Şi Steve Jobs a spus: să fie Macintosh! 30 de ani de la computerul care i-a adus sfârşitul la Apple

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs şi primul iMac, reeditând imaginea cu primul Macintosh. FOTO FanPop.com
Steve Jobs şi primul iMac, reeditând imaginea cu primul Macintosh. FOTO FanPop.com

Momentul care avea să-l schimbe pe Steve Jobs şi să schimbe compania Apple a venit pe 24 ianuarie 1984. Atunci, a fost lansat primul calculator Macintosh, un concept care avea mai târziu să devină norma, dar atunci pur şi simplu piaţa era formată pe altceva. Macintosh a fost un eşec, Steve Jobs a fost înlăturat de la Apple şi aceste lucruri aveau să fie peste zeci de ani piloni ai revenirii pentru companie şi cofondator.

Pe 24 ianuarie 1984, Steve Jobs era pe scenă în California şi prezenta ceea ce el considera a fi cel mai de succes produs al Apple, cel care avea să facă din această companie un gigant peste IBM. La acea conferinţă a fost difuzată şi una dintre cele mai cunoscute reclame, inspirată din romanul „1984“ al lui George Orwell. Totuşi, computerul revoluţionar costa aproape 2.500 de dolari şi nu se ridica la înălţimea promisiunilor.

„Big Brother“ era IBM, un frate mai mare şi mai rău care strica piaţa computerelor personale, cel puţin în ochii lui Jobs. Iar Apple era compania tânără, cea care putea schimba piaţa şi, de ce nu, lumea. O fată blondă scapă din turmă şi aruncă un ciocan spre un ecran imens din care le vorbeşte ei şi altora ca ea „Fratele cel mare“. Acesta e începutul unei noi lumi, cel puţin una după cum a sperat Steve Jobs. N-a fost nicidecum aşa.

Fondatorul Apple era optimist, dar lumea nu era pregătită să creadă în astfel de computere şi nici ele nu livrau la înălţimea promisiunilor. Într-o bună zi, oamenii vor lua acest computer cu ei pentru a lucra acasă, nu vor reuşi să-i mai îndepărteze pe copii de el, iar probabil, până la urmă, ei vor cumpăra chiar şi un computer special pentru familie“, afirma Steve Jobs în 1984. Totuşi, Macintosh a avut vânzări foarte proaste, au fost investiţi foarte mulţi bani în dezvoltarea sa, iar oamenii voiau în continuare Apple II, cel mai de succes produs al acelor vremuri. A fost atât de dorit acest computer, încât s-a dovedit „canalul“ pentru profit al Apple încă doi ani, până în 1986.

Celebra reclamă la Macintosh

Momentul când lui Steve Jobs i-a fost teamă să vorbească

John Sculley, omul adus de Jobs la Apple şi care avea să fie cel care îl îndepărtează pe fondator, îşi aduce aminte într-un articol pentru CNET cum a fost pe 24 ianuarie 1984. „Am urmărit acest computer de la ideea din mintea lui Steve Jobs la produsul care avea să devină o metaforă pentru întreaga epocă a cunoaşterii, muncii şi productivităţii“, îşi aminteşte Sculley.

Steve Jobs nu mai voia să audă de Apple II, iar în decembrie 1983 la Apple deja se împachetau computerele Macintosh pentru primii clienţi. Apoi, a venit lansarea din 24 ianuarie 1984 pentru care Steve Jobs a repetat ore în şir, iar inginerii Apple încercau să facă acel computer să funcţioneze aşa cum trebuie, având însă lipsuri pe partea hardware.

Sunt speriat. Nu sunt sigur că pot vorbi. Steve Jobs

Şi încă ceva... Jobs voiau ca pe ecranul computerului să apară salutul „hello“, iar acest moment nu a fost inclus în repetiţii, fondatorul Apple voia să fie una dintre surprizele evenimentului. „Talentul pentru prezentări al lui Jobs este legendar. A repetat din nou şi din nou, fiecare gest, cuvânt şi expresie“, mai spune Sculley. Totuşi, în momentul prezentării s-a speriat.

„Sunt speriat. Nu sunt sigur că pot vorbi. [...] Este cel mai important moment al vieţii mele. Tot ce am visat şi creat în aceşti ani chiar se va întâmpla în câteva momente“, i-ar fi spus Steve Jobs lui John Sculley. „Ne-ai spus ca vei schimba lumea. Acum, ieşi acolo şi fă asta“, i-a replicat directorul de atunci al Apple.

Reclame pentru Macintosh

Lumea n-a fost schimbată atunci, ci doar istoria Apple şi a lui Jobs. După cum îşi aduce aminte Steve Wozniak, cofondator Apple, primul Macintosh era destul de prost, asta pentru că o versiune bună ar fi costat mult prea mult. La Apple mai erau două grupuri rivale, cel care se ocupa de Lisa şi cel creat de Jobs pentru a dezvolta Macintosh, iar Steve Jobs nu era de acord cu primul pentru că făcea Lisa prea scump. „1MB de RAM pe vremea aia costa 10.000 de dolari la inflaţia de astăzi. El a venit cu o alternativă ieftină, dar nu i-a ieşit în realitatea decât un computer slab, prost“, a zis Wozniak.

Prezentarea din 1984

Primul iPhone, ca primul Mac

Macintosh avea o interfaţă grafică îmbunătăţită faţă de cea de pe Lisa, primul de la Apple cu aşa ceva, avea mouse, tastatură şi monitor incluse şi era foarte portabil. Era dotat cu aplicaţii pentru publishing şi era capabil să „citească“ texte. A primit mai multe îmbunătăţiri de-a lungul timpului, dar niciodată vânzările nu au fost foarte bune, asta până când au luat-o în jos la propriu, pe fondul creşterii Windows şi PC-urilor obişnuite.

Totuşi, poate fi trasă o paralelă între primul Macintosh şi primul iPhone, după cum îşi aduc aminte inginerii care au lucrat la telefonul Apple. Jobs dorea ca pe scenă să facă tot ceea ce un utilizator ar vrea să facă cu un smartphone. Să asculte muzică, să navigheze pe Internet şi să preia apeluri. Numai că iPhone nu era gata pentru aşa ceva, nu în 2007, în ianuarie. Iar Andy Grignon şi alţi ingineri ştiau asta. Telefonul încă pierdea apeluri, se deconecta de la Internet sau pur şi simplu se închidea din cauză că hardware-ul şi software-ul nu comunicau prea bine. În prezent, iPhone este văzut drept cel mai optimizat smartphone. Nu şi în 2007.

Jobs voia ca imaginea de pe iPhone să fie prezentată pe un ecran de pe scenă. Şi alţii îşi prezentau produsele aşa, dar cei mai mulţi filmau demonstraţiile de sus cu o cameră video, dar el nu dorea ca mâna sa să blocheze imaginea. Astfel, le-a spus inginerilor să monteze circuite în plus care să-i permită telefonului să facă asta. Efectul a fost unul impresionant pentru cei din public, dar munca din spate n-a fost deloc uşoară. Mai mult, Grignon a modificat puţin lucrurile şi în cazul conexiunii prin WiFi pentru care a pregătit un router AirPort astfel încât să nu fie de găsit pentru laptopurile din sală.

Prezentarea primului iPhone

Cât priveşte conexiunea la reţeaua telecom, primul iPhone nu era deloc de încredere. Astfel au adus lângă scenă un transmiţător portabil pentru a-i asigura o recepţie cât mai bună, dar i-au şi modificat sistemul de operare pentru a arăta mereu toate unităţile de semnal pline, chiar şi când nu le avea. „Dacă partea radio pica şi se repornea, cum bănuiam noi că se putea întâmpla, nu voiam ca cei din sală să ştie asta. Astfel, am modificat codul şi mereu a arătat 5 unităţi de semnal“, a afirmat Grignon.

Noul Steve Jobs şi noul Apple

Steve Jobs a revenit la Apple, după plecarea din anii '80, la finalul anilor '90 şi a împins compania spre succes cu iPod-ul, iPhone-ul şi, mai nou, cu iPad-ul. Steve Wozniak caracterizează foarte bine perioada de după lansarea Macintosh, când pur şi simplu nu era timpul lui.

„Steve era încă tânăr şi încerca să se mişte repede, dar nu avea suficientă răbdare pentru a crea un produs bun, un produs de succes. [...] Când Steve Jobs a fost la NeXT, s-a maturizat şi a devenit persoana pe care au cunoscut-o toţi, persoana care, când a revenit la Apple, a fost gata să conducă această companie şi să ţină lucrurile sub control“, a afirmat Steve Wozniak.

Lisa şi Macintosh veneau să înlocuiască Apple II, unul dintre cele mai de succes produse ale companiei, doar că au venit prea devreme. „[...] Lisa trebuia întârziat încă cinci ani şi atunci ar fi fost gata. Când a venit iPod, atunci a fost cu adevărat noul Apple II“, a mai spus Wozniak.

steve jobs macintosh foto cult of mac

În prezent, Macintosh este sub forma unui iMac, un computer all-in-one, iar Apple are şi un model interesant prezentat în 2013. E vorba de noul Mac Pro care poate semăna cu un coş de gunoi, cu un fierbător de cafea sau pur şi simplu cu o scrumieră. Mai mult, în ciuda eşecului primului Mac, IBM nu s-a dovedit „fratele cel mare“ care să cucerească lumea, dar spre finalul vieţii sale Steve Jobs avea un nou rival: Google, acuzând compania că i-a copiat ideile de la iPhone şi le-a aplicat pe Android. Iar Microsoft a rămas un rival clasic, în ciuda parteneriatului din 1997.

Află mai multe: 

Chinurile facerii primului iPhone: Steve Jobs îl voia perfect, dar telefonul era departe de acest vis

Cofondatorul Apple, despre ce l-a schimbat pe Steve Jobs şi telefonul din anii '90 care a ajuns să inspire iPhone

Primul calculator creat de Steve Jobs şi Steve Wozniak, Apple I, a fost cumpărat la licitaţie pentru o sumă record

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite