Ultrapixelul - conceptul de marketing care face din HTC One un smartphone cu cameră foto, nu imitaţie de aparat DSLR
0
HTC One este real şi camera cu ultrapixeli îl însoteşte. Cât sunt de utili aceşti ultrapixeli şi sunt viitorul pentru industria camerelor foto? Poate pentru industria camerelor foto de pe smartphone-uri.
HTC pregăteşte o mică revoluţie cu aceşti ultrapixeli pe care i-a inclus în HTC One, dar aşa este? În mare parte nu, iar compania ştie acest lucru, însă are dreptate că megapixelii nu sunt totul, scrie Gizmodo. În primul rând, megapixelii contează atunci când vrei să obţii fotografii de o rezoluţie (foarte) mare pentru a edita, pentru a tăia bucăţi din poză, pentru a avea, pe scurt, material la dispoziţie.
Însă dacă ai nevoie doar de un telefon care să-ţi păstreze amintirile de vacanţă, să-ţi realizeze poza pentru profilul de Facebook sau prânzul pe care îl încarci, drept poză, pe Instagram sau Flickr, atunci nu ai nevoie de mai mult de 5 megapixeli. Pe ideea aceasta a mers HTC în camera de pe HTC One. Utilizatorii au nevoie de o cameră foto rapidă şi de o calitate ridicată, nu de megapixeli mulţi. Cei dedicaţi fotografiei oricum au ales aparatele foto profesionale.
Astfel, HTC One vine cu doar 4 megapixeli. Sunt suficienţi? În primul rând, fotografiile produse au o rezoluţie de 2.688x1.520 pixeli. Cele mai mari ecrane din prezent sunt full HD (ca cel de pe HTC One) la o rezoluţie de 1.920x1.080 pixeli. Desigur, sunt în lucru cele Ultra HD pe care imaginea de 4 megapixeli ar fi mult prea mică, dar pentru piaţa de acum şi a următorilor doi ani aceste fotografii sunt potrivite.
Până acum a existat lupta înarmării camerelor foto de telefon cu megapixelii. Limita este de 13 MP atinsă de, spre exemplu, Xperia Z. Mai jos este un test realizat de Gizmodo pe smartphone-urile celebre, la acest moment, şi care vin cu 8 megapixeli. Tehnologia PureView folosită de Nokia pare să dea roade. Dar BlackBerry Z10 sau Nexus 4 par să fi fost degeaba dotate cu camere mari.

Tehnologia contează, iar HTC apelează la această strategie. Spre exemplu, Lumia 920 cu ai săi 8,7 megapixeli (8 megapixeli utili) are pixeli de 1,4 micrometri, în timp ce HTC One are de 2 micrometri. Pe scurt, mai multe detalii într-un „pachet“ mai mic. Din câte se pare, războiul camerelor se va da între Nokia şi HTC (dacă Samsung nu vine cu ceva măreţ pe Galaxy S4).
Ce este ultrapixelul? Un termen bun pentru marketing. HTC vrea să spună că megapixelii săi sunt mai mari decât alţi megapixeli. Mai mari, asta e ideea. De aceea sunt ULTRApixeli şi nu doar nişte bieţi mega. Iar în timpul prezentării HTC, oficialii companiei s-au folosit de David Pogue, de la „The New York Times“, care a spus că nu megapixelii contează, ci calitatea. Iată mai jos două fotografii realizate cu HTC One şi publicate de GSMArena. Sunt decente pentru o cameră de 4 megapixeli?


Ca aspect secundar, Apple a ales să pună doar o cameră de 3 megapixeli pe iPhone 3GS în timp ce industria îmbrăţişa 5 megapixelii. Asta nu a oprit un fotograf profesionist să apeleze la acest smartphone pentru a le face poze unor fotomodele. Şedinţa foto e prezentată în videoclipul de mai jos.