Cum au schimbat dezvoltarea tehnologiei şi Internetul mobil medicina chiar şi în România ultimului deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat, Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a vorbit despre telemedicină şi medicul virtual din ambulanţă. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Raed Arafat, Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a vorbit despre telemedicină şi medicul virtual din ambulanţă. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Evenimentul Future Communities i-a adus la conferinţa de deschidere pe Inaki Berroeta, directorul Vodafone România, şi pe Raed Arafat, fondatorul SMURD şi actual Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Amândoi au vorbit, cu idei diferite, despre telemedicină şi cum oamenii pot profita de câţiva ani buni de această funcţionalitate vitală în unele cazuri.

„Unul dintre lucrurile cu care ne mândrim este telemedicina. Acum, peste 100 de ambulanţe pot transmite video live către spitale pentru ca echipele de acolo să ştie deja ce trebuie să pregătească sau să le ofere paramedicilor suport de la distanţă“, a spus Berroeta. Vodafone a început acest parteneriat cu SMURD în 2003, iar cifrele actuale prezintă 26 de judeţe în care sunt 100 de ambulanţe dotate cu echipamentul necesar videoconferinţelor în cazuri de urgenţă. Camerele sunt montate pe paramedici şi în ambulanţe.

„Am văzut eficienţa sistemului chiar de la început, când am avut un caz de urgenţă, o problemă medicală, şi cei din ambulanţă n-aveau cum să rezolve problema. Am luat atunci decizia de a trimite un elicopter pentru transport rapid la spital“, şi-a amintit Raed Arafat cum a început serviciul de urgenţă „parteneriatul“ cu telemedicina. A mai spus că anul se ajunge la 15-16.000 de transmisiuni numai în Bucureşti, între medici şi ambulanţe.

„Ce ne-a dus spre telemedicină a fost introducerea echipajelor cu pompieri şi nu puteam să avem un medic pe fiecare ambulanţă, cum se pretindea înainte. Dar nu poate fi asigurat câte un medic pentru fiecare maşină. Noi am făcut asta printr-un medic virtual, unul care vede cu ce poate sprijini echipajul de urgenţă şi are acces la date despre pacient în timp real“, a mai spus Arafat.

Inaki Berroeta (primul din dreapta), directorul Vodafone România.

image

Din 2009, prin acelaşi procedeu sunt conectate şi spitalele între ele. În prezent, Ardeal, Bucureşti şi Moldova au infrastructură, caracterizate de către Raed Arafat drept huburi necesare în sistemul medical. Prin aceste trei zone s-a ajuns la conectarea, în total, a 100 de spitale.

„Prima a fost din Târgu Mureş care a conectat câteva zeci de spitale. Apoi, a fost extins sistemul la Bucureşti, iar Ministerul Sănătăţii a realizat ce potenţial are şi a contribuit pentru a-l duce şi la Iaşi“, a afirmat Arafat.

Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul

Află mai multe:

Neelie Kroes, comisarul pentru Agenda Digitală: Roamingul e învechit, trebuie închis pentru a avea o Europă unită

Cum se vede viitorul digital al României? Guvernul plănuieşte investiţii în IT&C de aproape un miliard de euro până în 2020

Future Communities: Cum poate dezvolta eGuvernarea comunitatea şi ţara? Exemplele locale şi internaţionale

Future Communities: inovatorii României se adună la Bucureşti, în cadrul unui eveniment deschis publicului

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite