realme 9 Pro, mid-range cu preţ bun şi o autonomie foarte mare [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
realme 9 Pro. FOTO Adrian Pogîngeanu
realme 9 Pro. FOTO Adrian Pogîngeanu

Realme 9 Pro este un smartphone din gama medie, care aduce un ecran mare, de 6.6 inci, cu rată de refresh de 120Hz, un procesor cu un raport bun între performanţă şi eficienţa consumului şi o baterie de 5000mAh cu încărcare rapidă.

Realme 9 Pro nu respectă reţeta de anul trecut în care modelul 8 Pro era vârful seriei şi este mai degrabă urmaşul lui 8s 5g, locul său fiind luat de modelul 9 Pro+.

Din modelele testate de mine în 2022, Realme 9 Pro aduce cel mai bine cu vărul OnePlus Nord CE 2 5G, dar sunt şi destule diferenţe între cele două.

Modelul testat e negru, Midnight Black, cu finisaj lucios şi din acest motiv, un magnet pentru amprente/ praf, dar i-am pus husa din pachet şi am uitat de acest neajuns. 

Ca dimensiuni e destul de mare (164.3x75.6x8.5mm) şi cântăreşte 195 g. Modulul camerei iese doar puţin în relief, dar totuşi smartphone-ul se mişcă pe birou dacă operezi pe ecran. În privinţa construcţiei, rama şi spatele sunt din plastic iar faţa din sticlă. 

realme 9 Pro FOTO Adrian Pogîngeanu

Îmi amintesc că realme numeşte designul modelului Light Shift (Schimbarea Luminii), probabil datorită modului în care ”joacă” lumina pe spatele smartphone-ului. Pe partea dreaptă sus se află un cititor de amprente care se mişcă bine.

În clipul video unboxing-ul şi prima pornire a lui Realme 9 Pro.

 În cutie găseşti smartphone-ul, încărcătorul cu fir, o husă, cheita SIM şi ghid de pornire etc.

Ecranul este un IPS LCD de 6.6 inci, rezoluţie 1080x2412px, densitate 399 ppi şi raport 20:9. Cu o luminozitate de 430 niţi, rată de refresh 120Hz şi rată de răspuns la atingere de 240Hz, Realme 9 Pro e potrivit şi pentru gaming, despre care o să vorbim mai târziu.

Ecranul nu e cel mai luminos, totuşi la maximum se apropie de 600 de niţi, aşa că te descurci ok cu el cam în orice situaţie. Contrastul e bun, culorile vin setate pe Vivid, eu l-am trecut pe Natural plus Cool şi îmi place cum arată.

realme 9 Pro specificatii

Realme 9 Pro, modelul testat - RMX3472 - are următoarele specificaţii: dual SIM, platforma mobilă Snapdragon 695 5G (6 nm), procesor grafic  Adreno 619, stocare tip UFS 2.2 de 128GB + card de date microSDXC,  6GB RAM. Sistem de operare Android 12 cu interfaţă Realme UI 3.0. Conectivitate Wi-Fi dual-band 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1(A2DP, LE, aptX HD), poziţionare (A-GPS, GLONASS, BDS), NFC. Port USB-C 2.0 şi jack de căşti de 3.5mm.

Realme UI 3.0 e o interfanţă curată, minimalistă, rapidă, similară cu cea de pe OnePlus. 

Cum se mişcă smartrphone-ul în utilizare obişnuită, specificaţii şi teste în clipul video următor.

realme 9 Pro vine cu o cameră spate triplă

- principală wide (26mm) de 64 MP cu f/1.8 şi PDAF;

- ultrawide (16mm- 119˚) de 8 MP cu f/2.3

- macro de 2 MP cu f/2.4.

realme 9 Pro camera

Filmează 1080p/30fps, 720p / 60fps, gyro-EIS; Front camera: 1080p@30fps.

Camera de selfie este wide (26mm) 16 MP, f/2.1, cu HDR, panorama si filmare 1080p/30fps.

Camera principală produce imagini uşor suprasaturate cu contrast suficient şi detalii bune ziua. Camera ultrawide este mai echilibrată din punct de vedere al culorilor şi te ajută în multe situaţii, dar imaginile nu au la fel de multe detalii ca pe cea principală. Noaptea sau în interior rezultatele sunt bune doar dacă e foarte multă lumină. Tot camera principală se descurcă mai bine noaptea, datorită diafragmei mai deschise.

Imaginile macro sunt destul de bune, iar culorile vii devin o calitate la acest capitol.

Flori de primăvară, macro.

Foto zi si noapte cu realme 9 Pro

Imagine de interior ziua, cu răsfăţatul casei.

Foto zi si noapte cu realme 9 Pro

Imagine de noapte pe camera principală. Printre modurile care se remarcă pe realme 9 Pro este Street 2.0 pentru fotografii de stradă.

Foto zi si noapte cu realme 9 Pro

Imagine de zi pe camera principală.

Foto zi si noapte cu realme 9 Pro

Ca şi la parte de foto, pe filmare se simte lipsa stabilizării în lumină slabă. Culorile, detaliile şi expunerea sunt similare cu partea de fotografie.

Filmare de zi 1080/30 fps.

   

Filmare de noapte 1080/30 fps.

Realme 9 Pro are la dispoziţie un singur difuzor în partea de jos şi sunetul nu străluceşte. Este suficient de clar la volum mic sau mediu, dar dacă creşti spre maximum o să ai parte de distorsionări pe înalte. Experienţa generală a sunetului e obişnuită pentru acest segment de preţ, nici o surpriză.

Este un telefon din clasa medie spre ieftin, deci cât de bun poate fi pentru gaming? Neşteptat de bun la acest capitol.

În asphalt 9 cu setările la maximum.

Call of Duty: Mobile cu setările aproape la maximum.

Nu numai că merge foarte bine în jocuri, dar nici nu se încălzeşte semnificativ.

Teste sintetice: rezultate în Antutu Benchmark, Geekbench şi 3DMark Wild Life.

realme 9 Pro teste sintetice

Bateria de 5000mAh are o autonomie foarte bună de circa 2 zile de utilizare normală, la acest lucru contribuind şi procesorul eficient, Snapdragon 695 5G. Încărcarea rapidă la 33W face ca în 30 de minute să ai jumătate din baterie şi cam într-o ora şi un sfert să fie încărcată complet. 


  

realme 9 Pro baterie

Poate greşesc, dar nu-mi amintesc să fi testat în 2022 un smartphone care să fi atins o autonomie de peste 20 de ore de ecran aprins (SOT). Testul e făcut cu aplicaţia PCMark, a pornit de la 98% şi s-a oprit la 20%.

Realme 9 Pro este un smartphone din gama medie cu ecran cu rată de refresh mare, un procesor nou bazat pe un proces de fabricaţie pe 6nm, o baterie mare, viteză de încărcare bună şi o experienţă software accesibilă / simplificată. 

Dacă după ce-ai citit review-ul eşti interesat de Realme 9 Pro, la data publicării, modelul testat costă în jur de 1400 lei. Când spun preţ bun (în titlu), mă refer la raportul dintre calitate / preţ / segmentul din care face parte.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite