Google i-a dat lui Edward Snowden unealta perfectă pentru a obţine cele mai importante documente din serverele NSA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Edward Snowden a prezentat în 2013 informaţii pe care NSA le colectează despre oameni, apar acum date despre cum a obţinut el documente pe care, în mod normal, nu trebuia să le aibă. Metoda folosită de el poate trece lejer la categoriile „low-cost“ şi „eficienţă garantată“.

Edward Snowden a obţinut, până să plece de la NSA, unele dintre cele mai importante documente cu privire la spionajul pe care îl face agenţia, iar el n-a apelat în acest scop la software foarte scump sau complex. Snowden a utilizat software de tip „web crawler“ folosit în mod obişnuit pentru a căuta, indexa şi salva un website. Un „web crawler“, denumit şi „păianjen“, trece de la un site la altul şi pe parcurs urmăreşte link-urile din fiecare, iar acesta poate fi programat să copieze totul, cum Snowden a şi făcut pentru a căuta şi descărca documentele din reţeaua NSA, informează „The New York Times“.

Procesul a fost unul automat, iar Snowden n-a trebuit decât să se ocupe de pornirea acestuia. „Nu credem că a fost vorba de o singură şedinţă de stat la un computer, cât a descărcat atât de multe documente“, a spus un oficial al NSA. Noile dezvăluiri mai au însă ceva în spate. NSA ar trebui să protejeze cele mai importante informaţii ale SUA departe de atacuri externe venite de la ţări ca Rusia sau China. În ciuda acestor fapte, agenţia pare să fi fost lipsită de control în faţa unui mecanism simplu utilizat de un angajat al său.

Un alt fapt interesant e că Snowden a putut obţine atât de multe date pentru că nu lucra chiar în centrul NSA, unde astfel de descărcări sunt monitorizate, ci era în Hawaii, într-o divizie care monitoriza China şi Coreea de Nord. Din acestă bază, Snowden s-a îngrijit de toţi parametrii colectării de date, de la ce subiecte să fie urmărite la ce nivel să se execute această urmărire.

O chestiune de localizare

NY Times notează că cei de la NSA încă mai cred că dacă Snowden ar fi fost în Fort Meade, în centrul agenţiei, atunci n-ar mai fi putut copia aceste documente, cel puţin nu în număr atât de mare. Computerele din acel sediu sunt dotate cu sisteme de monitorizare a activităţii, iar când un volum prea mare de date este descărcat, agenţia este informată. „Unele locuri sunt, pur şi simplu, ultimele“, a afirmat un oficial NSA cu privire la neactualizarea sistemelor din Hawaii, unde Snowden era.

Totuşi, demersul lui Edward Snowden nu a trecut neobservat, ba chiar a fost chestionat cu privire la ceea ce face. Avantajul lui a fost că era în funcţia de administrator de sistem, deci era responsabil şi cu monitorizarea reţelei. Asta înseamnă şi că putea crea backup-uri şi să mute informaţia pe serverele locale fără să vrea neapărat să obţină documente clasificate.

De-a lungul timpului cât a fost angajat al NSA, Edward Snowden a avut vreme să înveţe şi că în ciuda măsurilor pe care agenţia le ia pentru a-şi proteja documentele de atacuri externe, este vulnerabilă la cele interne. „Din moment ce eşti în interior, se presupune că trebuie să fii acolo. Dar asta nu explică şi de ce n-au fost mai atenţi cu privire la activitatea crescută din sistem“, a apreciat Richard Bejtlich, responsabil cu strategia de securitate la FireEye, o companie din Silicon Valley care îşi derulează activitatea în domeniul securităţii informatice.

Tot ceea ce a atins, presupunem că a luat. Punem în faţă tot ce e mai rău. generalul Michael Flynn, fostul şef al NSA

NSA nu a spus oficial ce software a folosit Snowden, dar neoficial s-a aflat că ar fi fost Googlebot, un „web crawler“ dezvoltat de Google pentru a găsi şi indexa paginile din web. Totuşi, asta nu explică de ce nu a părut suspectă prezenţa unui astfel de program în sistemul NSA. Odată cu parola lui Snowden, acest program în aparenţă simplu a devenit foarte puternic. Se speculează că acesta a folosit şi parolele colegilor şi supervizorilor săi pentru a avea acces la mai multe documente. Iar restul este istoria care se scrie din 2013 până în prezent, prin ziare ca „The Guardian“, „Washington Post“ şi „The New York Times“.

Află mai multe despre Edward Snowden: 

Orange dă NSA în judecată. Agenţia americană s-a „jucat“ cu un cablu submarin pentru a deturna fluxul de date

Edward Snowden, somat să „restituie documentele furate”

Edward Snowden, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, în urma propunerii politicienilor norvegieni

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite