Mituri despre bateria telefonului în care crezi, deşi n-ar trebui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apple, prin iPhone, a popularizat telefonul la bateria căruia nu mai ai acces. FOTO Adevărul
Apple, prin iPhone, a popularizat telefonul la bateria căruia nu mai ai acces. FOTO Adevărul

Poate vrei să-ţi cumperi, în sfârşit, un smartphone sau poate că încă n-ai renunţat la vechile concepţii pe care le-ai deprins în vremea telefoanelor Nokia. Totuşi, este 2015 şi aceste mituri despre bateria telefoanelor, tabletelor şi nu numai încă sunt populare printre utilizatori.

Actualele baterii sunt litiu-ion, prescurtat Li-Ion, sau mai rar litiu-polimer, prescurtat LiPo, pe când cele vechie erau nichel-cadmiu, prescurtat NiCad sau NiCd. Totodată, bateriile din prezent nu stochează câtă energie am dori, aşa că de cele mai multe ori sfârşim prin a încărca telefonul de câteva ori pe zi sau seara, cel puţin. Totuşi, este cea mai bună tehnologie disponibilă şi una care elimină câteva neajunsuri ale celei vechi. 

Spre exemplu, ştiai că nu trebuie să mai formatezi bateria unui telefon? Formatarea aceasta presupunea că trebuie să treci telefonul, şi implicit bateria, prin câteva cicluri de încărcare - descărcare complete pentru ca ea să funcţioneze la capacitate maximă. În prezent, noile baterii se formatează automat, pe măsură ce foloseşti telefonul.

Tot din vremea formatării vine şi mitul conform căruia încarci telefonul doar când s-a descărcat complet. Este o practică greşită, iar telefonul ar trebui încărcat când se apropie de ultimele 20-30 de procente. Bateriile Li-Ion nu se confruntă cu "efectul de memorie", problemă care caracteriza generaţia anterioară de baterii NiCd sau nichel-metal-hidrură (NiMH). Acest efect presupune că dacă încărcai telefonul când mai avea 50% baterie, următoarea dată când ar fi ajuns la 50% s-ar fi închis, software-ul presupunând că e descărcat.

Durata de viaţă a bateriei şi autonomia acesteia

Totuşi, bateriile Li-Ion au o durată de viaţă limitată şi n-ar trebui s-o confunzi cu autonomia. Prima reprezintă perioadă de timp cât rezistă acumulatorul, cea de-a doua perioada de timp cât îţi furnizează energie pentru smartphone. Revenind la durată de viaţă, fiecare baterie are un număr de cicluri de încărcare - descărcare la care rezistă.

Totuşi, fiecare ciclu nu are legătură cu frecvenţa încărcărilor bateriei, ci cu cât de des ajunge bateria să fie complet golită de energie. Tocmai de aceea e mai bine să nu laşi bateria să se golească de tot înainte să reîncarci. Asta până în momentul în care trăim în universul încărcării wireless şi telefonul e mereu alimentat. Un acumulator Li-Ion rezistă cu brio circa şase luni de folosire peste medie şi aproape un an cu folosire normală, apoi vei sesiza o scădere mai serioasă a autonomiei. Şi da, frigul sau căldura în exces afectează autonomia şi, pe termen lung, durata de viaţă a acumulatorului.

Dacă îţi încarci telefonul wireless, poţi să-l pui când doreşti şi ai timp pe placa specială. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

samsung galaxy s6 edge+ foto razvan baltaretu/adevarul

Ar trebui să ştii şi că durata de viaţă a bateriei nu este afectată de cât ţii telefonul la încărcat. Astfel, chiar dacă laşi telefonul la încărcat peste noapte, ciclul de încărcare a fost oprit deja la 100% automat. Tot referitor la încărcat, mai există mitul conform căruia n-ar trebui să foloseşti telefonul cât îl încarci. În prezent, este fals, doar ţine cont că dacă îl foloseşti mai mult, se încarcă mai greu. 

Şi că tot am ajuns la încărcare ar trebui să foloseşti pe cât posibil încărcătoare originale. Sunt mai scumpe, dar justifici investiţia pe termen lung. De asemenea, sunt în regulă şi cele de la producători consacraţi, dar nu te aştepta la un încărcător din Piaţa Obor să fie la fel de bun ca unul produs pentru Apple. De asemenea, sunt câteva tipuri de încărcătoare şi câteva tipuri de telefoane.

Am tot vorbit despre fast charge pe "Adevărul", iar acest concept presupune că telefonul se încarcă mai repede. Totuşi, n-o face doar prin hardware-ul intern, ci şi prin încărcător. Telefoanele cu fast charge vin cu alimentator de doi amperi, pe când vechile telefoane aveau de un amper sau mai puţin. Mai mult, dacă foloseşti un încărcător de 2A (ca la iPad) cu un telefon fără fast charge (de exemplu: iPhone), îl va încărca mai repede, dar nu la fel de repede cât să-l compari cu Galaxy S6 sau Moto X Style. 

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite