EXCLUSIV „Adevărul“ a testat Facebook Home - primele impresii despre aplicaţia Facebook pentru ecosistemul Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facebook Home poate fi instalat pe Nexus 4 sau Nexus 7. FOTO
Facebook Home poate fi instalat pe Nexus 4 sau Nexus 7. FOTO

Facebook Home va fi lansată abia pe 12 aprilie, dar o versiune pentru dezvoltatori este deja disponibilă. „Adevărul“ a testat această aplicaţie şi vine cu primele impresii despre ceea ce îşi propune să aducă Facebook prin Home pe terminalele cu Android creat de Google.

Facebook Home este o aplicaţie pe care Facebook a prezentat-o drept noua dimensiune socială pentru telefoanele cu Android. Oamenii sunt mai importanţi, nu aplicaţiile, iar reţeaua socială îi scoate în faţă. Asta în teorie, dar Facebook Home a avut parte de un val de critici după lansare. „Adevărul“ a instalat noua aplicaţie de la Facebook în exclusivitate în România şi avem câteva impresii despre ce aduce reţeaua socială.

Navigarea în Facebook Home

Imediat ce activezi telefonul, Facebook Home e acolo. Nu ai ce debloca, asta dacă nu ai fixat un cod de protecţie, doar începi navigarea în reţeaua socială.

Este destul de simplu să navighezi şi, deocamdată, nu sunt foarte multe gesturi de ţinut minte. În stânga ai noutăţile, în dreapta ai ce e mai vechi în flux. Iar cu un dublu click pe o poză, ai oferit un like. Îl retragi doar dacă dai pe butonul din stânga jos. Eşti informat cu privire la aprecierea ta printr-o ilustraţie grafică. 

Comentariile sunt încărcate foarte rapid şi le închizi printr-un swype în jos. Le parcurgi, comentezi şi tu sau te uiţi la cine a apreciat un anumit lucru. Pentru cei obişnuiţi cu aplicaţia de Android sau de iPhone, navigarea este pe cât de simplă este în acea aplicaţie.

După ce apeşi pe faţa ta, pentru că prin fotografia ta de profil navighezi dincolo de Facebook Home, vezi avea trei comenzi rapide: în stânga este Camera, sus sunt Aplicaţiile şi în dreapta este ultima aplicaţie folosită, fie că e vorba de browser, de aplicaţia de Facebook sau de orice altceva. În aplicaţii ai două ecrane, cel din stânga este dedicat tuturor aplicaţiilor din smartphone-ul tău, în timp ce primul, cel principal, este spaţiul tău de lucru, aici îţi stochezi ce anume vrei. Sus, în acelaşi ecran, ai cele trei comenzi rapide din Facebook. 

Fotografiile oamenilor

Ceea ce iese în evidenţă atunci când foloseşti pentru prima dată Facebook Home sunt fotografiile. N-ai cum să nu le observi, ocupă cel mai mult loc pe ecran. Nu doar că-l ocupă integral, ci îl şi depăşeşte. Unele fotografii sunt la o calitate scăzută şi apar pixelate ceea ce e deranjant pe noile ecrane. Noi am testat Facebook Home pe un Google Nexus 4 cu o rezoluţie HD. Totuşi, 2013 este anul telefoanelor cu ecrane full HD, astfel că e simplu de intuit cum vor arăta pozele de maximum 1.000x1.000 pixeli pe un ecran de 1.920x1.080 pixeli.

Dincolo de calitate, Facebook face orice pentru a scoate fotografiile în faţa. Chiar dacă utilizatorul nu a ataşat o fotografie statusului său, Facebook va scoate una pe Home, va scoate din arhiva personală a utilizatorului sau va scoate cover-ul. Nimic deranjant, doar că, din nou, unele sunt mai bune, altele sunt mai proaste.

Este bună strategia când vine vorba de fluxul de la pagini, mai ales de la cele de ştiri. Ai în partea de sus textul, vezi poza şi te decizi dacă intri pe link-ul ataşat pentru a afla mai mult.

Este o splendoare să te uiţi la poze când ai ce vedea, când sunt dintre cele mai bune, atât ca mesaj, cât şi în materie de calitate, dar dacă nu ai ce vedea, Facebook Home va fi un izvor de lucruri nedorite pe care le mai găseşti pe la prieteni.

Limite şi probleme

Aplicaţia nu este încă finalizată, este o versiune care a scăpat pe Internet de la dezvoltatori. Faţă de ce a prezentat Facebook, este gata în proporţie de 80%. Nu există încă aplicaţia pentru cameră (pe iPhone există deja), iar cele trei comenzi rapide nu funcţionează. Mai sunt suficiente zile până pe 12 aprilie pentru a fi gata de folosire, dar deocamdată, pentru doritori, doar atât există.

Nu funcţionează nici notificările. Acestea pot fi accesate prin obişnuitul meniu, dar nu apar ca nişte bule pe ecran. La acest capitol Facebook a venit cu poate cele mai bune idei. Le poţi grupa, le poţi şterge, notificările ies în faţă, dar sunt mai uşor de închis şi în cazul unei urgenţe vezi imediat. Nu există nici ChatHeads - aduce notificări despre mesajele pe care le primeşti cu chipul persoanei cu care vorbeşti.

Cum să obţii Facebook Home?

Ai nevoie de un dispozitiv făcut special de Google. Ar putea funcţiona şi pe alte terminale, dar dacă acestea vin cu propriile interfeţe s-ar putea să apară un conflict, chiar dacă Facebook Home este un alt launcher. Oricum, pentru doritori, e nevoie de instalarea a trei aplicaţii: cea de Facebook, Home propriu-zis şi Messenger.

Concluzia

Facebook Home este cea mai bună aplicaţie care să vină vreodată de la Facebook, dar este dedicată integral celor care petrec foarte mult pe reţeaua socială, care vor să fie mereu la curent cu ce publică paginile preferate sau prietenii. Este obositor să tot vezi poze, mesaje şi link-uri de fiecare dată când îţi deschizi telefonul. Nu este o obligaţie Facebook Home, este doar o aplicaţie. Interesantă în sine şi merită încercată. Dacă rămâne sau nu în telefon, depinde de la utilizator la utilizator.

Eu am preferat să o dezinstalez, prefer să văd poze de slabă calitate sau pur şi simplu proaste doar în fluxul de ştiri de pe Facebook, nu şi pe ecranul principal al telefonului meu. Mai e un aspect de menţionat însă, tot despre fotografii. Facebook Home este cel mai bun lucru pentru cei care urcă foarte poze pe Facebook făcute cu telefonul mobil.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite