Casa devenită „spion“: cum ajungi să fii supravegheat de gadgeturile inteligente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa inteligentă e utilă, dar are şi probleme grave de securitate.
Casa inteligentă e utilă, dar are şi probleme grave de securitate.

Specialişti în securitate cibernetică avertizează că vulnerabilităţile gadgeturilor din casele inteligente pot pune intimitatea fiecăruia în pericol.

Specialişti în securitate cibernetică ai Bitdefender au identificat o vulnerabilitate într-un model popular de cameră web şi avertizează utilizatorii că, prin exploatarea acesteia, atacatorii ar putea să o transforme într-un instrument de spionaj în orice locuinţă. Produsul analizat este dotat, printre altele, cu senzori de mişcare şi sunet, microfon şi boxe, un set de cântece de leagăn pentru bebeluşi şi senzori de temperatură şi umiditate. Camera poate fi folosită atât pentru supravegherea locuinţei, cât şi pentru a îngriji un copil.

Analiza a relevat carenţe legate de securitate precum: hotspot deschis, care nu solicită parolă; date de identificare (nume utilizator şi parolă) ale reţelei transmise nesecurizat de la aplicaţia mobilă către camera web; date care circulă între aplicaţie, dispozitiv şi server fără să fie criptate. Astfel, atacatorii ar putea specula aceste vulnerabilităţi şi folosi aplicaţia care controlează camera cu aceleaşi drepturi ca proprietarul de drept al acesteia. Răufăcătorii pot activa microfonul, boxele sau chiar camera, obţine acces în încăperea copiilor şi transmite în direct sunet şi imagine pe internet.

Recent, un atac cibernetic de amploare, denumit Mirai, operat folosind dispozitive inteligente, a condus la blocarea activităţii unor servicii precum Twitter, Spotify, The New York Times, Reddit, Yelp, Box, Pinterest şi Paypal. Mecanismul a fost simplu: suprasolicitarea Domain Name System (DNS), o componentă de importanţă crucială a infrastructurii digitale.

Numărul dispozitivelor conectate la internet a depăşit nivelul de patru miliarde de unităţi la finalul anului 2015. Industria va continua să se dezvolte într-un ritm alert pe fondul plusului de confort oferit utilizatorilor. Până în 2020, numărul dispozitivelor IoT va ajunge la 20-50 de miliarde, conform estimărilor din piaţă.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite