Casa inteligentă va schimba modul în care trăim, dar (încă) nu va fi ca în filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un birou de lucru care răspunde la comenzile tale. FOTO CNET
Un birou de lucru care răspunde la comenzile tale. FOTO CNET

Să ai un telefon inteligent nu mai este o realizare, iar acelaşi lucru se va întâmpla cu casele şi alte obiecte şi domenii. Intel are un concept de casă, cât o garsonieră, pe care a făcut-o mai inteligentă cu tehnologiile actuale ca să vedem ce ne aşteaptă în următorii cinci spre zece ani.

În urmă cu aproape o lună scriam despre un viitor care întârzie, cum n-aveam maşini zburătoare, case care ne ascultă şi chiar teleportare. Realitatea e că lucrurile niciodată nu evoluează la fel de repede ca imaginaţia. Că e bine sau rău e mai puţin important, contează că există un ritm al adopţiei noilor tehnologii, iar cea mai nouă, deşi nu prea populară, se numeşte Internetul Lucrurilor. Adică este, aşa, un Internet pe care îl avem deja la care vom conecta fel şi fel de obiecte în următorii ani.

Până la toate acele "chestii" conectate la Internet, am văzut un experiment interesant al Intel. Este o casă, sau poate o microcasă, amenajată într-un spaţiu cât o garsonieră mai lungă şi în care găseşti bucătărie, pat, birou de lucru, baie şi un fel de sufragerie. Aceasta este însă o repartizare veche. Ce mai găseşti în Intel Tiny Home este colecţia de gadgeturi inteligente şi conectate la o aplicaţie generală. Nu contează prea mult, până nu înţelegi la ce te ajută.

"Internetul Lucrurilor" este doar o denumire, pentru că orice dezvoltare tehnologică are nevoie de un nume. Gândeşte-te doar la un scenariu simplu, care devine realitate în următorii 10 ani. Într-o casă conectată la Internet, ceasul, telefonul sau televizorul (sau poate trei în acelaşi timp) te trezesc fără să le setezi tu. Îţi ştiu deja programul zilnic, obiceiurile matinale, şi acţionează în consecinţă. Unii îi mai spun şi web 3.0, în care gadgeturile prevăd ce ai nevoie înainte să ai nevoie şi să cauţi tu să satisfaci acea nevoie.

Preţul confortului într-o casă inteligentă

Apa pentru duş este încălzită aşa cum îţi place, iar radioul sau televizorul sunt deja pe acele canale pe care le urmăreşti. În bucătărie, alimentele din frigider sunt mereu proaspete, fiind monitorizate constant, iar cumpărăturile ţi le ridici direct de la supermarket, după ce frigiderul le-a "comandat" magazinului. Cafeaua este deja făcută. Când pleci din casă, este suficient să spui asta şi uşa se va închide automat în urma ta.

La venire vei fi scanat prin amprente, retină sau faţă ca să fii autorizat să intri. De asemenea, lumina poate fi controlată automată sau cu vocea şi ceasul, brăţara de fitness sau telefonul se vor încărca wireless pe diverse zone din masa de bucătărie, birou sau chiar masa de cafea din sufragerie.

casa inteligenta intel

Scenariul poate părea SF în urmă cu 10-20 de ani, dar experimentul Tiny Home al Intel arată că este aplicabil chiar în 2015. Compania n-a creat de la zero o casă, că este uşor s-o faci inteligentă, când aranjezi din start toată infrastructura. A luat însă senzorii şi gadgeturile necesare şi a creat puntea între toate acestea: un centru de control şi informare.

Printre cele mai mari beneficii, dincolo de scenariu futurist de mai sus, este că ştii când o ţeavă s-a spart şi casa se inundă. Poţi chema un instalator, îi permiţi accesul în casă, rezolvă problema şi plata se face online. Totul de la distanţă. De asemenea, există microfoane în casă, iar dacă cineva îţi sparge geamul, ştii imediat. Ia toate acestea ca pe un experiment, ca un studiu de caz "se poate face asta". Senzori, Internet şi dispozitive mobile avem deja, iar implementarea se face pas cu pas. Cea mai bună parte e că nu schimbi casa, doar pentru că nu e inteligentă.

Desigur că miza acestei mobilări inteligente a caselor este sporirea veniturilor unei companii. Trăim într-o lume suficient de mercantilă, cât să înţelegem că nimic nu e gratis. Se poate spune că astfel se pune preţ pe confort, dar uneori este un preţ justificat. Mai mult, nici telefoanele inteligente n-au fost primite cu braţele deschise la început şi n-au ajuns adevărate computere de folosit mai mereu peste noapte. Sunt de peste 10 ani pe piaţă cele mai populare platforme.

Companiile acestea care au făcut bani în alte domenii, cum ar fi furnizarea de procesoare în cazul Intel, fabricarea de computere şi telefoane în cazul Apple sau de software pentru web în cazul Google, vor să continue să facă bani şi în viitor, iar Internetul Lucrurilor este următoarea rampă. În prezent, se exprimentează mult cu maşini autonome, case inteligente, gadgeturi de fitness, ceasuri inteligente şi câte şi mai câte. Este faza de experiment şi este foarte bine, că vedem ce  se poate concretiza şi ce nu. Deocamdată, această microcasă este fezabilă: încuietori inteligente sunt, microfoane de asemenea, iar lumina poate fi controlată inteligent.

Mai trebuie acel ceva care vinde un produs. În cazul telefoanelor au fost aplicaţiile şi în cazul Internetului a fost accesul la informaţii.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite