Monumentul celor pentru 99 eroi de război. Visul unui sat, împlinit într-o zi mare FOTO

0
Publicat:

Un sat din județul Constanța are 99 eroi de război pe care i-a cinstit prin ridicarea unui monument chiar în curtea bisericii. Localnicii sunt mândri că sunt urmașii unor ostași care s-au jertfit pentru țara lor.

Monumentul eroilor din Dărăbani. FOTO Remus Macovei
Monumentul eroilor din Dărăbani. FOTO Remus Macovei

La 18 decembrie 1942, Consiliul Parohial al bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Dărăbani a hotărât ca ziua de 18 decembrie să devină ziua de pomenire a eroilor parohiei, ca semn de recunoștință pentru ei. Iar la 18 decembrie 2023, un vis mai vechi al comunității s-a împlinit.

Dorința de a cinsti strămoșii

În curtea bisericii din Dărăbani (Constanța) există un cimitir în care erau înhumați eroii din primele două Războaie Mondiale (1916-1919 și 1941-1945), dar timpul și-a pus amprenta peste el.

În anul 2011, din inițiativa subfilialei Mangalia a Asociației Naționale Cultul Eroilor, condusă de profesorul Emil Corneliu Ninu, s-a constituit un comitet de inițiativă pentru realizarea unui monument dedicat celor 99 de eroi al localității Dărăbani.

Din motive subiective, monumentul nu a putut fi realizat, abia la începutul anului 2023, prin efortul comun al enoriașilor, al fiilor comunei, răspândiți în toată țara, al Arhiepiscopiei Tomisului și al autorităților locale, comitetul de inițiativă, format din profesorul Emil Ninu, coloneii în rezervă Nicolae Jianu și Remus Macovei, a putut demara în forță, realizarea în curtea Bisericii a monumentului mult visat. Un rol important au avut persoanele care au contribuit financiar și, în mod deosebit, domnul Gheorghe Florin ca sponsor principal”, a precizat președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“ - filiala județeană Constanța, col.(r) Remus Macovei.

Luni, 18 decembrie 2023, a avut loc ceremonia de inaugurare a Monumentului Eroilor din Dărăbani în prezența reprezentanților autorităților locale, a militarilor din garnizoana Mangalia și Topraisar, precum și a unui număr impresionant de enoriași ai parohiei Dărăbani.

Slujba de sfințire a monumentului și de pomenirea eroilor a fost oficiată de un impresionant sobor de preoți, având în frunte pe consilierul Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Cristian Pricop, și pe starețul Mânăstirii Dervent, preotul Andrei Tudor. Au depus coroane de flori primarul orașului Negru Vodă, domnul Petre Urziceanu, reprezentantul PSD, domnul Florin Gheorghe, reprezentanți ai Comitetului de inițiativă și ai Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”. Ar fi de menționat că acest monument a fost singurul inaugurat în anul 2023 pe raza județului Constanța”, a mai spus col.(r) Remus Macovei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite