Europa votează viitorul Internetului, dar nu e un demers lipsit de probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internetul din Europa va trece la un nou set de reguli, dacă Parlamentul aprobă.
Internetul din Europa va trece la un nou set de reguli, dacă Parlamentul aprobă.

Parlamentul European va vota noul regulament telecom, care include şi regulile de neutralitate ale Internetului. Deşi legislaţia aceasta e un pas înainte pentru multe ţări, nu este lipsită de probleme.

Politicienii dezabat de câţiva ani modul în care Europa ar trebui să abordeze neutralitatea Internetului. Rezultatele acestor negocieri sunt incluse în regulamentul Telecoms Single Market (TSM), care va fi votat săptămâna aceasta. Dacă Parlamentul European adoptă noile reguli, vor deveni legile după care va fi guvernat Internetul în statele membre ale Uniunii Europene.

Aceasta e o dezvoltare pozitivă pentru susţinătorii neutralităţii Internetului în ţările în care legislaţia lipseşte, dar inutilă pentru ţări ca Olanda, Slovenia şi Norvegia care au deja legi puternice, scrie TorrentFreak. Barbara van Schewick, profesor de drept şi director la Stanford Law School’s Center for Internet and Society, susţine că în forma actuală legea reprezintă un pericol pentru serviciile şi protocoalele de transfer direct de documente.

“E o problemă reală pentru aplicaţiile P2P (peer-to-peer). Furnizorii de Internet, de obicei, blochează sau intervin în transferul direct de documente pentru a administra eventualele blocări ale reţelei, dacă nu sunt opriţi de legile neutralităţii internetului” a spus van Schewick. Asta ar duce la viteze mici de descărcare pentru utilizatorul obişnuit. În plus, ar provoca pierderi serviciilor de streaming de tip P2P şi  BitTorrent, care sunt în mod particular sensibile la întârzieri.

Barbara van Schewick profesor de drept şi Director la Stanford Law School’s Center for Internet and Society Captura Youtube

În afară de blocarea transferului direct de documente legislaţia propusă le permite furnizorilor să interfereze cu documentele criptate şi cu conexiunile VPN. “Criptarea face imposibil de identificat tipul de aplicaţie şi de aceea furnizorii care implementează acel management al traficului pun, de obicei, fişierele criptate pe o conexiune cu lăţime de bandă limitată”, explică van Schewick.

Mai mulţi membri ai Parlamentului au introdus amendamente pentru a rezolva problemele, ar, pentru a fi acceptate cererile lor, au nevoie de susţinerea majorităţii parlamentarilor europeni. Pentru a-I îndrepta în direcţia corectă o coaliţie de grupuri pentru drepturi digitale au creat site-ul SaveTheInternet, unde cetăţenii europeni îşi pot împărtăşi îngrijorarea încurajându-şi reprezentanţii să voteze în favoarea modificării legii.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite