O româncă este „tânărul talent al anului“ în fotografie, desemnată în competiţia Sony World Photography 2013
0
România se află în premieră pe lista câştigătorilor Sony World Photography Awards, Alecsandra Drăgoi fiind desemnată „Youth Photographer of the Year”, după ce a câştigat anterior secţiunea “Cultură” din cadrul categoriei “Youth”.
Youth Photographer of the Year - Alecsandra Drăgoi, România
O fotografie uluitoare a Revelionului din România i-a adus Alecsandrei Drăgoi în vârstă de doar 19 ani titlul de Tânărul talent al anului. Originară din România şi actualmente studentă la o universitate din Marea Britanie, poza realizată de Alecsandra a fost aleasă cea mai bună fotografie din grupul fotografilor sub 20 de ani.
Tânăra s-a născut în 1993, este din Iaşi, a făcut liceul la Şcoala Waldorf şi în prezent studiază fotografia la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie. După ce a câştigat primul premiu în competiţia Sony World Photography, „Adevărul“ a realizat un interviu cu tânăra şi acesta poate fi citit aici. Mai jos este un fragment din acel interviu şi fotografia cu care aceasta a impresionat juriul.
Te-a susţinut cineva pentru a urma cariera de fotografă? Am fost susţinută de foarte multă lume din jur, am fost întotdeauna încurajată să urmez această cale şi acest fapt mi-a dat curaj. În acelaşi timp, fară susţinerea părinţilor mei nu aş fi ajuns aici şi pentru asta le mulţumesc.
.jpg)
Un fotograf pentru 2013
Fotograful norvegian în vârstă de 32 de ani Andrea Gjestvang a devenit “Fotograful anului” în cadrul competiţiei L’Iris d’Or/Sony World Photography Awards. Concurând cu peste 122,000 înscrişi din 170 de ţări, realizatorul fotografiilor câştigătoare a fost premiat în cadrul ceremoniei din Londra cu echipamente digitale de fotografie Sony şi cu un premiu monetar în valoare de 25.000 de dolari.
Juriul a votat în unanimitate seria de portrete realizate de Gjestvang despre copii şi tinerii care au supravieţuit masacrului de pe insula Utoeya, din apropierea oraşului Oslo, în 2011. Denumită “O zi din istorie”, seria de portrete imortalizează trăsăturile supravieţuitorilor cu o onestatitate şi sensibilitate ieşite din comun, fiind o mărturie despre determinarea tinerilor în faţa unei tragedii inimaginabile.
„În calitate de preşedinte al juriului sunt încântat de faptul că premiul L'Iris d'Or a fost câştigat de Andrea Gjestvang. Decizia juriului a fost unanimă după vizionarea fotografiilor. "O zi din istorie" este o mărturie despre puterea supravieţuitorilor din Norvegia, care te pune pe gânduri. Am fost mişcaţi cu toţii de demnitatea şi frumuseţea acestor imagini“, a declarat Catherine Chermayeff, directorul proiectelor speciale din cadrul Magnum Photos şi preşedinte de onoare al juriului
Fotografiile ei au fost publicate în Newsweek, M Le Monde, Stern and D Republica, şi au participat la mai multe expoziţii în toată lumea. În 2010 a participat la Joop Swart Masterclass, iar în 2012 a apărut şi pe lista celor mai talentaţi 30 de fotografi tineri întocmită de PDN. Fotografiile câştigătoare ale premiului L’Iris d’Or, alături de lucrăriile celorlalţi câştigători, vor fi expuse ca parte a expoziţiei 2013 Sony World Photography Awards Exhibition în Somerset House de pe 26 aprilie până pe 12 mai.
Alte nume care s-au remarcat
Fotograful amator al anului - Hoang Hiep Nguyen, Vietnam
În cadrul ceremoniei a fost premiat şi un fotograf amator de 21 de ani din Hanoi, Vietnam, care în mod uimitor şi-a cumpărat prima camera digitală în urmă cu doar un an. Hoang Hiep Nguyen care a fost fotograful amator al anului a fost premiat cu o cameră Sony α77 şi 5.000 de dolari premiu în bani. Fotografia despre fata din mijlocul furtunii a câştigat competiţia în cadarul căreia se căuta cea mai bună fotografie realizată de un amator.
Contribuţie extraordinară adusă artei fotografice – William Eggleston
Iconicul fotograf american William Eggleston a fost premiat pentru contribuţia extraordinară adusă artei fotografice. Preluat de Winston Eggleston în numele tatălui său, premiul omagiază influenţa lui William Eggleston asupra fotografiei color, influenţă vizibilă în lucrările multor fotografi contemporani.
Fotograful Student Focus al anului - Natalia Wiernik, Polonia
Parte a unui program care include la ora actuală peste 230 de universităţi din toată lumea, categoria Student Focus a avut cei mai mulţi înscrişi. Fotograful polonez Natalia Wiernik, care a reprezentat în cadrul competiţiei universitatea la care studiază, Jan Matejko Academy of Fine Arts din Cracovia, Polonia a fost premiată cu echipament de fotografie digital Sony în valoare de 35.000 de dolari.
Câştigătorii sunt:
Arhitectură - Fabrice Fouillet, Franţa
Artă şi cultură - Myriam Meloni, Italia
Campanie - Christian Åslund, Suedia
Concept - Roman Pyatkovka, Ucraina
Probleme contemporane - Valerio Bispuri, Italia
Actualitate - Ilya Pitalev, Rusia
Modă - Klaus Thymann, Danemarca
Peisaj - Nenad Saljic, Croaţia
Lifestyle - Alice Caputo, Italia
Natură şi fauna sălbatică - Satoru Kondo, Japonia
Oameni - Andrea Gjestvang, Norvegia
Portret - Jens Juul, Danemarca
Sport - Adam Pretty, Australia
Natură moartă - Vanessa Colareta, Peru
În total au fost înscrise 122,665 de imagini în ediţia din 2013 a concursului Sony World Photography Awards - 62,654 intrări de la fotografi profesionişti, 54,851 de la fotografi amatori şi 5,160 intrări în categoria de Tineret.