REVIEW Toshiba Excite Pure - prima alternativă reală la tabletele româneşti. 1.300 de lei pentru un gadget bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
colaj toshiba

Toshiba îşi încearcă norocul pe piaţa ieftină a tabletelor cu Android prin Excite Pure, un quad core cu Nvidia Tegra 3, care soseşte pe o piaţă dominată până acum de brandurile româneşti. Tableta este disponibilă exclusiv la eMag la 1.300 de lei.

Toshiba Excite Pure este o tabletă de 10,1 inci, cu Android, care vine la un preţ foarte competitiv şi care poate fi o lovitură pe piaţa din România. Este oferită exclusiv la eMag la un preţ de doar 1.300 de lei, iar caracteristicile la prima impresie sunt foarte bune. Cu toate acestea, preţul este atât de mic cu un motiv şi s-au făcut compromisuri la anumite capitole. În orice caz, Toshiba Excite Pure este un rival pentru tabletele quad core distribuite de către românii de la Evolio şi E-Boda.

<strong>Design</strong>


Tableta nu are un design ieşit din comun, dar este unul eficient şi plăcut. Este fabricată din plastic, iar pe partea din spate a carcasei, materialul are pori care oferă senzaţia de robusteţe şi de calitate. Ca experienţă generală, atunci când producătorii de tablete sau telefoane au ales un design de tipul acesta, materialul părea mai de calitate.

Gadgetul de 10,1 inci are un bezel destul de gros, colţuri rotunjite, iar îmbinările sunt de calitate, exceptând o porţiune dintre ecran şi carcasa spate care insista să "se apese" şi să facă un click deranjant la atingere. Per total, designul este unul simplu, plasticul cu suprafaţa spate rugoasă protejează tableta de zgârieturi, iar pentru acest preţ este cam tot ce îţi poţi dori. Faţă de concurenţa sa românească, tableta a părut mai plăcută la atingere şi mai "premium".

<strong>Hardware</strong>

Toshiba Excite Pure este un paradox. Pe hârtie are toate datele să fie o tabletă puternică, dar în mână are şi dezavantaje care se văd rapid. Am avut personal o tabletă cu Nvidia Tegra 3 şi nu m-a dezamăgit. Dar acest Tegra 3 rulează la 1,3 Ghz,aşa că diferenţele se pot observa. În interiorul aplicaţiilor tableta se descurcă excelent. Colegul meu Octavian Palade, care s-a ocupat de una dintre tabletele româneşti care concurează cu Toshiba, mi-a zis că a avut probleme în Temple Run 2. Tableta s-a descurcat excelent nu numai la acest joc, dar şi la altele mai complicate: Real Racing 3 şi FrontLine Warrior. Al doilea diferenţiază de obicei. Iar Toshiba funcţionează fluid.

În schimb, lipsa de putere se vede în momentul când schimbăm aplicaţiile, când le deschidem şi când suntem prea grăbiţi să mai aşteptăm. Aplicaţiile se deschid cu lag, la unele se vede chiar efectul de ocupare a ecranului, de după atingerea iconiţei de pe ecran. Nu pierdem foarte mult timp, dar în acel moment, cei care au folosit o tabletă mai performantă vor vedea diferenţa. Pentru cei care au luat tableta datorită preţului ei şi caută un instrument bun pentru reţelele sociale şi internet, atunci acest capitol nu este unul foarte important.

image

Foto

toshiba excite pure

Tableta are un procesor Nvidia Tegra 3 quad core la 1,3 Ghz, o placă video integrată Nvidia, cu 12 nuclee. Memoria internă este de 1 GB, iar capacitatea de stocare este de 16 GB, extensibilă cu ajutorul unui microSD. Per total tableta oferă pentru banii săi toate caracteristicile cerute. La 1.300 de lei, am fi hapsâni să dorim mai mult.

<strong>Display</strong>


Ei, dacă mă întrebam de unde s-au făcut economii la această tabletă, ecranul este răspunsul evident. Rezoluţia este una de 1.200x800, care asigură o raţie a aspectului de 4:3, dar prima senzaţie nu este una plăcută. Se văd pixelii, luminozitatea este mare, dar deranjantă, contrastul culorilor este foarte prost. În general, tableta arată ca una de 1.300 de lei, dar pentru cine nu are pretenţii de display-uri de înaltă calitate, ci vrea un gadget rezonabil, la un preţ foarte bun, ecranul este mulţumitor.

De asemenea, calităţile grafice ale tabletei sunt bune, asigurate de procesorul puternic. QXGA este un compromis, dar unul necesar. Ecranul este unul capacitiv care permite 10 atingeri simultane.

<strong>Conectivitate</strong>


Tableta este bine dotată şi am apreciat faptul că mufa HDMI şi cea pentru cardul microSD sunt acoperite de un capac prins de şasiu. Un detaliu care asigură eleganţă şi fluiditate acestei tablete. De asemenea, este folositoare prezenţa mufei USB în partea dreaptă a tabletei. Cum gadgetul nu are 3G, un stick de internet poate fi introdus acolo sau se poate conecta un stick de memorie.

toshiba excite pure

<strong>Sunet</strong>

Difuzoarele sunt amplasate în părţile laterale, în zona inferioară. Faptul că există sunet pe ambele părţi este un plus, pentru un stereo decent. Un avantaj: când tableta este ţinută în braţe, nu se schimbă volumul sunetului, ca la alte tablete care au difuzoare în partea inferioară. 

<strong>Cameră</strong>

Camera principală are 3 megapixeli, iar cea frontală are 1,2 megapixeli. Nimic pretenţios. Cei 3 megapixeli îşi fac treaba, iar camera frontală e decentă. Preferam 2 megapixeli frontal, decât 3 megapixeli în spate.

<strong>Baterie</strong>


Toshiba promite până la 10 ore de autonomie de lucru pe playback video. Cu browsing, video şi reţele sociale, tableta a ajuns la 3 ore şi 15 minute. Este o performanţă decentă. Folosind-o fără mari presiuni, de multe ori în stand by, tableta a rezistat o zi întreagă. Ce m-a deranjat la baterie este faptul că se încarcă destul de greu din priză. Prin USB nici nu am încercat, dar timpul scurs ar fi oricum mare. Dacă vreţi să o încărcaţi la finalul zilei, lăsând-o peste noapte, nu e deranjant.

<strong>Software</strong>

Tableta are Android 4.2 Jelly Bean, cu câteva îmbunătăţiri discrete aduse de Toshiba, prin opţiunile pentru sunet şi video. Nu am sesizat diferenţe. 

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>


Tableta este disponibilă la eMag la preţul de 1.299 de lei şi are transport gratuit, plus deschiderea coletului la livrare. Din ceea ce se poate vedea pe site-ul distribuitorului, este printre cele mai populare deja şi cu un motiv bun: o tabletă Toshiba, cu procesor Nvidia Tegra 3 la doar 1.300 de lei. Are dezavantaje, dar preţul e imbatabil. Comparaţia poate fi făcută doar cu tabletele româneşti. Evolio Quadra costă 1.000 de lei, E-Boda Supreme XL 400 QC costă 950 de lei, iar Allview Alldro 3 Speed Quad costă 1.200 de lei. Toate au preţuri mai mici, dar Toshiba compensează prin faptul că procesul Nvidia Tegra 3 este unul deja consacrat şi poate prin brand.

<strong>Plusuri:</strong>

  • Preţul este imbatabil.
  • Plasticul din care este realizată tableta este de calitate.
  • Conectivitate suficientă, ascunsă elegant în carcasă.
  • Viteza în interiorul aplicaţiilor.

<strong>Minusuri:</strong>

  • Ecranul are un contrast foarte prost, iar rezoluţia este slabă. De aşteptat la acest preţ.
  • Carcasa face un clic deranjant, atunci când este apăsată.
  • Autonomia este mediocră.

<strong>L-am cumpăra?</strong>

Dacă vrem o tabletă până în 1.500 de lei, care să fie quad core, nu avem prea multe alternative. Toshiba devine primul producător străin care aduce o asemenea tabletă în România. Restul ofertei este cuprins din Allview, E-Boda şi Evolio. Ce oferă Toshiba în plus? Un procesor consacrat şi un brand. Tableta are un preţ bun şi merită încercată, măcar ca o alternativă la suratele sale româneşti, cu procesoare produse de firme necunoscute din China. Răspuns final? E o tabletă de încercat.



 

toshiba excite pure
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite