Şeful Visa România: Facem legi pentru 1990, nu pentru secolul XXI. Cum poate creşte România prin tehnologizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Creţu (în centru), lângă Mihnea Costoiu (stânga), ministru delegat, şi Horia Georgescu (dreapta), preşedinte ANI. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Cătălin Creţu (în centru), lângă Mihnea Costoiu (stânga), ministru delegat, şi Horia Georgescu (dreapta), preşedinte ANI. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

La evenimentul Future Communities care a debutat astăzi în Bucureşti a fost invitat şi Cătălin Creţu, general manager Visa România. El a vorbit despre plăţile electronice şi unde sunt greşite practicile legislative româneşti. Creţu a caracterizat actualul mers drept unul care produce legi învechite în vremuri noi.

Cătălin Creţu şi-a prezentat punctul de vedere asupra problemelor economice din România raportându-se la cum actuala economie subterană ar putea fi înfrânată şi redusă prin plăţile electronice, proiect derulat şi de Visa. „În ţară, efectul crizei economice e mărit de capacitatea scăzută de a colecta taxe. Avem a doua cea mai mare economie subterană din Europa şi pierdem 40 de miliarde de euro anual din cauza asta“, a afirmat Creţu.

„Colectăm doar 56% din ceea ce ar trebui să ajungă la stat din TVA. Visa a propus în mai o strategie de promovare a plăţilor electronice şi asta pentru că nenumărate studii au demonstrat că o creştere a volumului plăţilor electronice duce la scăderea economiei subterane“, a continuat acesta. Pe cifre, situaţia arată astfel: o creştere de 10% în plăţile electronice pe 5 ani duce la o scădere cu 5% a economiei subterane. Mai mult, o creştere cu 30% a colectării taxelor aduce o creştere cu o treime a veniturilor la nivel local.

Cătălin Creţu s-a referit şi la ordinul 1714/2013 al Ministerului Finanţelor din 22 octombrie în care la articolul 3 se specifică: „Plata sumei privind obligaţiile fiscale se face în numerar la compartimentul de specialitate al unităţii administrativ-teritoriale."

Facem legi pentru 1990, nu pentru secolul 21. Trebuie să schimbăm legea pentru că în loc să spună că oamenii trebuie să-şi plătească taxele, ei specifică să facă asta în numerar, deci tone de bani colectate. Cătălin Creţu, general manager Visa România

„Avem o propunere pentru acordarea unor facilităţi fiscale acelor comercianţi din domenii în care este prezentă economia subterană. Noi propunem să luăm un domeniu din care statul nu primeşte decât sub 5% din TVA şi prin facilităţi să arătăm că se poate mai bine“, a afirmat Cătălin Creţu. Strategia Visa pare promiţătoare în acest domeniu şi alături de MasterCard a mizat mult pe domeniul plăţilor electronice.

future communities prima zi foto razvan baltaretu/adevarul

„În toate ţările am pornit de la studii ale economiei subterane. În Israel există o iniţiativă de descreştere şi luptă contra acestei economii. Israelul e cu mult în faţa multor ţări în introducerea plăţilor electronice“, a spus acesta, menţionând că nu e nevoie doar de Visa, ci de mai toţi factorii de decizie pentru a avea succes. El a dat exemplu şi Bulgaria, unde s-a decis ca toate casele de marcat să fie conectate la Fisc.

Din partea factorilor de decizie din România, Cătălin Creţu a afirmat că răspunsul a fost mixt, cu precădere pozitiv. „Am discutat mult cu Ministerul Societăţii Informaţionale pentru a debloca ghiseul.ro pentru ca oamenii să-şi plătească impozitele de oriunde, oricând. Soluţia stă în mâna Ministerului de Finanţe“, a afirmat acesta, continuând cu observaţia că se permite suprataxarea plăţii cu cardul, dar nicio primărie nu a implementat-o, fiind şi acesta un semn că îşi dau seama de potenţialul negativ al suprataxării.

Actualizare: articolul a fost modificat pentru a menţiona ordinul nr. 1714 din 14 octombrie 2013 (publicat în Monitorul oficial în 22 octombrie), cu alineatul 1 de la articolul 3. 

Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul

Află mai multe:

Neelie Kroes, comisarul pentru Agenda Digitală: Roamingul e învechit, trebuie închis pentru a avea o Europă unită

Cum se vede viitorul digital al României? Guvernul plănuieşte investiţii în IT&C de aproape un miliard de euro până în 2020

Future Communities: Cum poate dezvolta eGuvernarea comunitatea şi ţara? Exemplele locale şi internaţionale

Future Communities: inovatorii României se adună la Bucureşti, în cadrul unui eveniment deschis publicului

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite