Devirusarea de trei milioane de dolari: cum s-a ajuns la distrugerea de mausuri şi tastaturi din cauza unei infecţii malware

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia pentru Dezvoltare Economică (EDA) din SUA este o agenţie di cadrul Departamentului de Comerţ al SUA care se ocupă cu promovarea dezvoltării economice în regiuni cu probleme, potrivit Wired.co.uk.

În decembrie 2011, Departamentul de Securitate au avertizat atât EDA cât şi Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei (NOAA) că există o infecţie malware în sistemele lor. NOAA a rezolvat problema în câteva săptămâni.

Cei de la EDA, în schimb, şi-au izolat sistemele de restul lumii, dezactivând chiar şi sistemul care permitea birourilor locale să se conecteze la bazele de date centrale. După asta a fost angajată o firmă privată de securitate pentru a depista infecţia şi pentru a garanta că sistemele sunt imune în faţa altor atacuri. Firma a descoperit viruşi pe şase din sisteme, le-a dezinfectat însă nu a putut da garanţia că nu vor mai exista atacuri.

Un director al EDA, îngrijorat că agenţia ar putea fi atacată de hackerii aparţinând unei entităţi naţionale, a insistat să se instaureze o politică de distrugere fizică a echipamentelor.

Astfel, au fost distruse nu numai computere, dar şi imprimante, camere web, tastaturi şi mausuri. Agenţia nu a reuşit să strice tot echipamentul, deoarece a rămas fără banii necesari acestei operaţiuni.

Costul total al „operaţiunii“ a fost de 2,7 milioane de dolari: 823.000 de dolari au fost cheltuiţi pe firma de securitate, 1.061.000 au fost daţi pe o infrastructură temporară şi 4.300 de dolari au fost cheltuiţi pe distrugerea echipamenteleor de 170.500 de dolari. 668.000 de dolari au fost plătiţi firmei de securitate pentru a ajuta la dezvoltarea unei strategii pe termen lung.

Agenţia a demonstrat că proasta înţelegere a tehnicii – închiderea serverelor pentru că unele e-mailuri conţineau malware, cu toate că nu exista riscul ca aceastea să se infecteze – şi alarmismul pot duce la pagube uriaşe.

Malware-ul descoperit era comun. Nu existau semnele unei infecţii noi, persistente, şi nici indicii că atacul ar fi provenit din partea unor state.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite