Sony Xperia Z3 - cel mai bun scafandru japonez

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sony e unul dintre producătorii subapreciaţi pe piaţa telefoanelor mobile. Xperia Z3 e mai bun decât majoritatea produselor existente, dar e prea scump. Ciclul rapid de schimbare a telefoanelor ar putea distruge japonezii.


Am testat Sony Xperia Z3 şi vă aducem concluziile noastre. Telefonul costă 3.000 de lei şi poate fi găsit aici. Pe noi ne găsiţi şi ne puteţi comenta pe Tech Adevărul.

Mai jos vă spun ce impresie mi-a format acest telefon.


Performanţe fără de reproş

De vis. Nu ai ce să-i reproşezi acestui telefon la nivelul performanţelor tehnice. Problemele apar când îl compari cu generaţia anterioară, care este identică. Are un procesor Snapdragon 801 quad-core, care a ajuns la Z3 la 2,5 Ghz, deci permite performanţe mai bune, are 3 GB de RAM, 16 GB capacitate de stocare şi un ecran de 5,2 inci Full HD.

Bateria e de doar 3.100 de miliamperi/oră, faţă de 3.200 la Xperia Z2. Cu toate acestea asigură o zi de autonomie, cu luminozitate mare şi conectare la internet mobil. 

image

Telefonul rulează perfect în browsing, jocuri şi filme. Din păcate, în epoca 2K, telefonul pare îmbrătrânit cu un ecran Full HD. Am ajuns să spun asta. Nu pentru că eu cred că ecranul e mai prost, pentru că nu e, ci pentru că la nivelul publicului, Full HD e un defect. Cu toate acestea, tehnologia Triluminous asigură cele mai sobre şi corecte culori pe care le-am văzut eu pe un telefon mobil. Nu vor fi plăcute de toţi, dar culorile sunt corecte, nu sunt exagerate. Aş fi dorit un pic mai multă intensitate de alb, pentru că pare că ecranul nu este atât de luminos ca la alţi producători.

Am rulat toate jocurile puternice pe acest telefon şi e o miniconsolă portabilă, iar detaliile grafice sunt realiste. Ştiţi care e problema? Faţă de Z2 nu aduce nicio îmbunătăţire, cu toate acestea e cu 1.000 de lei mai scump.

image

Arată mai bine, dar e şi mai rezistent

E unul dintre cele mai frumoase telefoane de pe piaţă în acest moment. Şi-a păstrat liniile discrete, dar de efect, colţurile rotunjite şi spatele de sticlă. Telefonul acesta e o combinaţie de iPhone 4 şi iPhone 6. Ca şi cum Sony a copiat iPhone 4, iar Apple a copiat Xperia Z.

În faţă avem un logo Sony mare, niciun buton fizic, iar pe spate carcasa este dintr-o sticlă destul de rezistentă la zgârieturi. Toate mufele şi locaşele pentru cartelă şi microSD sunt acoperite de căpăcele, iar butonul de oprire este argintiu şi contrastează cu aspectul general al telefonului, pentru un look aproape industrial.

image

Îmi place Sony Xperia Z3, aşa cum mi-au plăcut şi telefoanele dinaintea sa. Designul e robust, dar elegant.

Neplăcute sunt în continuare acele capace care protejează telefonul de apă şi care-l fac destul de bun pentru a fi scufundat vreo 30 de minute. Dau impresia de telefon vechi şi cam ieftin.

Un scafandru intenţionat

Puţine telefoane au caracteristici diferenţiatoare în ziua de astăzi. Procesoarele sunt cam aceleaşi, materialele din care sunt făcute nu diferă, ba chiar şi camerele foto sunt aproape identice. Un telefon diferit nu e neapărat un telefon popular.

Cu toate acestea, Sony Xperia Z3 păstrează caracteristica esenţială - e waterproof. Mi se pare un diferenţiator bun, deşi există deja de vreo doi ani. Poţi să scufunzi telefonul, ba chiar poţi să filmezi cu el pe sub apă. Rezistă 30 de minute şi faţă de iPhone 6 e un lucru pozitiv.

image

O surpriză neplăcută - tastatura

Rareori se întâmplă ca o tastatură tactilă de pe un telefon high-end să funcţioneze aşa de prost şi nu înţeleg de ce. Îmi place să simt ecranul atunci când apăs pe tastatura tactilă, să apară un răspuns acolo. Din păcate, la Sony e ca şi cum ai apăsa într-un ecran de plastic. Simţi că ţi se scufundă degetul, dar, din păcate, nu reacţioneză în niciun fel. Am greşit foarte mult pe tastatura Sony şi nici instalarea unei tastaturi Google din Play Store nu a dus la o soluţionare a problemei. Sony Xperia Z3 e un telefon slab la tastat. E o surpriză incredibilă.

image

Sistemul de operare, un Android solid

Deşi nu sunt fanul Android-ului modificat, Sony Xperia Z3 a fost lansat cu Android 4.4 KitKat modificat de Sony destul de bine. Îmi place meniul simplu, care aduce aminte de iOS 5, îmi place faptul că aplicaţiile sunt organizate în funcţie de folosirea lor şi că tonurile de culori sunt cuminţi.

Nu-mi plac aplicaţiile standard ale Sony care n pot fi dezinstalate şi care mai mult încurcă. Există o aplicaţie care-ţi recomandă ce să descarci, una pentru recunoaşterea muzicii ascultate sau una de unde să cumpărăm filme şi muzică. Din păcate pentru Sony, există deja alternative bune - Google Play, Shazam sau Spotify.

image

O cameră foto pentru cei mari

Sony vrea să fie o forţă în domeniul fotografiei mobile, iar telefoanele sale au fost primele care au trecut de un număr considerabil de megapixeli. Astăzi, însă, Sony a ales o cale diferită - funcţiile camerei sunt mai importante decât cifrele sale.

Camera principală are 20,7 megapixeli şi nu este cu nimic diferită de cea de pe Xperia Z2. Principalul defect al camerei este funcţia X-Reality, care, încă de la prima generaţie, modifică fotografiile pentru a reduce zgomotul, schimba saturaţia şi contrastul şi pentru a face imaginile să arate mai bine. E o funcţie unică Sony, dar care duce la rezultate nedorite, mai ales în cazul fotografiilor făcute noaptea.

Fotografii realizate cu Sony Xperia Z3

  

Sunt adeptul unor fotografii naturale, fără modificările aduse de producări: X Reality la Sony sau Beautify la Lenovo, Samsung sau alţii. Fotografiile de mai jos sunt făcute după ce am oprit X-Reality şi cred că e soluţia cea mai bună. Cu X imaginile ies nenaturale, chipurile sunt photoshopate, culorile sunt mai proaste decât cele realizate cu HDR. Camera principală face imagini excelente în timpul zilei, iar noaptea aş plasa Sony Xperia Z3 în primele cinci telefoane de folosit, pentru că reuşeşte să păstreze imaginile aproape nemişcate şi să atragă cât mai multă lumină.

Funcţiile camerei - peste tot ce există deja pe piaţă

Funcţiile camerei sunt cele care o separă radical de restul telefoanelor şi pot să spun că e cea mai completă de pe piaţă. Are filmare 4K, Slow-Motion, fotografii cu sunet (care nu pot fi urcate pe YouTube sau pe Facebook, ci pur şi simplu ţinute în telefon), Mai multe aparate foto (aceeaşi scenă fotografiată din mai multe unghiuri).

Filmare 4K cu Sony Xperia Z3 pe ploaie

Două funcţii îmi plac mie în mod special - YouTube Live şi Bambuser. Are integrare cu cele două platforme unde putem transmite în direct evenimente. E telefonul cel mai potrivit pentru jurnalişti sau pentru cetăţeni care vor să devină jurnalişti de ocazie. Niciun alt telefon nu are o integrare atât de bună, iar Xperia Z3 mă impresionează. Integrarea cu Bambuser exista deja, dar cea cu YouTube a fost adăugată recent.

Filmare slow-motion cu Sony Xperia Z3 pe ploaie

Camera frontală, cea de selfie-uri, e dezamăgitoare. Are 2,2 megapixeli şi există acolo pentru că se poate. Nu iese în evidenţă cu nimic, iar asta face ca Sony Xperia Z3 să nu fie un telefon pentru adolescenţi, ci pentru oameni “mari”. Asta nu-i bine, pentru că japonezii ratează un segment uriaş din piaţă care este furat încontinuu de alţi japonezi.

Preţul e mare şi există deja Xperia Z2

image

În şase luni care au trecut între Xperia Z2 şi Xperia Z3 telefoanele acestea sunt separate de 1.000 de lei. Şi nu există niciun motiv pentru asta. În momentul acesta, la eMAG, de exemplu, Sony Xperia Z2 costă 2.000 de lei, iar Sony Xperia Z3 ajunge la 3.000 de lei. Diferenţa de preţ nu are niciun sens. Z3 are îmbunătăţiri de software, adică adăugarea funcţiei de YouTube live şi posibilitatea de a cumpăra un joystick special de PS4 care să transforme telefonul într-o consolă portabilă.

Trebuie să fii un gamer mobil înrăit pentru a face asta, iar publicul mi se pare aproape inexistent. În România sigur nu există prea mulţi oameni care, în mod raţional, să dea 1.000 de lei în plus. Z3 se conectează la consola PS4 şi e un dispozitiv excelent.

Avem gameri PS4 aici? Aţi da 1.000 de lei în plus pentru asta?

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite