Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene

0
Publicat:

Președintele american a menționat că țara sa nu recunoaște „puterile CPI în forma în care le implementează”.

Joe Biden. Foto: Arhiva Adevărul
Joe Biden. Foto: Arhiva Adevărul

Președintele american Joe Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă Washingtonul are dovezi ale crimelor de război israeliene comise în timpul operațiunii sale militare din Fâșia Gaza.

La o conferință de presă cu omologul său kenyan, William Ruto, la sfârșitul discuțiilor bilaterale de la Casa Albă, Biden a fost întrebat dacă Statele Unite au dovezi ale crimelor de război israeliene în Fâșia Gaza sau date care ar confirma nevinovăția lor și dacă Washingtonul este dispus să împărtășească astfel de informații cu procurorii Curții Penale Internaționale (CPI).

Ne-am clarificat poziția cu privire la CPI. Nu recunoaștem puterile CPI în felul în care sunt exercitate acum”, a spus Biden. „Nu credem că acțiunile Israelului pot fi echivalate cu acțiunile [mișcării radicale palestiniene] Hamas”, a subliniat liderul american.

Pe 20 mai, procurorul CPI, Karim Khan a cerut Camerei preliminare să emită un mandat de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru ministrul Apărării al țării, Yoav Galant. Potrivit lui Khan, procurorii au strâns dovezi care sugerează că Netanyahu și Galant sunt responsabili pentru crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul palestinian (în Fâșia Gaza) începând cu cel puțin 8 octombrie 2023. Totodată, procurorul a cerut emiterea de mandate de arestare pentru trei lideri Hamas. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite