Băncile, ţinte preferate ale hoţilor de informaţii
0Fiecare al cincilea atac înregistrat în perioada mai 2012 – aprilie 2013 a avut ca ţintă utilizatori ai băncilor sau ai altor organizaţii financiare, potrivit unui studiu despre evoluţia ameninţărilor de tip phishing, realizat de specialiştii Kaspersky Lab.
Potrivit Kaspersky Lab, 20,64% din totalul ameninţărilor de tip phishing înregistrate în perioada mai 2012 - aprilie 2013 au avut ca ţintă conturi ale băncilor şi ale altor organizaţii financiare din întreaga lume.
Datele colectate prin intermediul Kaspersky Security Network sunt confirmate indirect de către bănci: potrivit rezultatelor unui studiu global realizat în primăvara anului 2013 de B2B International în parteneriat cu Kaspersky Lab, aproximativ 37% dintre băncile intervievate fuseseră afectate de atacuri de phishing cel puţin o dată în cel 12 luni anterioare.
Nu este suprinzător faptul că industriile de banking şi e-commerce au atras atenţia nedorită a infractorilor: chiar şi un simplu atac asupra motoarelor de căutare, a reţelelor sociale sau a e-mailului poate colecta date personale. Pentru a obţine profit, infractorii cibernetici trebuie să găsească cumpărători pentru aceste informaţii. Cu toate acestea, folosirea cu succes a paginilor false de online banking sau de cumpărături poate duce la câştiguri directe pentru scammeri.
În ciuda pericolelor asociate cu atacurile de phishing, simpla instalare a unui produs de securitate care să dispună de funcţiile ncesare pentru securizarea operaţiunilor financiare îi va proteja chiar şi pe cei mai neexperimentaţi dintre utilizatori în timpul efectuării tranzacţiilor online.
Ce este phishingul?
Phishing-ul reprezintă o formă de fraudă pe internet, prin care infractorii creează copii false ale site-urilor populare (un serviciu de e-mail, un website de online banking, o reţea de socializare etc.), unde încearcă să îi atragă pe utilizatori. Aceştia, încrezători fiind, introduc datele de înregistrare şi parolele pe aceste website-uri, cum ar face-o în mod obişnuit, însă informaţiile ajung la infractorii cibernetici. Ei pot folosi apoi informaţiile personale furate, datele conturilor bancare sau parolele pentru a fura banii utilizatorilor, pentru a trimite mesaje de tip spam şi fişiere malware prin intermediul contului de e-mail compromis sau al reţelei de socializare, sau pot, pur şi simplu, să vândă datele furate şi parolele altor infractori.
Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.
Evoluţia mesajelor spam în luna mai
În luna mai, procentul de mesaje de tip spam din e-mail-urile trimise a scăzut cu 2,5% şi a ajuns la o medie de 69,7%. Experţii Kaspersky Lab au observat o uşoară creştere a numărului de email-uri de tip phishing faţă de luna aprilie, în timp ce 2,8% din email-uri, cu 0,4% mai multe faţă de luna anterioară, conţineau ataşamente malware.
Site-urile legitime colcăie de malware
Majoritatea site-urilor care infectează computerele internauţilor cu malware oferă servicii online legitime şi au fost sparte de către hackeri, se arată într-un raport elaborat de Google.
Phishingul, ameninţarea cibernetică care a afectat 37 milioane de persoane în 2012
Numărul de utilizatori de internet care s-au confruntat cu atacuri de tip phishing în ultimele 12 luni a crescut de la 19,9 milioane la 37,3 milioane, înregistrând o creştere de 87%, potrivit rezultatelor studiului “Evoluţia atacurilor de tip phishing în perioada 2011-2013”, realizat de Kaspersky Lab.