VIDEO Internetul e o reţea imensă de cabluri întinse pe sute de mii de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice navigare pe Internet se face printr-o conexiune facilitată de cabluri de pe fundul oceanului.
Orice navigare pe Internet se face printr-o conexiune facilitată de cabluri de pe fundul oceanului.

Internetul reprezintă, de fapt, conectarea mai multor computere într-o reţea. Şi între reţele se folosesc cabluri, cele mai mari fiind pe fundul oceanelor. Aşa arată toată această „pânză".

Cablurile optice, cele de telefonie şi cele dedicate altor uzuri mai puţin cunoscute formează o reţea imensă sub toate oceanele şi mările lumii, începând cu Oceanul Atlantic şi terminând cu Marea Okhotsk şi Marea Neagră.

De exemplu, unul dintre cele două cabluri care străbat fundul Mării Negre şi pleacă de la Mangalia până la Istanbul se numeşte KAFOS. Acesta a fost inaugurat în iunie 1997, are o lungime de 538 km şi este folosit de mari operatori de telefonie din România şi Turcia precum Orange, Telekom, Vivacom şi Turk Telekom. Groenlanda e conectată de un singur cablu care pleacă din Canada, atinge coasta Groenlandei, pentru ca apoi să sfârşească în Islanda.

Sub oceanul Atlantic sunt 285 de cabluri din care 22 sunt încă nefolosite. Cel mai nou cablu, Emerald Express, care traversează Atlanticul şi conectează New York cu Dublin într-un traseu dus-întors, oferă o viteză totală de transfer de 40 Tbit/s, în timp ce cablul cel mai vechi aflat în funcţiune este TAT-1 din 1956 şi este dedicat strict telefoniei, putând garanta 35 de semnale telefonice deodată. 

Vezi toate detaliile despre aceste conexiuni

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite