Poate cele mai mari probleme aduse de tehnologie: ne strică somnul şi memoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din când în când se mai face câte un studiu care arată cum ne afectează tehnologia starea de sănătate. Cel mai nou susţine că folosirea computerelor ne slăbeşte memoria.

Folosirea computerelor şi a motoarelor de căutare influenţa dezvoltarea cancerului. Studiul a examinat obiceiurile de memorare a 6.000 de adulţi din Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda şi Luxemburg şi arată că peste o treime dintre subiecţi apelează mai întâi la computere pentru a-şi aminti informaţii.

Doctor Maria Wimber, de la Universitatea din Birmingham, susţine că tendinţa de a căuta informaţii împiedică formarea de amintiri pe termen lung. „Creierul nostru pare să consolideze o amintire, de fiecare dată când ne aducem aminte de ea, iar în acelaşi timp să uite informaţia irelevantă care ne distrage”, afirmă Wimber.

Studiul concluzionează că oamenii s-au obişnuit să folosească dispozitivele tehnologice ca pe o „extensie” a creierului şi avertizează asupra evoluţiei aşa numitei „amnezii digitale”, în care oamenii sunt gata să uite informaţii importante, fiind convinşi că le pot recupera imediat de pe un dispozitiv digital. Totuşi, asta n-ar fi singura problemă cauzată de dispozitivele mobile.

Le folosim tot mai mult, dar mai ales le folosim peste tot. Deşi pare un obicei nevinovat folosirea telefonului în pat, înainte de culcare, aceasta poate avea un efect nociv asupra sănătăţii noastre. Asta pentru că lumina artificială generată de ecranele electronicelor afectează modul în care corpul nostru produce melatonina. Acest hormon are un rol important în reglarea bioritmului.

Glanda pineală este extrem de sensibilă la lumină, iar câteva cercetări recente au arătat că aceasta secretă cantitatea necesară de melatonină doar în condiţii de beznă totală. La mijlocul anului trecut, American Chemical Society a publicat un videoclip în care prezenta cum expunerea la lumina albastră păcăleşte corpul făcându-l să creadă că este dimineaţă, iar asta ne afectează ritmul cardiac şi ne face să adormim mult mai greu.

În plus, expunerea la lumina albastră înainte de somn îţi poate deteriora ochii. Mai mulţi opticieni au declarat că au observat niveluri mai ridicate de stres pe retinele tinerilor, iar asta ar putea conduce la tulburări precum distrugerea vederii centrale. În astfel de cazuri extreme, poate duce chiar la orbire. De asemenea, expunerea la lumina albastră mai poate provoca toxicitate retiniană.

Lipsa melatoninei ne-ar putea face mai vulnerabili în faţa bolilor, deoarece nivelul scăzut al acestui hormon poate conduce la dezvoltarea mai multor tipuri de cancer, precum cel de sân, ovarian, sau de prostată. De asemenea, ne poate afecta starea de spirit. Expunerea la lumina albastră s-ar părea să aibă un impact notabil asupra stării de spirit a unei persoane. În plus, un studiu făcut pe şoareci a arătat faptul că nivelul scăzut de melatonină poate facilita apariţia unei stări de depresie, conform Playtech.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite