De ce se măresc preţurile înainte de Black Friday 2015
0Dacă te întrebi de ce se măresc preţurile înainte de Black Friday 2015 sau înaintea altor campanii de reduceri, explicaţia e simplă: oamenii vor să cumpere ieftin. Magazinele aplică în aceste cazuri două tactici. Sunt legale, dar ai putea spune că sunt imorale.
Black Friday 2015 debutează în România pe 20 noiembrie, cu o săptămână mai devreme decât "data clasică", deoarece astfel vor putea fi făcute livrările (cele mai multe) până pe 1 decembrie. Pe lângă sfaturile cu privire la ce să cumperi, cum şi unde să verifici preţul, ar trebui să mai ştii şi de ce oamenii acuză magazinele că măresc preţurile, dar şi de ce sunt în legalitate când fac asta. Sau sunt în legalitate până la proba contrarie.
Întâi, magazinele pot mări preţurile după cum doresc, pentru că este o libertate pe care le-o permite piaţa şi legislaţia. De ce se măresc preţurile înainte de Black Friday 2015? În primul rând, pentru că se poate, oricât de cinic şi miserupist ar suna. Realitatea este că magazinul decide ce preţuri aplică produselor, cât timp nu încalcă legile concurenţei, ce reduceri face şi când, dar şi când măreşte şi reduce preţul.
Ca să înţelegi puţin contextul reducerilor, atât de Black Friday, cât şi din alte perioade, trebuie să înţelegi că acest comerţ online n-a venit gata dezvoltat şi a fost aplicat. Nu, a existat acel vest sălbatic, când magazinele, nu toate, dădeau ţepe clienţilor, aveau servere proaste şi nu onorau la timp comenzile. În timp însă, de la an la an, piaţa s-a maturizat, unele au crescut, altele au dispărut, iar clienţii s-au educat şi ei. Totuşi, clienţii din România sunt foarte sensibili la preţ, iar asta nu se va schimba câţiva ani.
Preţul de referinţă în baza căruia se măresc preţurile de Black Friday 2015
Black Friday, conceptul şi nu doar azi, este o bulă de aer de folosit de către magazine. Media Galaxy întinde o zi pe o lună şi o zi, Altex deja a început reducerile, iar alte magazine vor avea campanii şi pe 20 noiembrie, şi pe 27 noiembrie, ori vor avea pe trei zile. Şi ca să nu aibă probleme cu ANPC, magazinele folosesc o prevedere flexibilă, după cum informează şi Playtech.
După o serie de controale derulate în martie 2015, ANPC informa că orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare (n.r.: magazinul) pentru produse identice. Mai mult, preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus. Altfel spus, contează ultima lună şi cum şi-a aranjat magazinul preţurile atunci, iar asta se practică pentru produse scumpe, cum ar fi smartphone-uri high-end de la Apple, Samsung sau LG.
Poate te întrebi cum poate un Samsung, spre exemplu, să mai coste 3.500 de lei la un an de la lansare. Ei bine, aici se aplică tactica "preţului iniţial". Acela e primul preţ cu care e listat în magazin şi, poate, este preţul recomandat de producător. Totuşi, magazinul nu este oprit în niciun fel de la a-l menţine tot anul, numai că puţine produse şi acelea sunt scumpe îşi menţine valoarea atât de mult. Acolo unde există concurenţă, există şi scăderi rapide de preţ.
Cât de bine merge comerţul online în România
În apropierea Black Friday e suficient să ducă preţul afişat la valoarea iniţială, apoi să aplice reduceri de 20, 30 sau chiar 60% (nu e cazul telefoanelor, de cele mai multe ori). Reducerile nu trebuie crezute însă la magazinul de la care cumperi, ci trebuie verificate pe Internet.
Dacă o reducere de Black Friday 2015 e prea bună, atunci nu e bună
Regula bunului-simţ ar trebui să funcţioneze. Dacă ceva e prea bun ca să fie adevărat, atunci aşa este. Black Friday 2015, ca toate de până, este un eveniment al consumului, al vânzărilor masive, în care magazinele reduc masiv stocurile de produse vechi, iar clienţii care au aşteptat şase sau opt luni să-şi ia un smartphone, o maşină de spălat, un TV sau orice altceva nou, au acum ocazia. De Black Friday se vinde aproape orice, după cum s-a văzut în ultimii ani: scutece, benzină, maşini, vase de bucătărie, flori, haine etc. În România însă apar şi produse lansate de curând, iar campaniile de reduceri au tot curs anul acesta, nefiind lună fără una.
Noua soluţie în ecommerce-ul autohton este că românii apreciază mult Black Friday şi reducerile, cumpărând când sunt astfel de campanii. Sunt însă şi cazuri în care magazinul încheie parteneriate cu furnizorii, dar nici asta nu garantează că aduce mii de produse la preţ redus. Pot fi 10 sau pot fi 1.000, dar nu ştii, cert e că poate furniza cu reducere reală semnificativă, cum a făcut eMAG în 2014 cu console Sony PlayStation 4 sau cum face cu produse Apple, deşi reducerile nu trec de 25% (şi sunt rare la dispozitivele populare, cum ar fi iPhone).
De Black Friday 2015, ca de fiecare dată, cercetează mult şi cumpără doar când nu simţi că pierzi bani. Iar dacă ceva e prea bun să fie real, atunci e fals. De asemenea, ANPC susţine că atunci când cumperi trei produse la preţ de două, ar trebui să fie pe site şi preţul per produs, ca să poţi compara. Şi nu te lăsa influenţat de procente, ci urmăreşte preţul.