REVIEW Lenovo IdeaPad Flex  S410 – vărul mai rigid al Yoga aproape se dă peste cap, dar nu dă pe spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecranul lui Flex se „îndoaie“ la 300 de grade FOTO Octavian Palade/Adevărul
Ecranul lui Flex se „îndoaie“ la 300 de grade FOTO Octavian Palade/Adevărul

Lumea Ultrabook-urilor este din ce în ce mai ciudată şi mai colorată şi mai variată. Producătorii vin cu fel de fel de giumbuşlucuri în încercarea de a se remarca pe o piaţă aproape saturată. Cei de la Lenovo mizează pe flexibilitate cu modele Yoga şi Flex.

Am testat, timp de o săptămână, modelul Flex S410. Ultrabookul vine cu un ecran tactil de 14 inci şi cu o balama specială care îi permite să stea în condiţii incomode.

<strong>Design</strong>

Aspectul Flex este unul jucăuş. Carcasa este dintr-un plastic negru, moale şi plăcut la atingere. Logo-ul Lenovo este se află în colţul superior din stânga, scris cu litere metalice argintii. Privit de sus, laptopul este chiar elegant, însă marginile îi dau de gol caracterul dual. Acestea sunt dintr-un plastic portocaliu care garantat va atrage priviri. Pe marginea din dreapta găsim trei butoane: avem butonul de power, dar şi cele pentru volum.

Când ridicăm capacul, suntem întâmpinaţi de un ecran glossy de 14 inci, înconjurat de o margine groasă lucioasă. Tastatura este înconjurată de un aluminiu negru iar track-padul de dimensiuni generoase este poziţionat central.  

Greutatea este destul de mare. Vorbim de un ultraportabil de 2kg. Nu va rupe spinarea nimănui, însă prezenţa lui va fi simţită într-un rucsac.

Mulţumită balamalei speciale (uşor enervantă din punct de vedere vizual), ecranul nu se opreşte când ajunge la 120 de grade. Nici la 180 de grade. Ci abia la 300 de grade. Ce înseamnă asta? Că Lenovo IdeaPad Flex se transformă într-un ecran tactil cu stand. Tastatura îi devine suport. Cât de util este acest lucru? Aflaţi în rândurile următoare.

ideapad flex

<strong>Hardware</strong>

Lenovo IdeaPad Flex vine echipat cu cele mai noi procesoare Intel. Modelul testat de mine era dotat cu un procesor Intel Core i5-4200U, tactat la frecvenţa de 1,6Ghz. Memoria RAM este de 8GB iar spaţiul de stocare, format dintr-un HDD de 500GB combinat cu un SSHD de 8GB. Ecranul tactil de 14 inci are o rezoluţia 1366x768, iar placa video este una Nvidia GeForce GT720M are o memorie de 2GB.

Performanţă

Lenovo IdeaPad Flex are ce muşchi să flexeze. Procesorul de generaţie Haswell, memoria RAM de 8GB şi placa video dedicată de la Nvidia fac o treabă extraordinară şi totul se mişcă exact cum ar trebui să se mişte pe un Ultrabook din 2013.

Browsingul şi activităţile de birou merg fără probleme şi fără întreruperi, filmele HD rulează lin, iar aplicaţiile din Windows 8 nu sughit. Editarea foto (Photoshop), chiar şi la formate mari (A4, A3) se face rapid şi editarea video (în Movie Maker) nu pune probleme laptopului.

Nu am încercat jocuri pe această configuraţie însă, titluri populare precum World of Warcraft, League of Legends sau Need For Speed World vor rula excelent (spun asta pentru că rulează pe un laptop cu o configuraţie mult mai slabă, dotată cu procesor Intel Core i de a doua generaţie). Pentru titluri precum Metro: Last Light, Crysis sau Bioshock: Infinite, nu bag mâna în foc, însă cel mai probabil nu vor oferi o experienţă foarte plăcută.

ideapad flex

Display şi sunet

Ecranul este dezamăgitor. Rezoluţia de 1366x768 aduce aminte de laptopurile de acum un an, iar luminozitatea ecranului nu este suficient de mare încât imaginile să poată fi văzute în bătaia razelor soarelui. Culorile sunt vii şi contrastul este mare, aşa că dacă vrem să ne uităm la un film în intimitatea dormitorului, nu vom avea plângeri.

Când vine vorba de responsivitate, senzorul capacitiv inclus pe Flex se descurcă foarte bine. Atingerile sunt sesizate instant şi nu am găsit zone care să nu reacţioneze la atingere.

Difuzoarele sunt plasate inferior, dar sunetul este surprinzător de puternic pentru un Ultrabook.IdeaPad Flex poate inunda o cameră întreagă cu sunet clar şi puternic. 

Autonomie

Bateria de 4 celule este ajutată mult de noua gamă de procesorare Intel. IdeaPad Flex este surprinzător de chibzuit când vine vorba de consumul de energie, reuşind să navighez pe Internet în jur de 7 ore cu luminozitatea setată pe la 40%.

Cu luminozitatea la maximum, laptopul duce undeva la 3-4 ore de browsing, ceea ce, din nou, nu este deloc rău. De asemenea, cu luminozitatea la 50% se pot urmări cap-coadă două filme HD (aproximativ 3 ore).

ideapad flex

Conectivitate

IdeaPad Flex nu surprinde cu absolut nimic din acest punct de vedere. Avem două porturi USB 2.0, un port USB 3.0, un cititor de carduri, un port Ethernet, un port Jack, un port HDMi şi cam atât. Conectivitatea WiFi este de tip 802.11 b/g/n şi Ultrabookul dispune şi de Bluetooth.

Tastatură

Cei de la Lenovo se pricep la tastaturi şi asta nu mai este un secret. Tastatul e o experienţă plăcută şi degetele curg de la o tastă la alta. M-a deranjat faptul că tastatura nu are iluminare, însă asta nu este neapărat un capăt de lume. Trackpadul funcţionează şi el foarte bine, fiind dotat cu fel de fel de gesturi. 

<strong>Folosirea în modul „flex“</strong>

Nu am găsit foarte multe cazuri în care am simţit nevoia să „rabatez“ ecranul la maximum. Dacă vrem să jucăm joculeţele concepute pentru interfaţa Windows 8, acest mod poate fi util. Am apreciat că, într-un spaţiu mic (în autocar sau în avion, de exemplu), e mai uşor să te uiţi la un film ţinând laptopul în această poziţie, în poală.

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>

Lenovo IdeaPad Flex S410 era în oferta eMag la preţul de 3.669 de lei. Între timp, stocul s-a epuizat, însă fratele mai mare S510 (ecran de 15,6 inci) poate fi cumpărat la preţul de 3.199 lei (versiunea cu procesor i3).

Plusuri

  • Performanţă bună
  • Autonomie peste medie
  • Aspect interesant

Minusuri

  • Rezoluţia mică a ecranului
  • Greutate cam mare pentru un ultrabook

<strong>L-aş cumpăra? </strong>

Faptul că ecranul lui Flex se dă peste cap pe mine nu m-a dat pe spate. Îi apreciez performanţa şi autonomia, iar preţul lui este competitiv, însă m-a deranjat destul de mult rezoluţia ecranului. Dacă ar fi să îmi cumpăr un Ultrabook cu ecran tactil, aş alege unul cu ecran fullHD, chiar dacă nu i s-ar învârti ecranul la 300 de grade. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite