Lupta contra pirateriei software se duce şi prin artă. IGPR şi BSA lansează „Ars Praeventiva“ pentru elevii de liceu
0
Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Business Software Alliance au un parteneriat încă din 2011. Până acum s-au concentrat pe companii şi pe folosirea software-ului cu licenţă în acestea. Acum, parteneriatul acesta naşte o nouă campanie dedicată liceenilor în care va fi implicată şi arta.
Festivalul „Ars Praeventiva” se numeşte noul proiect al IGPR şi BSA, iar acesta îşi propune să crească nivelul de siguranţă a elevilor în utilizarea calculatorului şi a comunicaţiilor electronice, provocându-i să se implice creativ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv şi să le transpună pe scenă în spectacole destinate propriilor colegi. Anul acesta, IGPR şi BSA îi invită pe liceeni să creeze scenarii cu tema „utilizarea în siguranţă a calculatorului şi a comunicaţiilor electronice de către tineri“.
Iniţiativa urmăreşte prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, iar asta pentru că cele mai bune rezultate au fost înregistrate după acţiuni în care mesajele preventive au fost transmise prin metode atractive, interactive şi cu puternic impact vizual. Tocmai de aceea, festivalul de teatru „Ars Praeventiva” implică un număr mare de tineri care au libertatea de a alege mesajele şi forma în care sunt transmise recomandările specialiştilor în prevenirea criminalităţii, explorându-şi, în acelaşi timp, înclinaţiile artistice spre domenii ca scenaristica sau actoria.
Acest festival dă deopotrivă tinerilor din liceele bucureştene ocazia de a-şi manifesta creativitatea şi de a afla mai multe despre riscurile pe care utilizarea tehnologiei le poate implica. Magda Popescu, BSA Outside Counsel
Mihai Mălaimare a vorbit la începutul conferinţei despre artă şi cum aceasta este printre puţinele ramuri care nu dispare şi nu se alterează prea mult, chiar şi în vremuri grele.

Festivalul este conceput în trei etape. Într-o primă fază, liceenii sunt invitaţi să înscrie propuneri de scenarii până la data de 10 octombrie 2013, acestea urmând să fie evaluate de către un juriu format din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, ai IGPR, BSA şi ai partenerilor şi prezidat de domnul Mihai Mălaimare. Cele mai bune 10 scenarii vor fi premiate pe data de 15 februarie 2014 şi vor fi puse în scenă în a doua etapă a competiţiei, desfăşurată în perioada 01 februarie-24 mai 2013, când trupele de teatru din liceele bucureştene vor pune în scenă câte unul din cele 10 scenarii câştigătoare ale etapei precedente.
În urma acestei etape intermediare, vor fi selectate 10 trupe liceale, care vor intra în a treia şi ultima etapă, derulată în perioada 31 mai – 1 iunie 2014 şi finalizată cu premierea celor mai bune trei trupe de teatru. Mai multe informaţii despre modul de organizare a concursurilor, tematica şi recomandările specialiştilor, formularele de înscriere şi calendarul de desfăşurare sunt disponibile pe site-ul softwareculicenta.ro.
Festivalul de teatru Ars Praeventiva ne dorim să fie o asemenea lecţie pe care tinerii ce au descoperit mai devreme adevărurile de care vorbim să o predea colegilor şi prietenilor lor. Comisar-şef Constantin Stroescu, şeful Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IGPR
Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.