Cum luptă Microsoft contra pirateriei software şi criminalităţii cibernetice
0Marilena Ionaşcu, reprezentant Microsoft, explică pentru „Adevărul“ la ce riscuri se expun utilizatorii care apelează la piraterie, chiar dacă programul fără licenţă a fost instalat în magazin.
Pirateria software este populară printre utilizatori, fie că e vorba de piaţa de calculatoare, fie că este cea a dispozitivelor mobile, mai ales datorită costurilor aparent reduse. Un studiu recent comandat de Microsoft şi realizat de IDC arată că unul din trei utilizatori riscă să-şi infecteze dispozitivele cu viruşi care le fură informaţiile sau le periclitează datele. În cadrul studiului s-a descoperit că 78% din programele descărcate de pe site-uri sau prin reţelele de partajare fişiere conţin viruşi de tip spyware care, din momentul instalării, le supraveghează toate acţiunile. Dacă echipamentul compromis are şi o conexiune la o reţea problemele cresc exponenţial.
Microsoft livrează, în multe cazuri, în termen de câteva ore rezolvarea unei vulnerabilităţi. Marilena Ionaşcu
Marilena Ionaşcu, license compliance manager la Microsoft, a explicat că folosirea programelor piratate poate duce la costuri mai mari decât în cazul în care utilizatorul şi le-ar fi cumpărat legal. Plusul cel mai important cu care vin programele licenţiate este acela că sunt actualizate în permanenţă de producător. „Microsoft livrează, în multe cazuri, în termen de câteva ore rezolvarea unei vulnerabilităţi. Are în acest sens Centrul de Cercetare şi Dezvoltare, unde sunt derulate cele mai multe teste pentru verificarea integrităţii programelor“, spune Marilena Ionaşcu. Problema pirateriei nu este doar la utilizatorul obişnuit, ci şi companiile aleg această cale, ba chiar şi magazinele.
Piraterie direct în magazin
„În testele desfăşurate de noi am observat că angajaţii magazinelor aleg să instaleze software piratat pe calculatoarele pe care le vând. Ei expun astfel magazinul unor probleme de ordin juridic, dar expun şi clientul la probleme, îi pot instala un software cu malware. Este ca o spirală“, descrie Marilena Ionaşcu situaţia. În acest sens, Microsoft are ceea ce numeşte „Mystery Shopper“, adică angajaţii companiei se duc în magazine şi verifică echipamentele disponibile la vânzare în calitate de clienţi.
„În ultimele verificări am descoperit că există software ilegal instalat şi pe echipamente de la marile companii. Instalarea s-a făcut în magazin, dar problema se întoarce indirect şi asupra producătorului, deoarece clientul dacă cumpără un astfel de produs investeşte puţin mai mult, dar îşi spune: «da, mi-am luat de la o companie cunoscută, trebuie să mearg㻓, mai spune Marilena Ionaşcu.
Toate datele pe care compania le colectează pe parcursul acestor teste sunt trimise apoi magazinelor şi, uneori, trimit echipamentele la centrul principal unde pot fi testate programele instalate şi ce ameninţări prezintă. Informarea magazinelor constă în descrierea angajatului care recurge la astfel de practici şi cam cât de gravă este situaţia. În medie, conform reprezentantului Microsoft, angajaţii percep 100 de lei taxă de instalare pentru programele piratate.
Pericol pentru companii
Viruşii în companii ajung din cauza angajaţilor care îşi instalează pe calculatoarele de acolo programe nelicenţiate. În primă fază, compania îşi poate pierde datele sau poate furniza indirect acces cuiva la informaţiile sale, apoi poate avea probleme cu justiţia. Şi în cazul companiilor este invocat argumentul financiar, că nu sunt fonduri.
Microsoft oferă soluţia actualizării echipamentelor cu software legal în etape. „Avem un fel de Gentlemen's agreement. Compania vine şi spune: «uite, săptămâna asta pot cumpăra 10 licenţe, peste o lună estimez că mai cumpăra încă pe atât». Nu asigurăm însă că în timpul acesta nu vine un control, caz în care trebuie să admitem numărul real de licenţe furnizate“, afirmă Marilena Ionaşcu.
Lupta contra criminalităţii cibernetice
China este pe un val de popularitate negativă în ultima vreme din cauza atacurilor informatice pe care mai multe ţări le-au raportat, majoritatea fiind îndreptate asupa unor instituţii şi publicaţii din Statele Unite ale Americii. Microsoft are mai multe parteneriate cu companii specializate pe securitatea software şi se axează în principal pe dezvoltarea tehnicilor de prevenţie şi apoi de identificare şi reparare.
Marilena Ionaşcu a dezvăluit că Microsoft are în pregătire un centru dedicat stopării infracţionalităţii informatice (Microsoft Cybercrime Center) a cărui lansare e plănuită pentru luna aceasta. În cadrul acestui centru vor activa două unităţi dezvoltate de Microsoft, şi anume Digital Crimes Unit (DCU) şi IP Crimes Unit (IPCU) specializate pe analizarea şi stoparea atacurilor informatice derulate mai ales prin Internet. În România, compania se concentrează pe partea de stopare a pirateriei care este în scădere începând cu 2005.