12.000 de oameni au semnat o petiţie pentru salvarea Winamp. Printre susţinători şi un blogger adevarul.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Winamp îşi trăieşte ultimele clipe de viaţă
Winamp îşi trăieşte ultimele clipe de viaţă

Winamp, unul dintre cele mai cunoscute programe pentru muzică se va închide pe 20 decembrie 2013. AOL a decis că programul nu mai are viitor.

Unul dintre cele mai populare playere de muzică din istorie, care au făcut carieră pe multe calculatoare ale românilor, a ajuns la final. Winamp nu a reuşit să se adapteze la cererile tehnologiei moderne şi a rămas blocat în ceea ce era pe vremuri.

În 1999, AOL a cumpărat Winamp de la Nullsoft pentru 80 de milioane de dolari. Pe 20 decembrie, programul ajunge la finalul vieţii. Cât de important e Winamp?

Atât de important încât să fie făcută o petiţie online pentru salvarea programului, prin oferirea codului-sursă către programatori independenţi.

Pe site-ul savewinamp.com, fanii Winamp sunt invitaţi să semneze o petiţie pentru a menţine moştenirea vie. Winamp va fi închis de AOL, indiferent de orice petiţie online, dar codul său poate fi oferit dezvoltatorilor pentru a lucra pe el mai departe. Petiţia de pe change.org a strâns 12.100 de suporteri.

Printre suporterii iniţiativei sunt bloggerul Ciprian Rusen de la 7tutorials.com, care scrie şi pe platforma adevarul.ro, dezvoltatorii Julian Atănăsoae, Andrei Hodorog, Andrei Muntean sau Petru Dimitriu.

Viitorul Winamp

Chiar dacă pe 20 decembrie programul va fi închis oficial, el ar putea continua, deşi nu sub administrarea AOL şi Nullsoft. Potrivit surselor TechCrunch, AOL ar discuta cu Microsoft privind achiziţia Winamp şi Shoutcast. Acesta din urmă este un serviciu de streaming de muzică. Mulţi dintre noi ne-am făcut radiouri proprii cu acesta.

Trecutul Winamp

Winamp, sau WinAMP (Windows Advanced Multimedia Products), a fost lansată pe 21 aprilie 1997. Compania Nullsoft cerea 10 dolari pentru folosirea programului, pentru deblocarea tuturor funcţiilor, şi într-un interviu acordat ArsTechnica anul trecut, Rob Lord, primul manager general al Nullsoft, a spus că aveau un profit de 100.000 de dolari pe lună. Totuşi, decăderea a venit odată cu AOL. „(...) Winamp putea fi în poziţia iTunes de astăzi, dacă nu ar fi fost câteva decizii proaste ale conducerii AOL“.

În încercarea de a se păstra relevantă, aplicaţia a venit pe Android, în 2010, şi pe Mac OS X în 2011. Asta n-a ajutat prea mult, iar acum efectele se văd. În prezent, fără cifre oficiale, dar pe baza estimărilor foştilor angajaţi, Winamp întoarce venituri de 6 milioane de dolari anual şi are zeci de milioane de utilizatori în toată lumea. 

Într-un interviu de acum 9 ani, Justin Frankel, cel mai bun dezvoltator al Winamp, le-a spus celor de laBetaNews acelaşi lucru pe care Lord l-a declarat anul trecut. „Sper să îşi revină şi să-şi dea seama că ucid Winamp şi să îl transforme în ceva mai bun, dar AOL pare mereu prea prinsă cu politicile sale interne pentru a face propriu-zis ceva“. Josh Felser, venture capitalist, are un verdict mai dur. „AOL a încercat să vândă aplicaţia de luni bune. Spinner (achiziţie la pachet cu Nullsoft) a fost închisă prima.Este sfârşitul muzicii 1.0“, a afirmat acesta.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite