„Facebook de Rusia“ ajunge sub comanda camarazilor lui Vladimir Putin. Cum a pierdut-o fondatorul într-un singur an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Durov, fondatorul VKontakte, la o conferinţă în 2012. FOTO Bloomberg
Pavel Durov, fondatorul VKontakte, la o conferinţă în 2012. FOTO Bloomberg

Omul care a dat Rusiei propriul Facebook a decis să vândă partea sa şi s-o lase în grija acoliţilor preşedintelui Vladimir Putin. Durov ar fi obţinut prin această tranzacţie câteva sute de milioane de dolari şi, deocamdată, postul de director executiv. Acum, cea mai mare reţea socială a Europei se îndreaptă spre controlul celor de la Kremlin.

Pavel Durov a pornit VKontakte, cunoscută în prezent drept VK, în octombrie 2006, la doi ani după ce Mark Zuckerberg şi-a creat propria reţea socială în Statele Unite ale Americii. VK a reuşit să ajungă la peste 200 de milioane de conturi şi este disponibilă în 70 de limbi. Durov, în vârstă de 29 de ani, şi-a vândut ultima parte din companie unuia dintre oamenii lui Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia cu o avere estimată la circa 20 de miliarde de dolari, scrie The Verge.

Copilul teribil al online-ului rusesc mai avea 12% în VK pentru care se estimează că a primit între 300 şi 400 de milioane de dolari. Propriu-zis, tranzacţia s-a făcut de la Durov către Ivan Tavrin, directorul executiv al operatorului MegaFon, dar aceasta este o companie controlată de Usmanov, iar acesta este cunoscut drept un apropiat al lui Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Usmanov ajunge să controleze cea mai mare reţea socială a Rusiei, deţinând 52%, după partea luată de la Durov. Asta pentru că este implicat şi în Mail.ru, companie care are 40% din VKontakte.

„Când Durov a devenit director executiv, VK a fost independentă. El a fost singura persoană care lua decizii în legătură cu orice, de la produse şi marketing la strategie. Şi, mai ales, el lua decizii cu privire modul în care compania sa răspundea cererilor venite de la autorităţi, de la Kremlin“, a spus Nicolai Kononov, redactor-şef al site-ului „Hopes&Fears“. Modul în care această reţea socială va fi condusă se va schimba, cu siguranţă, doar mai rămâne de văzut cum.

Usmanov a concediat în 2011 doi senior manageri de la un ziar online pe care îl deţine pe motiv ca au publicat poze anti-Putin. „Noua conducere, consider eu, va fi mult mai flexibilă. Ei nu vor mai proteja utilizatorii în acelaşi mod în care Durov a făcut-o“, a mai spus Kononov. Pavel Durov s-a remarcat în Rusia prin diverse gesturi ciudate. Unul dintre ele, din 2012, a presupus aruncarea unor avioane de hârtie făcute din bancnote de câte 5.000 de ruble (aproximativ 140 de dolari).

Pavel Durov lansează pe geam avioane create din bancnote.

pavel durov vkontakte

Preluarea bucăţilor din VK de către apropiaţi ai lui Putin

Tot Durov i-a oferit un loc de muncă lui Edward Snowden la reţeaua VK, criticând atitudinea SUA şi spunând că îşi trădează principiile pe care a fost creată ţara. Mai mult, în 2011 au izbucnit proteste în Rusia şi autorităţile i-au cerut acestuia să închidă anumite pagini de pe VK. El nu le-a răspuns decât prin mesajul de pe Twitter de mai jos, publicând o poză cu un câine care scoate limba.

Totuşi, acel moment i-a făcut pe cei de la Kremlin să fie mai interesaţi de social media şi, desigur, de VK. Durov a spus la acea vreme că nu e nici „pro“ şi nici „contra“ lui Putin, dar e mai interesat de un bun mers al afacerii decât de un bun mers al situaţiei politicienilor.

Pavel Durov a început să piardă din VK pe măsură ce au fost realizate diverse afaceri cu ceilalţi doi cofondatori. Mai mult, el a avut probleme în urmă cu un an când a fost acuzat că a trecut cu maşina sa peste piciorul unui poliţist. A dispărut câteva luni din ţară şi când a revenit partenerii săi vânduseră deja 48% din VK către United Capital Partners (UCP), o companie deţinută de Ilia Sherbovici, alt apropiat al lui Putin. Durov a aflat de tranzacţie printr-un reporter care l-a întrebat despre aceasta.

Sherbovici a spus că n-a fost vorba de presiune în cazul acestei tranzacţii, dar Kononov a descoperit că totul a fost aranjat de către Igor Sechin, şeful companiei de stat Rosneft cu afaceri în domeniul petrolier, iar Sherbovici este unul dintre oamenii conducerii Rosneft.

Preluarea de la Durov

După tranzacţia cu ceilalţi cofondatori, Durov a reuşit să deţină şefia VK prin Mail.ru, care mai avea 40%, iar prin procentele sale a ajuns la 52%. Dar UCP i-a cerut lui Durov să monetizeze VK prin mai multă reclamă şi Mail.ru, deţinută parţial de Usmanov, a vrut o parte mai mare din acţiuni. „Toate aceste cereri pentru o monetizare mai bună nu sunt probleme pentru VK. Adevăratul scop a fost ca VK să ajungă sub controlul oamenilor de afaceri apropiaţi Kremlinului“, a mai spus Kononov.

Ceea ce deţii, mai devreme sau mai târziu, ajunge să te deţină. Pavel Durov

Acum, Durov e încă director al VK, dar fără cele 12 procente. El a scris şi un mesaj adresat angajaţilor şi utilizatorilor reţelei. „Ceea ce deţii, mai devreme sau mai târziu, ajunge să te deţină. În ultimii ani am început să renunţ la proprietăţile mele, dând altora sau vânzând, de la mobilă şi imobile la companii“, a spus acesta. Acum, a vândut totul din VK, iar Kononov spune că ar fi interesat de o aplicaţie similară Snapchat, asta după ce anul trecut a lansat Telegram, o aplicaţie similară WhatsApp.

Totuşi, Kononov mai remarcă ceva, şi anume că vânzarea s-a făcut înainte de debutul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, un eveniment foarte important pentru Rusia. „Cred că cel mai bun mod în care poţi judeca asta e să fii în mintea celor de la Kremlin. Şi nu este cel mai confortabil loc în care să fii“, a mai spus acesta.

Află mai multe: 

„Facebook al Rusiei“ a fost interzis. „Blocarea a fost o greşeală“, au explicat oficialii, dar există opinii contrare

Facebook tocmai a schimbat felul în care ne informăm prin reţeaua socială: Paper este „foaia volantă“ pentru secolul XXI

Misterul dispariţiei lui „Mark Zuckerberg de Rusia“: fondatorul celei mai mari reţele sociale din Europa a fugit din ţară

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite