Legea blogging-ului intră în vigoare în Rusia şi loveşte în libertatea de exprimare
0
Rusia introduce de astăzi legea bloggingului, prin care toţi cei care au site-uri cu un număr mai mare de utilizatori trebuie să se supună legilor exact ca o publicaţie de presă. E o nouă măsură de control asupra conţinutului de pe internet exercitată de Rusia.
Legea semnată în luna mai prevede faptul că bloggerii vor trebui să se înregistreze ca entităţi juridice la guvern, permiţând autorităţilor un control mai mare asupra blogurilor contrare Kremlinului. Bloggerii care au peste 3.000 de utilizatori unici vor trebui să se înregistreze ca jurnalişti şi vor respecta aceleaşi reguli dure.
Astfel, orice blogger trebuie să se înregistreze şi să-şi reveleze identitatea, iar anonimitatea nu va mai fi o opţiune pentru mulţi. Dacă nu vor face acest lucru, ei riscă, în primul rând, ca blogurile să fie închise. Guvernul va avea putere de a cere bloggerilor să verifice informaţia în stilul jurnalistic, neavând voie să opineze. De asemenea, scriitorii internetului nu vor mai avea voie să distribuie materiale care ar incita la ură.
Interesant a fost răspunsul unor platforme de blogging faţă de această măsură. Livejournal, populară în Rusia, şi-a alterat mecanismele pentru a nu afişa mai mult de 2.500 de utilizatori unici pe blog. De asemenea, alte platforme au oprit statisticile.
Legea se aplică oricărui cetăţean rus care scrie pentru o audienţă din Rusia. Dacă eşti în România şi vrei să publici un blog pentru ruşi, atunci trebuie să te supui acestor reguli. Dacă nu, site-ul e inchis şi amenda e de la 300 al 900 de dolari. Organizaţiile mai mari pot primi amenzi de 14.285 de dolari.
Pe 1 august, Roskomnadzor, autoritatea de reglementare din Rusia, a primit 83 de aplicaţii de la bloggeri care se consideră populari şi intră în categoria descrisă mai sus.