REVIEW Samsung Galaxy Note 3 - poate cel mai bun telefon cu Android

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samsung a lansat Galaxy Note 3 în România acum două săptămâni. L-am testat pe parcursul câtorva episoade, pentru a detalia funcţiile sale, iar acum venim şi cu anumite concluzii. Poate fi Note 3 cel mai bun Android? E foarte aproape de acest titlu.

Note 3 e continuarea familiei de phablete inventată de Samsung acum doi ani. E un telefon mult mai matur, cu un design mai reuşit, dar şi cu defecte mici. Nu are o cameră foto excepţională, dar funcţionează perfect şi fluid. Pentru cei care vor un telefon business sau o consolă de jocuri, poate fi o alternativă de 3.200 de lei.

<strong>Design</strong>

Faţă de Note II, Galaxy Note 3 vine cu un design schimbat, mai rectangular şi mai elegant. Samsung s-a chinuit să arate premium şi l-a făcut aşa. Din păcate, pentru a compara cu o maşină, e ca şi cum ai avea un Jaguar cu imitaţie de piele.

Galaxy Note 3 este mai mic decât predecesorul său, cu ajutorul micşorării marginii carcasei în jurul ecranului. Astfel, pare şi mai comod decât Note 2, chiar dacă a ajuns la 5,7 inci, o dimensiune considerabilă a ecranului. Faţă de designul din 2012 al Samsung, care nu mi-a plăcut de niciun fel, 2013 este un an de maturizare pentru sud-coreeni. Un design matur pentru un telefon care vrea să dea clasă. E un telefon business, serios, dar poate fi şi o consolă mobilă de calitate.

Ca dimensiuni, singura problemă este pentru cei cu mâinile mai mici, aşa cum sunt eu. Nu ajungeţi la butonul de Înapoi, din colţul din dreapta jos. La cum am văzut eu Samsung Galaxy Round, construit la fel ca Note 3, dar cu ecran curbat, acela ar urma să rezolve această problemă. În rest, designul a rămas la fel: butonul central fizic există, deşi mi-aş fi dorit unul tactil, iar S Pen stă în partea din dreapta jos, încastrat elegant în carcasa cromată pe margini.

Problema mea apare la carcasa din spate, însă aceasta va putea fi înlocuită (deocamdată carcasele nu sunt disponibile în toate magazinele, unii clienţi Samsung plângându-se de acest lucru). Carcasa din spate pare de piele, dar e de fapt de plastic. Samsung a imitat chiar şi cusăturile pielii. E un element … de prost gust. Din păcate, sud-coreenii au avut o intenţie bună, terminată prost. Vreau o carcasă de piele la un telefon de 3.200 de lei!

<strong>Performanţe</strong>

 

Am aflat că Samsung a modificat telefonul pentru a performa foarte bine în testele de benchmark. E un minus, dar nu cred că ar trebui să ne uităm după asta. După cum am mai spus, rar veţi vedea un telefon dat prin benchmark-uri pe Tech Adevărul.

Samsung Galaxy Note 3 este cel mai bine dotat telefon de pe piaţă. Este ca un supercar american. Are o memorie RAM de 3 GB şi un procesor quad core la 2,3 Ghz, pe arhitectură Krait şi grafică Adreno 330. Cele două elemente dau performanţe excelente. Fluiditate. Acest lucru mă interesează. Sunt fost posesor de iPhone (pierdut, din păcate, într-un taxi dintr-o ţară îndepărtată) şi fluiditatea a fost ceea ce m-a atras către Apple, nu vreo pasiune pentru brand. Am căutat în mod repetat fluiditate la Android şi rareori am găsit. Ba nu mi-a plăcut interfaţa, ba nu mi-a plăcut cum se mişca. Samsung a reuşit să combine foarte bine software cu hardware în Note 3 şi sper să meargă pe aceeaşi direcţie în viitor.

Telefonul are o capacitate de stocare de la 16 la 64 de GB, extensibilă cu un card microSD. Am jucat de la Real Racing 3, la FIFA 14 la Modern Combat 4 şi niciunul nu a creat probleme. Am făcut multitasking cu ajutorul meniului de Android, pe site-uri şi YouTube, pe Evernote şi YouTube. Nu am avut probleme niciodată. E ca o mică staţie de lucru, ca o consolă de jocuri care nu are lag.

E cel mai bun telefon cu Android pe care îl puteţi cumpăra, din cele pe care le-am testat eu acum. Risc să zic că LG G2 sau nişte rivali de prin China (Oppo, Xiaomi, cineva?) ar putea egala aceste performanţe. Nici HTC One sau viitorul HTC One Max nu stau rău, dar momentan, Note 3 m-a impresionat.

<strong>Ecran</strong>

Saturaţie, culori, rezoluţie. Un spectacol. Samsung a ştiut să facă ecranul aceste Super AMOLED excelent. Are o rezoluţie FULL HD şi 386 de pixeli pe inch, ceea ce la 5,7 inci diagonală este un rezultat de excepţie.

Are culoare, are saturaţie şi reuşeşte să reziste la efectele celor mai bune jocuri. De asemenea, redarea la luminozitate maximă este bună, deşi nu este dernajantă. Un mare, mare plus pentru acest ecran, care se compară cu cele mai bune de pe piaţă. Dacă vreţi detaliu, e unul dintre cele mai bune terminale.

<strong>Autonomie</strong>

Dezamăgitoare, dar toţi posesorii de smartphone-uri deja nu mai pot avea pretenţii. Cu ecranul la luminozitate maximă şi 3G, telefonul rezistă să ducă opt ore. Dacă folosiţi şi Wi-Fi şi consum moderat la muncă, vă va duce o zi. E cam ceea ce pot toate terminalele de astăzi, cu câteva excepţii.

<strong>S Pen</strong>

Steve Jobs nu l-a suportat, Samsung l-a reinventat. E un element diferenţiator faţă de alte terminale, iar acum a devenit mai inteligent. E din plastic, vârful pendulează un pic, iar butonul care deschide opţiunile pe ecran, atunci când îl apropiem la un centimetru, e amplasat un pic prea jos pentru confortul nostru.

S Pen are cinci funcţii, pe lângă cea de previzualizare, prezentă şi la generaţia anterioară. Action Memo ne permite să transformăm scrisul de mână într-unul digital. Nu e rapid, dar pentru cei care se simt confortabili aşa, e bun pentru momentele când e frig afară.

Screen Write face o captură pe care putem să facem notiţe sau să ştergem bucăţi din ea. Scrapbooker selectează bucăţi din ecran, care pot fi salvate pentru documentare. S Finder caută în tot telefonul, iar Pen Window ne lasă să desenăm o fereastră pentru multitasking.

E un plus care poate fi apreciat de unii oameni. Dacă nu vă place, S Pen nu vă deranjează cu nimic.

<strong>Cameră foto</strong>

Este elementul cel mai slab al acestui telefon. Are 13 megapixeli, iar cea frontală are 2 megapixeli, dar pozele nu sunt nici pe departe de calitate. În timpul zilei realizează poze rezonabile, dar noaptea este depăşită total. Calitatea depinde extraordinar de mult de mediul unde sunt făcute. Pozele macro sau foarte luminate ies bine, dar dacă aplicăm un nivel moderat de zoom sau există elemente în mişcare, Note 3 nu se descurcă deloc.

Noi vă recomandăm modul HDR pentru poze de calitate ziua şi mai saturate. Senzorul de mici dimensiuni are probleme. Calitatea imaginilor de pe stradă noaptea este foarte proastă, cu mult zgomot.

La fel ca şi la alte Samsung-uri, camera are mai multe moduri de funcţionare, care pot fi selectate dintr-un mediu destul de simplu. Puteţi face HDR, aveţi setări pentru fotografii în mişcare sau puteţi obţine fecte cu Drama Shot, care realizează o rafală şi, să zicem, că un skater trece prin faţa voastră, va apărea de cinci ori. Cu toate acestea, pentru un user obişnuit, telefonul poate deveni obositor.

<strong>Conectivitate</strong>

Telefonul vine cu clasică mufă microUSB, are transmisie NFC, Wi-Fi Direct, share pentru celelalte dispozitive Samsung Galaxy de top. Tot ceea ce trebuie.

<strong>Software</strong>

Interfaţa TouchWiz de la Samsung este una plăcută, cu care ne-am obişnuit deja. Cu ce vine Samsung în plus faţă de alte telefoane cu Android? În primul rând, producătorul sud-coreean oferă o suită de aplicaţii mai mult sau mai puţin folositoare: Knox (foarte bun!! pentru securizarea unor anumite comunicaţii din telefon - în sfârşit şi la consumatorii normali), Group Play (urmărirea de video al comun cu alţi utilizatori de Samsung, de fotografii sau trimiterea unor fişiere), Samsung Link, Watch On, S Translator, S Voice şi S Health. Nu le veţi folosi pe toate, deşi vă recomand S Health. Consumă un pic din baterie, dar vă lasă să urmăriţi distanţa făcută într-o zi. De asemenea, telefonul are toată suita Google preinstalată şi două aplicaţii suplimentare care vin cu avantaje: Trip Advisor şi Evernote. La ultima, am apreciat tare mult faptul că activarea contului din aplicaţie oferă un an gratuit de Evernote Premium pentru orice client Note 3. Bravo, Samsung!

Veţi întâlni un meniu organizat în patru capitole. Conexiuni, Dispozitiv, Controale şi General. La Controale există toate personalizările Samsung, care nu folosesc la nimic. Air Gesture, Mişcări, Mişcarea palmei sau Ecran inteligent. Toate acestea sunt de nefolosit. Sincer, Samsung, opreşte-te cu toate poveştile astea de Star Trek. Nu merg decât în reclame.

Puteţi vedea o galerie foto a sistemului de operare în galeria foto pe care o puteţi accesa dând click pe acest link.

<strong>Sunet</strong>

Atunci când îl folosiţi fără căşti, sunetul este foarte bun, deşi difuzorul este foarte mic. Este destul cât să acoperiţi un apartament de mici dimensiuni dacă puneţi muzică pe telefon.

Am avut o problemă cu căştile pe care le oferă Samsung dintr-un singur motiv. Le fac albe. Ai un telefon negru, cu aspect elegant şi oferi căşti albe. Au căzut ca nuca în perete. Sunt clasicele căşti in-ear, cu diferite dimensiuni pentru toate gusturile. Dar combinaţia de negru cu alb nu este reuşită. Sper să se rezolve şi să se asorteze căştile.

samsung galaxy note 3 s pen

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>

Samsung Galaxy Note 3 nu este un telefon ieftin, dar dacă ne uităm puţin în tabăra Apple (cu telefoane incomparabile cu acesta, deoarece sunt din clase diferite, totuşi), putem să stăm liniştiţi. În momentul de faţă terminalul, în varianta cu 32 de GB stocare costă 3.200 de lei. Nu e un preţ pentru oricine, dar obţineţi un ecran bun, cea mai mare capacitate RAM de pe piaţă, un telefon capabil de multitasking şi un instrument de productivitate. E un preţ rezonabil.

<strong>Plusuri</strong>

  • Ecranul este de excepţie.
  • Performanţele nu pot fi replicate de niciun alt telefon cu Android pe care l-am testat până acum. E fluid, curat şi combinaţia dintre sistemul de operare şi hardware este aşa cum ar trebui.
  • S Pen a devenit mai inteligent.
  • Multitasking.
  • Aspectul general a fost îmbunătăţit.

<strong>Minusuri</strong>

  • Autonomia nu este la nivelul la care ne-am fi aşteptat.
  • Camera foto este mediocră.
  • S Pen poate fi complicat pentru multe persoane.
  • Deşi aspectul a fost îmbunătăţit de carcasa spate, imitarea pielii prin plastic dă un aspect mai puţin premium unui terminal de top.
  • Absenţa în acest moment al accesoriilor pentru telefon pe piaţa din România.

   

<strong>L-am cumpăra?</strong>

Personal, a fost unul dintre acele telefoane de care te ataşezi atunci când îl testezi. Pentru mine a fost un telefon prea mare, pentru că nu ajungeam la butonul Înapoi cu o singură mână. Mi-a părut rău. Nu e un telefon de buzunar. L-am cumpăra dacă am fi: un afacerist de succes, care-şi permite să dea bani pe un telefon premium sau dacă am fi un tânăr interesat de tehnologie, care doreşte să aibă jocuri performante, cu grafică excepţională şi care consumă şi foarte mult YouTube şi muzică. Pentru aceste două categorii telefonul este foarte bun. Este cel mai bun. L-am cumpăra doar aşa. Preţul este mare, dar nu prohibitiv.

samsung galaxy note 3 fofot adevarul
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite