FOTO Secretele din Silicon Valley: cum se trafica resursa umană între Apple, Intel sau Google şi cererile lui Steve Jobs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eric Schmidt (Google) şi Steve Jobs (Apple, în vremea când Android încă nu ameninţa poziţia iPhone. FOTO Investors.com
Eric Schmidt (Google) şi Steve Jobs (Apple, în vremea când Android încă nu ameninţa poziţia iPhone. FOTO Investors.com

Steve Jobs pregătea multe inovaţii la Apple şi nu voia ca acestea să ajungă în patrimoniul altor companii. O sursă de scurgere a informaţiilor erau foştii angajaţi pe care competitorii îi căutau. Cofondatorul Apple a trimis, în acest sens, zeci de mailuri în care i-a ameninţat chiar cu procese, dacă nu se opresc din recrutare.

Înainte ca primul Steve Jobs se temea că Palm, o companie recunoscută în industria mobilă, îi va recruta foştii oameni şi astfel va intra în posesia unor date importante, notează „The Verge“. Politica „neangajărilor“ a implicat mai multe companii din Silicon Valley la mijlocul anilor 2000 şi acestea sunt acum acţionate în instanţă de foşti angajaţi. 

Apple vs. Palm

În 2007, iPhone abia a fost prezentat şi lansat pe piaţă, iar Steve Jobs era îngrijorat că Palm recruta prea mulţi oameni ai Apple pentru a-şi menţine şi spori poziţia pe piaţă. Jobs îi învinovăţea pe Jon Rubenstein - unul dintre oamenii implicaţi în dezvoltarea iPod - şi Fred Anderson - unul dintre foştii directori ai Apple - pentru faptul că au demarat şi participat la procesele de recrutare.

„[Steve Jobs, către Ed Colligan, Palm] Sfatul meu este să te uiţi peste portofoliul de patente pe care îl avem înainte de a lua o decizie finală“, acestea au fost vorbele lui Jobs din finalul unui mail trimis oficialului Palm. Cofondatorul Apple făcea o referire subtilă la faptul că are mai multe patente pentru care îi poate acţiona în instanţă pe rivali. Pe scurt, fie renunţă la angajaţi şi recrutarea angajaţilor Apple, fie sunt chemaţi la judecată. „Amândoi vom sfârşi prin a plăti foarte mulţi bani unor mulţi avocaţi“ sunt cuvintele pe care Calligan i le-ar fi transmis lui Jobs cu altă ocazie. 

image

„Războiul termonuclear“ contra Google

După ce gigantul american a intrat peste Apple cu sistemul de operare Android, Steve Jobs a spus că va declanşa asupra Google un război termonuclear. A crezut până la moartea sa că Google a copiat iOS şi de aceea nu merită succesul atins. Totuşi, rădăcini ale acelei atitudini a cofondatorului Apple s-au fixat din 2006. 

Într-un mail către Eric Schmidt, actualul director executiv al Google şi unul dintre oamenii de bază ai Apple, Jobs îl informa că mai mulţi angajaţi din divizia iPod sunt recrutaţi. „Dacă este adevărat, poţi să opreşti acest demers?“, întreba Jobs la finalul mesajului, cerându-i într-un mod subtil lui Schmidt să stopeze exodul. 

image

Totuşi, încă din 2005 Google avea Apple trecută pe o listă a companiilor de la care să nu recruteze oameni. „Do Not Cold Call“ înseamnă, însă, că Google nu se opreşte din a-i angaja, ci pur şi simplu nu-i mai caută în mod direct. „Vom accepta orice referinţă internă sau externă care indică faptul că persoana în cauză «este în căutare»“ se arată într-un mail trimis de Shona Brown (Google) către mai mulţi oficial ai companiei. 

Pe lista de companii „sensibile sunt trecute AOL si AsJeeves, grupuri care activează, de asemenea, în domeniul căutărilor online. Acestea au beneficiat de un tratament preferenţial, pentru oamenii cu putere executivă de la aceste companii Brown a cerut ca anumiţi oameni din conducerea Google să fie informaţi şi în funcţie de răspunsurile lor ar fi fost angajaţi cei plecaţi.

image

Intel avea de asemenea probleme cu Google. Acest fapt reiese dintr-un mail trimis de Renee James, vicepreşedinte executiv Intel, către Paul Otellini, directorul companiei. James se plânge că gigantul căutărilor online caută intenţionat oameni, în Moscova, China şi Santa Clara fiind demersuri avansate de recrutare.

image

Procesul a mers mai departe, în ciuda asigurărilor venite de la Otellini pe 6 septembrie. Potrivit directorului, între el şi Schmidt a fost încheiat un acord tacit. „Nu avem nimic semnat“, spune acesta, fapt care, peste 20 de zile, s-a dovedit că le-a dăunat.

image

Lista companiilor de la care Apple a fost de acord să nu recruteze oameni:

image

Mai mult mesaje schimbate între companii sunt disponibile în galeria foto a celor de la „The Verge“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite