Istoria CES: 50 de ani de tehnologii care au schimbat omenirea, de la casete video şi Commodore 64 la Blu-ray şi ecrane 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgul de Tehnologie CES (Consumer Electronics Show) din Las Vegas a debutat în 1967 şi de atunci, în aproape jumătate de secol, a adunat la standurile sale mii de companii şi a trezit entuziasmul a milioane de vizitatori. Aici, a fost prezentat primul smartphone Apple, dar şi conceptul Blu-ray. Iar pe 8 ianuarie târgul îşi deschide din nou porţile.

Al Doilea Război Mondial a adus, pe lângă crize financiare şi ţări în ruină, diverse concepte tehnologice care au fost aplicate mai târziu în produse destinate populaţie. După 1950, au început să apară târgurile unde aceste produse să fie expuse, iar în 1967 a fost primul an al CES. În prezent, show-ul se ţine în Las Vegas, dar de-a lungul celor 46 de ani de istorie a trecut şi prin alte oraşe din Statele Unite ale Americii. Site-ul The Verge a adunat momentele cheie ale acestui târg de tehnologie.

1967 În iunie, a debutat CES la New York. Acesta era o ramură a Chicago Music Show, până atunci cea mai mare expoziţie de produse electronice. Au fost 14 companii printre care nume ca LG, Motorola şi Philips, şi au împărţit un spaţiu de peste 9.000 de metri pătraţi. Anii '60 aveau să consemneze o creştere în popularitate a produselor japoneze.

image

1969 În acest an, la CES a fost vorba de televizoare şi receptoare radio.  A avut loc tot în New York, iar Panasonic a venit cu televizor cu ecran de doar 1,5 inci care cântărea aproximativ 900 de grame. Producătorul a mai prezentat şi o pereche de căşti stereo care i-a făcut pe cei de la The New York Times să spună că utilizatorul ar arăta ca „un om venit de pe Marte“. 

image

1971 Acest an a marcat mutarea CES la Chicago, unde avea să stea timp de 6 ani, şi lansarea aparatului video Sony U-Matic. A fost printre primele modele care să aibă casete cu banda pentru înregistrare în interior. Se poate spune că târgul din '71 a fost al înregistrărilor audio şi video, consemnând şi introducerea casetelor audio goale pe care utilizatorii puteau înregistra. Mai mult, căştile stereo au scăzut în dimensiuni şi preţ.

image

1974 În acest an a fost prezentat strămoşul CD-ului, DVD-ului şi Blu-ray-ului. E vorba de player-ul LaserDisc (LD) care era văzut drept înlocuitorul casetelor video şi era primul echipament de stocare pe mediu optic. Nu a fost lansat până în 1978, dar nici atunci nu s-a bucurat de mare priză la public.

image

Filmele şi suportul propriu-zis erau scumpe, astfel că piaţa nord-americană nu l-a preferat în detrimentul VHS sau Betamax, sisteme video populare la acea vreme. Nici Europa sau Australia nu s-au dovedit mai primitoare, dar în Asia a avut parte de un interes mai mare. În special în Japonia, Hong Kong şi Singapore player-ul LaserDisc a fost destul de bine primit.

Discul pentru LD era de câteva ori mai mare decât un CD şi stoca 30 sau 60 de minute. Philips si Pioneer au fost doi dintre producătorii care au contribuit la dezvoltarea acestui dispozitiv. 

1978 A avut loc prima expoziţie în Las Vegas. Însă până în 1995 a avut loc un show vara, în Chicago, şi unul iarna în Las Vegas. Primul eveniment din oraşul cazinourilor a avut la dispoziţie un spaţiu de aproximativ 45.000 de metri pătraţi, iar industria muzicală a continuat să fie în centrul atenţiei.

image

1979 Compania Atari, recunoscută în industria jocurilor, a prezentat două modele de calculatoare personale: Atari 400 şi Atari 800. Au avut succes şi au rămas pe piaţă până la începutul anilor '90. În cea mai bună perioadă, compania a vândut două milioane de unităţi, iar per total aproximativ patru milioane.

image

1981 CD-ul (compact disc) ajungea la CES şi se pregătea pentru intrarea în istorie. Un an mai târziu ajungea pe piaţă şi, acum, 31 de ani mai târziu încă este comercializat şi folosit. Această invenţie a dus la sporirea stocării optice, au apărut playere de muzică tot mai compacte şi capabile să citească CD-uri, iar discheta optică a pierdut tot mai mult din popularitate. Odată cu CD-ul a fost prezentată şi camera de filmat pentru utilizatorii obişnuiţi.

În 1982, un alt simbol al computerelor a apărut la CES: Commodore 64. Numărul din nume a venit de la faptul că folosea o memorie RAM de 64 kilobaiţi. Faţă de mai popularul Apple II, Commodore 64 producea un sunet mai bun şi avea specificaţii grafice mai bune, dar era şi mai ieftin. Între 1983 şi 1986 a dominat piaţa PC-urilor, întrecând rivali ca IBM sau Apple. Per total, au fost cumpărate peste 13 milioane de unităti, ceea ce-l califică drept cel mai bine vândut computer din toate timpurile.

image
image

1988 În Las Vegas, la show-ul de iarnă, Tetris avea să-şi facă apariţia. Este unul dintre cele mai populare jocuri pentru aproape toate dispozitivele electronice create vreodată. În doar 5 ani, începând cu 2005, jocul a fost cumpărat în peste 100 de milioane de copii pentru telefoanele mobile. 

image

Tetris este un joc conceput de rusul Alexei Pajitnov şi prima lansare a avut loc pe 6 iunie 1984. Numele provine de la prefixul numeral „tetra-“ (patru, în greacă, deoarece fiecare element din joc are patru segmente) şi „tenis“. Jocul a fost, totodată, şi primul produs software de divertisment exportat în SUA din URSS. În 1989, a fost lansat împreună cu orice consolă Nintendo Game Boy.

image

1993 Cu un an înainte, Apple a marcat ultima prezenţă la CES. Runda de inovaţii s-a terminat cu prezentarea de către John Sculley, directorul companiei, a smartphone-ului Newton. Dezvoltarea dispozitivului a început în 1987, iar ultima zi a acestuia a fost 27 februarie 1998. Beneficia de câteva aplicaţii, recunoştea scrisul de mână şi avea sistem de operare propriu: Newton OS.

image

Compania a investit în acest proiect, potrivit lui Sculley, aproximativ 100 de milioane. Sistemul de operare a fost oferit şi altor producători, din 2004 există în proiectul Einstein, dar Apple nu a câştigat prea mult de pe urma primului smartphone pe care l-a conceput. iPhone s-a dovedit un dispozitiv mai capabil.

În 1997, Sony a introdus MiniDisc, un mediu de stocare capabil să înmagazineze până la 74 de minute de material audio. A rezistat pe piaţă până în 2011.

image

1997 Spaţiul festivalului a ajuns la aproape 100.000 de metri pătraţi şi a rămas constant până în prezent. Doi ani mai târziu, CES a rămas doar al oraşului Las Vegas şi din 2003 a devenit un eveniment de casă pentru Microsoft şi Bill Gates.

2003 Domeniul stocării pe medii optice avea să cunoască o nouă dimensiune cu introducerea discului Blu-ray. Acesta are aceeleaşi dimensiuni ca un CD sau DVD, dar poate stoca între 25 şi 50 de GB. Există şi versiuni cu strat triplu sau cvadruplu care stochează 100 sau 150 GB. Numele provine de la laserul albastru care citeşte discul şi stochează datele la o densitate mai mare faţă de laserul roşu pentru DVD. Câţiva ani, Blu-ray şi-a disputat statutul de viitor format cu HD-DVD de la Toshiba, dar acesta din urmă a pierdut lupta.

image

2006 Subiectul principal a fost televiziunea HD. Producătorii începeau să-şi lanseze player-erele HD, deşi lupta între Blu-ray şi HD-DVD nu era încă decisă. Rezoluţia 1080p era văzută drept viitorul pentru câţiva ani, până la actuala Ultra HD (sau 4K) din prezent.

2009 Anul acesta a consemnat mai multe prezentări, printre care câteva prototipuri de televizoare OLED, smartphone-ul Palm Pre, pico proiectoarele şi proiectoarele 3D. De fapt, trendul 3D începe să devină tot mai popular şi orientarea este spre a prezenta şi lansa echipamente capabile să fructifice interesul utilizatorilor.

image

2010 Parrot a prezentat primul prototip al AR.Drone, un dispozitiv care poate fi controlat prin WiFi de pe un iPhone. Este o dronă la dispoziţia oricărui utilizator. 

2011 A marcat lansarea unei pleiade de echipamente Motorola, tablete şi smartphone-uri, care făceau parte din strategia companiei de a reveni pe piaţa dispozitivelor mobile. Tot în acest an, televizoarele 3D au fost anunţate de mai mulţi producători, iar Microsoft a demonstrat că Windows poate rula şi pe procesoare ARM.

2012 Pe măsură ce tehnologia a evoluat, evenimentul a fost acoperit de tot mai mulţi jurnalişti. CES a devenit atât un eveniment al inovaţiilor şi tehnologiilor, cât şi unul al informării cât mai rapide, utilizarea tehnologiei tocmai pentru a vorbi despre tehnologie. Anul 2012, a adus primele televizoare OLED gata să vină pe piaţă. Aveau să fie amânate până spre finalul anului, iar Samsung încă nu l-a lansat.

image

Câteva cifre despre CES

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite