Cu cât se mărește sprijinul financiar pentru persoanele cu dizabilități

0
Publicat:

Guvernul a aprobat majorarea cu 10 puncte procentuale din indicatorul social de referință (ISR) a indemnizațiilor lunare pentru adulții și copiii cu handicap grav, începând cu luna iunie, a anunțat joi Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) pe pagina sa de Facebook.

Majorarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilităţi - Foto Viața Medicală
Majorarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilităţi - Foto Viața Medicală

Indemnizaţia şi prestaţia socială pentru adulţii şi copiii încadraţi în grad de handicap grav au fost majorate a doua oară în acest an, precizează ministerul, conform Agerpres.  

„Este un prim pas pentru venituri mai bune şi diminuarea riscului de excluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, coeficientul indemnizaţiei pentru adultul cu handicap grav va creşte de la 70% din ISR la 80%, respectiv de la 463 de lei la 529 de lei, iar nivelul prestaţiei sociale pentru copilul cu handicap grav se va majora de la 60% din ISR la 70%, respectiv de la 397 de lei cât este acum, la 463 de lei", se precizează în postare. 

O altă creștere a fost aprobată în martie. „Cuantumul indemnizaţiei pentru adulţi era, la începutul anului, de 419 lei, iar cel al prestaţiei sociale pentru copilul cu handicap grav de 359 de lei. Măsura de majorare va fi aplicată începând cu luna iunie 2024 şi a fost luată având în vedere costurile pe care le presupun serviciile şi tratamentele de care aceste persoane sunt dependente, precum şi faptul că aceşti oameni sunt în imposibilitatea de a realiza de venituri din muncă", susţine ministerul. 

Conform comunicatului, dintre cele 893.686 de persoane cu dizabilități înregistrate la nivel național, 389.000 au un grad de handicap grav, iar 48.800 dintre acestea sunt copii.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite