apple. „Find My Friends” permite numai găsirea persoanelor din agenda telefonică pe când Facebook are o întindere mult mai mare şi va permite utilizatorilor săi să-şi găsească toţi prietenii de pe reţeaua socială.

Echipa care se ocupă cu dezvoltarea serviciului este condusă de Peter Deng, un director de produs care a lucrat la Google până în 2007.  Alături de el mai lucrează şi ingineri de la Glancee (un startup specializat pe localizare achiţionat de Facebook în mai anul trecut) şi de la Gowalla (o reţea socială bazată pe locuri, cumpărată în decembrie 2011).

Zuckerberg, cu ochii pe segmentul de mobil

Săptăma trecută Facebook a anunţat că, pentru prima dată, numărul de utilizatori ai versiunii mobile l-a depăşit pe cel al utilizatorilor variantei de PC. În al patrulea trimestru al anului trecut, 680 de milioane de persoane au accesat lunar reţeaua socială prin telefonul mobil, comparativ cu 76 de milioane din trimestrul precedent şi 250 de milioane, în total, anul trecut. Dintre cei 680 de milioane de utilizatori, 157 de milioane şi-au accesat conturile de Facebook numai de pe smartphone-uri.

Având în vedere aceste date, CEO-ul Mark Zuckerberg a ţinut să pună accentul pe piaţa utilizatorilor mobili, într-o întâlnire cu analiştii, care a avut loc pe 30 ianuarie. „Mare parte din ce am făcut anul trecut a reprezentat îmbunătăţirea procesului de dezvoltare pentru platformele mobile. În continuare vom încerca să devenim foarte buni în crearea de noi experienţe pe mobil”, a spus Zuckerberg, citat de Bloomberg.

Confidenţialitatea, o problemă majoră

Facebook a avut, de-a lungul timpului, numeroase probleme cu respectarea confidenţialităţii datelor iar noua aplicaţie ar putea pune benzină pe un foc care arde mocnit. Cu toate că Facebook va trebui, probabil, să le ceară voie utilizatorilor pentru a le înregistra  locurile vizitate, este posibil ca aceştia să fi acceptat deja să fie urmăriţi.

În politica de confidenţialitate, Facebook îşi anunţă  membrii că este posibil să acceseze date legate de localizare pentru a „vă comunica, ţie şi prietenilor tăi, informaţii privind evenimentele din apropiere sau pentru a îţi transmite oferte care te-ar putea interesa. De asemenea, putem grupa date despre tine pentru a îţi livra anunţuri publicitare care ar putea fi mai relevante pentru tine”.

Cu toate astea, Facebook ţine să specifice că informaţiile sunt păstrate “numai până când acestea nu ne mai sunt utile pentru a-ţi furniza servicii, de exemplu, păstrăm ultimele tale coordonate GPS pentru a-ţi transmite notificări relevante”.

Numeroase aplicaţii, precum Find My Friends sau Highlight de la Math Camp Inc. urmăresc constant coordonatele GPS ale utilizatorilor în aceleaşi scopuri ca şi Facebook. Multe dintre serviciile similar nu au reuşit să capteze un public larg tocmai din cauza preocupărilor legate de confidenţialitate. O altă problemă specifică aplicaţiilor de acest gen o reprezintă scăderea duratei de viaţă a bateriei.

Mai puţin „zgomot” în ticker

Facebook va ajusta setările funcţionalităţii Open Graph astfel încât nu le va mai permite dezvoltatorilor să difuzeze automat în ticker ce conţinut au accesat utilizatorii. Astfel, dezvoltatorii vor fi fi nevoiţi să se folosească acţiunile implicite ale funcţiei Open Graph dacă vor dori să-şi promoveze activitatea în ticker.

Decizia va reduce postările similare spamului care populează coloana din dreapta paginii. Facebook a anunţat că va schimba sistemul de difuzare în octombrie,  însă modificările intră în vigoare începând de marţi

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite