Tot ce voiai să ştii despre domeniile cu diacritice, dar nu ştiai unde să întrebi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internetul românesc trece la diacritice, dar fără vreun rost anume.
Internetul românesc trece la diacritice, dar fără vreun rost anume.

În Internetul românesc vor debuta site-urile care au domeniu cu diacritice. Astfel, la peste un sfert de secol de când web-ul a fost inventat, registrul domeniilor .ro face această mare modificare.

De pe 3 iunie, în România pot fi înregistrate domenii cu diacritice. Pentru marea masă a Internetului românesc nu înseamnă nimic, dar ca orice nimic al acestor vremuri a stârnit destul de mult zgomot. Iată de ce domeniile cu diacritice sunt supraestimate şi cine are drept asupra mărcilor.

Romania Top Level Domain (ROTLD) este un registru al domeniilor .ro şi acesta şi-a actualizat software-ul de înregistrare domenii, astfel încât să permită şi folosirea celor cu diacritice. Astfel, din noaptea de 3 iunie, de la ora 1.00, poţi înregistra site-uri precum bulibaşă.robunicuţa.ro sau frumuşica.ro, asta dacă nu sunt deja luate.

Totuşi, trebuie să ştii că domeniile .ro nu permit caracterele ş şi ţ cu sedilă, ci doar cu virgulă, adică ş şi ţ. Dacă foloseşti tastatura pe română – programatori, atunci sunt şanse mari să scrii cu sedilă pe anumite sisteme de operare (ex.: Linux Ubuntu). Dacă o foloseşti pe cea standard, atunci scrii cu virgulă. Iar dacă voiai să îţi rezervi domeniul cuca-măcăii.ro, trebuie să mai ştii că un număr de domenii au fost rezervate pentru administraţia publică centrală şi locală, incluzând nume de localităţi şi nume de instituţii publice.

Acum, că ai aflat toate aceste lucruri şi ai observat, probabil, că unii şi-au luat la pachet tot felul de site-uri româneşti pe care vor vrea să le vândă pe bani mai mulţi mai târziu, te mai interesează cine reglementează totul. Ei bine, aici lucrurile devin puţin difuze şi problematice, căci nu se vor soluţiona peste noapte şi nici nu te vei îmbogăţi, dacă ţi-ai luat adevărul.roştirileprotv.ro sau românialiberă.ro. Desigur, le ai acum, sunt ale tale, dar există un mecanism prin care deţinătorii acelor mărci le pot lua înapoi.

ROTLD nu e arbitru, dar are pe cineva care face asta

ROTLD are o secţiune din site dedicată rezolvării de dispute. Din 2001 până în 2014, are o listă cu toate disputele soluţionate, domeniile, cei care s-au plâns şi cei care erau învinuiţi. Totuşi, Registrul nu este un arbitru al disputelor care apar între posesorul unui nume de domeniu şi o terţă parte referitoare la înregistrarea sau folosirea unui nume de domeniu. Are grijă să-ţi zică asta din start.

Arbitrul, în funcţie de cum vrea cel care deţine o marcă legată de un anumit domeniu, are două feţe. Este fie instanţa de judecată, unde costurile sunt variabile şi la fel şi perioada de soluţionare, fie WIPO (World Intellectual Property Organization) din Geneva, Elveţia. Prezentarea unui caz către această instituţie costă 1.500 de euro, dar problema este soluţionată în 60 de zile, conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică.

<a href="http://playtech.ro/2015/ce-ar-trebui-sa-stii-despre-noile-domenii-cu-diacritice-si-importanta-lor-pe-internet/" target="_blank" rel="nofollow">Află toate detaliile despre ce se va întâmpla cu domeniile cu diacritice şi cum îţi poţi proteja site-ul</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite